Nepríjemná bolesť kostrče – vieš, kedy ťa môže potrápiť?

Nepríjemná bolesť kostrče – vieš, kedy ťa môže potrápiť?

Bolesť chrbta nepozná len veľký šťastlivec. Tento nepríjemný zdravotný problém potrápi občasne väčšinu z nás, tých menej šťastných aj častejšie. Bolesť chrbta, najmä dlhodobá a opakovaná, síce môže upozorňovať na nejaké ochorenie, no veľmi často problémy s chrbticou súvisia najmä s rôznymi faktormi životného štýlu.

K významným rizikovým faktorom patrí v prvom rade zlé držanie tela, ale aj sedavý spôsob života, spánok na nekvalitnom matraci či dokonca neustále skláňanie hlavy nad obrazovku telefónu.

Bolesť pritom môže zasiahnuť rôzne časti chrbtice. Mnohých trápi napríklad bolesť krčnej chrbtice, u iných sa objavujú problémy s driekovou alebo krížovou oblasťou. Avšak, ničím výnimočným nie je ani bolesť kostrče. Čo ju spôsobuje a kto patrí do rizikovej skupiny?

Čo je kokcygodýnia?

Bolesť kostrče odborne nazývame kokcygodýnia. Tiež sa využíva termín syndróm kostrče či kostrčový syndróm. Ide o patologický stav sprevádzaný opakovanou alebo pretrvávajúcou bolesťou v najspodnejšej časti chrbtice, teda v oblasti kostrče a jej okolí. 

Kostrč, latinsky os coccygeum, je časť chrbtice zložená zo 4 až 5 posledných stavcov (kostrčových), ktoré sú zrastené a zakrivené. Táto časť chrbtice má svoje funkcie. Podieľa sa na držaní váhy tela, ako aj pohybe. Ako posledný segment chrbtice prispieva kostrč k ochrane miechy a hrá dôležitú úlohu pri správnom fungovaní panvového dna. Poskytuje oporu a prispieva k správnej, vôľou ovládanej, funkcii čriev. 

Kokcygodýnia približne 5-krát častejšie postihuje ženskú časť populácie, pričom 40. rok života sa udáva ako priemerný vek výskytu tohto zdravotného problému.

Odporúčame: Trápi ťa bolesť palca na nohe? Toto je 9 možných príčin

Ako sa môže kokcygodýnia prejavovať?

Samozrejme, hlavným prejavom kokcygodýnie je bolesť kostrče a okolitých miest, ktorá môže byť mierna až veľmi intenzívna. Obvykle je pociťovaná najmä nad zadkom. Bolesť je veľmi často prítomná pri sedení (intenzívnejšia pri sedení na tvrdom povrchu), no rovnako ju môžu pacienti pociťovať počas vstávania, pri zmene polohy alebo pri akejkoľvek aktivite, pri ktorej je vyvíjaný tlak na danú oblasť (napr. bicyklovanie, rektálne vyšetrenie).

Avšak, niekedy môže byť bolesť prítomná aj pri chôdzi, i keď u mnohých pacientov chôdza zmierňuje tlak na kostrč, čím sa zmierňuje aj bolesť a pocit nepohodlia. Bolesť sa môže zvyšovať pri dotyku a môže vystreľovať do krížov a bedier. Šíriť sa môže v akýchsi pásoch po bokoch a v prostriedku tela smerom nahor, u niektorých pacientov však aj opačným smerom do nôh.

Bolesť je neraz intenzívnejšia pri pohlavnom styku, u žien aj počas menštruácie, pri dlhom státí alebo vyprázdňovaní čreva. Prejavy kokcygodýnie zahŕňajú aj nepríjemné pocity alebo tlak v oblasti panvy, pocit plnosti konečníka, obmedzenie pohyblivosti.

Aké sú príčiny bolesti kostrče?

Bolesti kostrče sa môžu spájať s najrôznejšími príčinami. Na základe príčin bolesti v spodnej časti chrbtice rozlišujeme:

  • primárny kostrčový syndróm – bolesť súvisí priamo s kostrčou,
  • sekundárnu kokcygodýniu – bolesť v oblasti kostrče s ňou priamo nesúvisí (vzniká napr. v dôsledku gynekologických, urologických či proktologických ochorení).

Najčastejšou príčinou je úraz – náraz do kostrče, napríklad pri páde alebo kopnutí (posttraumatická kokcygodýnia). Vo vážnych prípadoch môžu byť intenzívne bolesti známkou zlomeniny. Bolestivé stavy v oblasti kostrče môžu súvisieť s poškodením väziva v spojení s krížovou kosťou, alebo sú napríklad následkom dráždenia či poškodenia prítomných nervov (napr. blokáda sedacieho nervu). 

Kokcygodýnia môže súvisieť s rôznymi ochoreniami, či už priamo s ochoreniami kostrče, alebo ochoreniami postihujúcimi iné časti v oblasti panvy. Za bolesťou sa môže skrývať zápal kostrče alebo prietrž či cysty na kostrči, osteochondróza kostrče, taktiež zápal konečníka, hemoroidy, prostatitída, blokády iných častí chrbtice. Bolesť kostrče tiež môže byť následkom chirurgických zákrokov na chrbtici či v oblasti panvy.

K vzniku bolestí kostrče však často prispievajú rôzne faktory týkajúce sa životného štýlu. Riziko zvyšuje:

  • dlhé sedenie na tvrdom povrchu,

  • nedostatok pohybu,
  • chybné držanie tela, 
  • nesprávne pohybové návyky,
  • jednostranné preťažovanie chrbtice,
  • preťažovanie pri športe (napr. pri bicyklovaní),
  • stres,
  • nadváha a obezita,
  • oslabenie panvového dna.

Bolesť kostrče v tehotenstve a u detí

Problém s bolestivou kostrčou sa neraz týka tehotných žien. Príčinou obvykle bývajú fyzické zmeny v tele ženy. Dochádza k oddeľovaniu panvových kostí s cieľom vytvoriť priestor pre rastúcu maternicu, čo sa môže prejaviť aj bolesťami v kostrči. Kokcygodýnia sa rovnako môže rozvinúť u ženy po ťažkom pôrode. 

U detí bolesť kostrče súvisí napríklad s vrodenými abnormalitami chrbtice a rovnako, ako u dospelých, aj s úrazom. 

Odporúčame: ​Zamĺknutý potrat – aké má príznaky a prečo k nemu dochádza?

Diagnostika kokcygodýnie

Bolesť kostrče nie je považovaná za závažný, či dokonca život ohrozujúci zdravotný problém, no netreba ho ignorovať. Stav sa môže zhoršovať a viesť k obmedzenej pohyblivosti.

Pri dlhodobých problémoch s bolestivou kostrčou je potrebné vyhľadať lekára. Taktiež vyšetrenie neodkladajte, ak sa výrazná bolesť kostrče objavila po úraze a neslabne ani po týždni.

Pri diagnostike lekár odoberá anamnézu a sleduje klinické príznaky pacienta. Nariadiť môže viacero vyšetrení, ktoré pomôžu odhaliť príčinu ťažkostí. Lekár môže vyšetriť kostrč a konečník pacienta, odporučiť ultrazvuk panvy, RTG či magnetickú rezonanciu chrbtice. Dôležité je zistiť, či bolesť súvisí priamo s kostrčou, alebo ide len o sprievodný príznak iného ochorenia. 

V niektorých prípadoch nie je možné ani viacerými vyšetreniami odhaliť žiadnu zjavnú príčinu bolestivej kostrče. V tomto prípade hovoríme o takzvanej idiopatickej kokcygodýnii.

Liečba bolesti kostrče

Liečba bolesti chrbtice by mala v prvom rade závisieť od vyvolávajúcej príčiny. Ak kokcygodýnia súvisí s nejakým ochorením, jeho liečbou možno dôjsť aj k úľave od spomenutých ťažkostí. Problém so samotou kostrčou (napr. po úraze alebo inom poškodení) sa rieši rôznymi liečebnými metódami, uplatňuje sa napríklad:

  • fyzioterapia, termoterapia, elektroliečba,
  • masáže,
  • medikamenty – protizápalové lieky, masti či injekcie proti bolesti (v rámci domácej liečby voľnopredajné lieky proti bolesti), lieky uvoľňujúce svaly,
  • studené obklady,
  • striedanie sedenia a pohybu, úprava sedenia,
  • chirurgický zákrok (vo vážnych prípadoch).

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní