Päť zlozvykov, ktorými si škodíš. Praktizuješ ich aj ty?

Päť zlozvykov, ktorými si škodíš. Praktizuješ ich aj ty?
  • 17.07.2022
  • Zuzana Andrášová

Pukáte si prsty, nosíte tesné topánky, jete rýchlo, beriete si na toaletu mobil či trávite veľké množstvo času osamote? Dávajte si na to pozor, pretože si môžete privodiť rôzne problémy, ktorým by sa inak dalo vyhnúť.

Pukanie prstov

Pukanie prstov neobťažuje len vašich priateľov či kolegyne a kolegov, ale nemusí byť príjemné ani pre vás.

Pri rozťahovaní kĺbov sa totiž v kĺbovom puzdre vytvorí podtlak. Pod jeho vplyvom sa okolo kĺbovej dutiny sústredí oxid uhličitý a kyslík. Tie sa najprv spoja do väčších bublín, ktoré sa rozpadajú na menšie. Práve tento proces spôsobuje hlasný zvuk – prasknutie.

Ak to budete robiť často, môžu vám prsty opuchnúť, čo následne spôsobí, že váš uchop bude slabší. Tiež môže nastať situácia, že tzv. pukanie môže bolieť. V tomto prípade je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Lekár následne určí postup liečby.

Odporúčame: Jednoduchý trik odhalí, či vašim blízkym hrozí skorá smrť

čo škodí zdraviu

Zdroj: Shutterstock®

Tesné topánky

My ženy máme niekedy tendenciu nosiť aj topánky, ktoré nám veľmi nesedia. Topánky sa nám buď tak veľmi páčia, že sme ochotné zniesť aj nejakú tú bolesť, alebo chcem byť IN a kráčať s módnymi trendmi.

Tesnými topánkami však opäť škodíme len samé sebe. Takéto topánky totiž bránia žilnému návratu krvi späť do srdca. Nahromadená krv tlačí na žilné steny a zrýchľuje tým progresiu chronických ochorení žíl.

Ďalším dôsledkom tesných topánok sú krčiace prsty, ktoré neprospievajú chrbtici ani celému pohybovému aparátu. A bolesť otlakov už asi tiež každá žena okúsila.

Riešením je nájsť si medzi tým množstvom značiek topánok tú, ktorá vaše nohy nezaťaží a zároveň sa vám bude páčiť aj dizajn.

Rýchle jedenie

Niekedy vzniknú situácie, kedy pre nedostatok času len rýchlo do seba „nahádžeme“ nejaké jedlo. Hltanie jedla je veľmi škodlivým zlozvykom, ktorý môže viesť k prejedaniu. Rýchle jedenie tiež môže spôsobiť nadváhu, zažívacie ťažkosti, ale aj problémy so srdcom.

Ak však pri jedle spomalíte, budete sa cítiť sýtejšie, pretože telo dostane šancu uvedomiť si, že ste jedli. Výborné jedlo je tiež príjemný gastronomický zážitok, ktorým nasýtite aj dušu.

Pozri aj: Ako na lesklé vlasy so skleneným efektom? Riešenie nájdeš v OI Liquid Luster

čo vplýva na fyzické zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Na toalete s mobilom

Mnohí ľudia si nosia mobil na toaletu, kde hrajú hry, čítajú si články, či odpovedajú na správy a maily. Dlhé sedenie na WC však prispieva k vzniku hemoroidov.

Najlepšie je prísť na toaletu, vyprázdniť sa a telefón využívať napríklad v pohodlí obývačky.

Množstvo času osamote

Nezáleží na tom, koľko ľudí poznáte. Dôležitá je kvalita vzťahu a vzájomné prepojenie. Ak budete tráviť množstvo času osamote je veľmi pravdepodobné, že sa časom u vás prejaví vysoký krvný tlak, zápaly, depresia či až Alzheimerova choroba.

Ak sa cítite osamelo iniciujte komunikáciu vy. Zavolajte rodinným príslušníkom, priateľom, navštívte nejaký klub či podujatie vo vašej blízkosti.

Vyskúšajte tiež aktivity, ktoré ste v minulosti chceli robiť, ale nikdy ste si nenašli na ne čas – vstúpte do knižného klubu, naučte sa hrať tenis, navštívte posilňovňu alebo začnite opäť študovať. Všetky tieto inštitúcie ponúkajú možnosť spoznať nových ľudí a vy už nebudete tráviť čas osamote.

Neprehliadni: 5 vecí z romantických filmov, ktoré môžu sabotovať zdravý vzťah


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní