Ak banány budeš skladovať TAKTO, viac ti nezhnednú! Poznáš tento trik?

Ak banány budeš skladovať TAKTO, viac ti nezhnednú! Poznáš tento trik?

O banánoch sa hovorí ako o ovocí, ktoré je naplnené veľkým množstvom draslíka. Ten je dôležitý pre zdravý nervový systém, kosti, svaly, obličky a dokonca má nemalý vplyv aj na krvný tlak. Preto pokiaľ ide o banány, sú skvelou voľbou pre každého z nás.

Avšak nepatria k tým druhom ovocia, ktoré by vydržali dlho. Už po pár dňoch na nich môžeme pozorovať prvé známky ich dozrievania či prezretia. Najskôr sa objaví len jeden malý hnedý fliačik a zrazu o deň na to sú celé banány hnedé a prezreté. Samozrejme, aj takéto banány ešte nájdu svoju uplatnenie.

Síce sú hnedé banány plné cukru, no stále ich môžete využiť pri príprave smoothie, banánových lievancov alebo obľúbeného chlebíka, ktorý poznáme ako banana bread. Na druhej strane, ak chcete predísť ich rýchlemu dozrievaniu, mali by ste ich správne skladovať. Udržte kontrolu nad procesom dozrievania banánov vďaka našim tipom.

Odporúčame: Denne jeden banán - čo všetko dokáže?

banány - skladovanie

Zdroj: Shutterstock®

Skladovanie banánov netreba nikdy podceňovať!

V závislosti od zrelosti pri kúpe, vydržia banány dva až šesť dní. Ak patríte k milovníkom banánov a z obchodu bez nich nikdy neodchádzate, tak by ste mali mať vo svojej kuchyni stojan na banány. Teda, hovoríme tomu stojan, no postačí aj len nejaký háčik, na ktorý môžete banány zavesiť. Ich zavesením predídete ich rýchlemu hnednutiu a dozrievaniu. Dokonca aj vo filmoch alebo na fotografiách z krajín, kde sa banány pestujú, môžeme vídať, že ich majú najčastejšie niekde zavesené. Takto sa banány neobijú a vydržia dlhšie.

Banány je potrebné chrániť pred priamym slnečným žiarením. Nemali by byť uskladnené na mieste, kde dopadajú priame slnečné lúče, pretože teplo zo slnka urýchľuje ich proces dozrievania. Tiež platí, že banány by nemali byť uskladnené v blízkosti jabĺk. Jablka totižto vylučujú enzýmy, ktoré rovnako podporujú ich dozrievanie.

Vhodné je uskladniť ich aj v chladničke, avšak nečakajte žiadne zázraky. Ani v chladničke vám nevydržia dlhé týždne. Ak ich vložíte do fresh priehradky spolu s ďalším ovocím, tak po niekoľkých dňoch môžu byť prezreté, a to aj napriek pôsobiacemu chladu.

Neprehliadni: Zdroje draslíka: Nemusíte sa spoliehať len na banány!

mrazené banány

Zdroj: Shutterstock®

Nakrájané banány – čo s nimi?

Najlepšie je, vyhnúť sa veľkému množstvu nakrájaných banánov. Radšej si nakrájajte menšie množstvo a ak budete mať chuť, tak si jednoducho pridáte. Nakrájané banány totižto hnednú veľmi rýchlo a tak nemusia už po hodine vyzerať vábne.

Aby ste ich rýchlemu zhnednutiu predišli, skúste ich pokvapkať citrónovou šťavou, ktorá zníži ich pH a udrží hnednutie na uzde. Takto pokvapkané nakrájané banány môžete skladovať aj v chladničke, no ani v tomto prípade zázraky nečakajte – vydržia maximálne jeden deň.

Na kolieska nakrájané banány môžete vložiť aj do mrazničky, ale nemali by sa v nej skladovať. Môžete ich dať zamraziť v prípade, že si z nich chcete pripraviť zmrzlinu alebo osviežujúce smoothie či iný koktail.

Inšpiruj sa: Letné sladké dezerty bez cukru: Maškrťte cez leto vez výčitiek


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Zuzana Jasna 28.06.22 11:19

ZJ
karma
-1.00

Doteraz som mala informáciu len o tom, že banány nie je vhodné skladovať v chladničke:)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 29.06.22 14:41

IM
karma
100.00

My sme ich raz mali v chlade a pekne nám očerneli nie že zhnedli takže sme ich museli vyhodit

  • 0
Odpovedať

igor peto 03.07.22 15:12

IP
karma
116.00

najlepšie chutia práve tie zhnednuté

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní