Pukanie prstov: Je tento zlozvyk skutočne nebezpečný?

Pukanie prstov: Je tento zlozvyk skutočne nebezpečný?

Poznáte aj vy ten príjemný pocit, keď puknete článkami prstov? Niektorým ľuďom to prináša skutočne veľké uspokojenie, iní nemôžu ani vidieť, ani počuť zvuk praskania.

Mnohí si z času na čas puknú prstami len tak mimovoľne, no u iných ide priam o zlozvyk. Viacero zdrojov tvrdí, že táto činnosť po rokoch praktizovania vedie k zdravotným problémom, napríklad môže byť príčinou artritídy.

Podľa iných môže zase praskanie prstov spôsobiť trasenie rúk. Prezradíme vám, prečo vlastne prsty pukajú a či je tento úkon skutočne nebezpečný!

Odporúčame: Ako byť v zime fit? Liečba chladom ťa dostane!

Čo vyvolá zvuk praskania?

Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako si môže človek pukať prsty. Niektorí ľudia si postupne ťahajú za každý jeden prst a zvuk prasknutia sa objavuje práve pri zatiahnutí. Iní zase ohýbajú prsty pri hánkach či v kĺbe a zatlačia. Rozmýšľali ste však niekedy nad tým, čo vlastne pri tejto činnosti vyvolá zvuk prasknutia? Pri pukaní prstov nevydávajú zvuk kosti. Tie s týmto procesom nemajú v podstate nič spoločné. Miesto, v ktorom tón vzniká, sa nachádza medzi kĺbmi. Práve kĺby sú v tejto oblasti oddelené takzvanou synoviálnou tekutinou, ktorá zabezpečuje ich hladký pohyb a zamedzuje treniu.

V momente vzdialenia kĺbov, teda keď sa chystáme puknúť prstami, už nie je na tomto mieste dostatok tekutiny. Novovzniknutý priestor vyplní bublina, ktorá sa neskôr rozpadá. Podľa starších zdrojov je zvuk prasknutia prstov spôsobený puknutím tejto bubliny. Nové zistenia však hovoria o tom, že známy tón je zapríčinený náhlym podtlakom v tekutine pri roztiahnutí kĺbov. Vedci však doteraz neprišli na to, prečo je zvuk praskania taký hlasný. A len pre zaujímavosť, proces puknutia kĺbu na prstoch rúk trvá okolo 310 milisekúnd.

dôsledky pukania prstov

Zdroj: Shutterstock®

Čo všetko sa o pukaní prstov hovorí?

Pri pukaní prstov dostal snáď každý aspoň raz napomenutie od inej osoby. Vraj je to škodlivé a môže to spôsobiť rôzne ochorenia. Pravdepodobne najčastejšie a najrozšírenejšie je tvrdenie, že pukanie prstov vedie k artritíde, čiže k zápalovému poškodeniu kĺbov. Taktiež majú ľudia praskajúci si kĺby na rukách v starobe vyššiu pravdepodobnosť, že sa im budú triasť ruky.

Dostupné sú aj informácie o tom, že častým opakovaním tohto procesu môže dôjsť k vytečeniu kĺbovej tekutiny. Kĺby si jednoducho pri tomto úkone veľmi rýchlo opotrebujeme. Hrozí strata motoriky a schopnosť niečo normálne udržať v ruke. Nakoniec existuje i tvrdenie, že pukanie prstov nemôže spôsobiť absolútne nič a všetky vyššie spomenuté výpovede sú len mýty.   

výskumy o pukaní prstov

Zdroj: Shutterstock®

Aká je pravda?

Ak patríte k tým, ktorí si radi pukajú prsty, máme pre vás dobrú správu. Dodnes nebolo potvrdené spojenie medzi pukaním prstov a artritídou či trasením rúk. Vedci vyvracajú akékoľvek tvrdenia, že by mohlo praskanie kĺbov na ruke spôsobovať spomínané zdravotné ťažkosti. Pritom sa uskutočnilo hneď niekoľko štúdií aj výskumov. Dokonca je známy prípad muža, ktorý sa rozhodol vyvrátiť mýtus o škodlivosti pukania kĺbov na vlastnej koži. Viac ako 50 rokov si praskal prsty iba na jednej ruke. Po tejto neskutočne dlhej dobe zistil, že každodenná aktivita mu nespôsobila žiadne zdravotné ťažkosti.

Treba mať však na pamäti, že všetkého veľa škodí. Aj keď vieme, že pukanie prstov nám nespôsobí nič vážne, nemusíme to robiť nepretržite. Lekári upozorňujú, že pukanie prstov by v prvom rade nemalo vyvolávať bolesť. Malo by zabezpečiť iba akési uvoľnenie. U ľudí, ktorý tento proces opakujú skutočne často sa môže objavovať napríklad opuchnutie rúk. Taktiež môžu mať menej pevný stisk. Pri nešikovnosti však môže prísť i k menšiemu úrazu.

Pozri aj: Existuje recept na dlhovekosť? Najstaršia jogínka na svete ho pozná!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Marianna Rajniaková 03.12.17 07:16

MR
karma
109.00

no či už tento zlozvyk škodí alebo nie, nerobím to a neznášam zvuk pukania prstov..

  • 2
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 03.12.17 20:52

HZŠ
karma
102.00

Ako dieťa som to robila, preto ma záver článku potešil.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 11:33

SK
karma
114.00

netrpím týmto zlozvykom

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 20.12.17 21:04

JK
karma
100.00

Tak toto nepoznám nemám taký zlozvyk ani nikto v mojej rodine

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní