Trápi ťa bolesť palca na nohe? Toto je 9 možných príčin

Trápi ťa bolesť palca na nohe? Toto je 9 možných príčin

Ak nás niečo bolí, nikdy by sme to nemali ignorovať. A už vôbec nie v prípade, ak ide o nadmernú alebo pravidelne sa opakujúcu bolesť. Samozrejme, ak sa niekde udrieme, je normálne, že odrenina nás bude chvíľu bolieť. Taktiež je bežné, že ak sa prejeme, boľavý žalúdok na seba nenechá dlho čakať.

A ak podceníme dostatok spánku alebo pitný režim, objaviť sa môže bolesť hlavy. Avšak, pri opakovaní alebo stupňovaní bolestí na určitých miestach tela je čas konzultovať zdravotný stav s lekárom. 

Trápi vás napríklad bolesť palca na nohe? Ani tento príznak, možno na prvý pohľad banálny, netreba ignorovať. V mnohých prípadoch nemusí byť príčina boľavého palca na nohe závažná, no rovnako vo viacerých prípadoch za problémom skutočne stojí ochorenie, ktoré si vyžaduje ošetrenie lekárom. Pozrite sa spolu s nami na 9 možných príčin bolestí jedného alebo oboch palcov na nohách. 

1. Nevhodná obuv

Ako prvú spomenie prakticky úplne banálnu príčinu – nevhodnú obuv. Obuv má na naše nohy a zdravie omnoho väčší vplyv, ako by sme povedali. Problémy môžu nastať pri príliš úzkej, tesnej alebo krátkej obuvi, v ktorej nemá chodidlo dostatok priestoru, ale naopak aj v dôsledku príliš voľnej a veľkej obuvi, ktorá chodidlu neposkytuje dostatočnú stabilitu. 

Problémy môžu súvisieť aj s tvarom či kvalitou topánok. Ak vás bolia oba palce na nohách, pričom bolesť sa dostavuje najmä po dlhšej chôdzi v niektorých topánkach, príčinou problémov bude pravdepodobne práve obuv. 

Nevhodná obuv môže spôsobiť rôzne nepríjemnosti i závažné problémy, napríklad mozole, pľuzgiere, deformity chodidiel, nervové ťažkosti i problémy s chrbticou. 

Odporúčame: Maderoterapia tváre: Prečo sa oplatí vyskúšať ju?

2. Zranenie palca na nohe

Ak sa bolesť palca objavila po úraze, napríklad zakopnutí, páde alebo padnutí predmetu na chodidlo, môže ísť o prejav natiahnutia alebo natrhnutia väzov palca a iných prítomných tkanív, podvrtnutie kĺbu palca, v horšom prípade o zlomeninu palca. 

Nezávažné natiahnutia a podvrtnutie možno preliečiť aj doma. Uplatňuje sa pokojový režim, ľadové obklady, lieky proti bolesti, fixácia chodidla, uloženie nohy do zvýšenej polohy. Návštevu lekára však rozhodne neodkladajte, ak po úraze nemôžete palcom hýbať alebo je bolesť veľmi intenzívna a neustupuje. Na fraktúru môže poukazovať i opuch a hematómy. 

3. Zarastený necht

Bolesť palca môže súvisieť výhradne aj s jeho nechtom. Zarastený necht na palci predstavuje bolestivý stav, pri ktorom necht zarastá do okolitých tkanív, čo môže viesť až k opuchu, začervenaniu, zápalu.

Známych je viacero rizikových faktorov tohto zdravotného problému, ako je napríklad nesprávne strihanie nechtov na nohách (napr. do oblúčika), nosenie nevhodnej obuvi, vrodené deformity nôh alebo nechtov, nesprávna hygiena nôh, poranenie nechtu a iné. 

4. Paronychia

I takzvaná paronychia môže stáť za bolesťou palca na nohe. Ide o infekciu kože v okolí nechtov, najčastejšie bakteriálnu alebo hubovú. K príznakom patrí opuch a citlivosť v okolí nechta, čo môže spôsobiť celkovú bolesť palca. Pozorovať možno zmeny farby alebo tvaru nechta, tiež oddeľovanie nechta od nechtového lôžka.

Tento infekčný zápal môže byť vo vážnych prípadoch sprevádzaný hnisavými abscesmi. Rizikovým faktorom je napríklad cukrovka, časté namáčanie rúk vo vode či znížená imunita.

5. Artróza

Príčinou bolesti palca môže byť i ochorenie postihujúce kĺb. Spomenúť môžeme v prvom rade artrózu. Konkrétne hovoríme o diagnóze hallux rigidus, čo je degeneratívne ochorenie postihujúce základný kĺb palca nohy. Ide o formu artrózy. 

Tento zdravotný problém sa týka najmä starších jedincov, môže však ísť aj o následok poranenia alebo dlhodobej záťaže (napr. v niektorých profesiách). Príznakom môže byť bolesť a opuch palca, tiež obmedzenie jeho pohybu. Pri liečbe môžu pomáhať ortézy či výber vhodnej obuvi. V neskorších štádiách ochorenia býva potrebná chirurgická liečba. 

Odporúčame: Vieš, na čo je dobré pálenie bobkového listu? Tento trik ťa dostane!

6. Dna

Boľavý palec je tiež jedným z príznakov dny (pakostice), čo je druh artritídy. Pri tomto ochorení dochádza k ukladaniu kryštálikov kyseliny močovej v kĺboch a ich okolí, čo ich narúša a spôsobuje zdravotné ťažkosti. Ochorenie je charakteristické striedaním období remisie a relapsu, teda obdobiami bez príznakov a obdobiami s akútnymi ťažkosťami. 

Toto ochorenie veľmi často postihuje práve palce na nohách. Postihnutý kĺb je veľmi bolestivý, dokonca citlivý na dotyk. Prítomný je opuch či začervenanie v mieste postihnutia. V danej oblasti je koža lesklá, napnutá a teplá na dotyk. Dna si vyžaduje liečbu lekárom i úpravu životného štýlu. 

7. Hallux valgus

Bolesť palca je jedným z charakteristických signálov problému zvaného Hallux valgus, čo u nás tiež nazývame vybočený palec na nohe alebo skrátene halux. Pre vybočený palec je v prvom rade typická viditeľná zmena polohy tohto prsta na nohe. Palec je spravidla vybočený smerom dovnútra, pričom tlačí na ostatné prsty. Postupne spôsobuje deformáciu chodidla, pokles klenby a smerom z vonkajšej strany výrazné zhrubnutie kĺba palca v dôsledku tlaku.

Bolesť býva sprevádzaná aj opuchmi či začervenaním postihnutého miesta. Pri liečbe sa uplatňujú napríklad špeciálne ortézy, vo vážnych prípadoch aj chirurgický zákrok. 

8. Neuropatia

Bolesť v palci môže súvisieť aj s nervami. Pod pojmom periférna neuropatia rozumieme poškodenie periférnych nervov, ktoré sa v postihnutej oblasti prejavuje okrem iného pichaním, mravčením, slabosťou či bodavou alebo pálivou bolesťou.

Poškodenie nervov a vznik neuropatie môže mať na svedomí napríklad neliečená alebo nedostatočne kompenzovaná cukrovka, dlhodobé užívanie niektorých liekov, infekcie, mechanické poškodenie i rôzne vrodené alebo autoimunitné ochorenia. 

9. Zápal sezamských kostičiek

Nakoniec ešte môžeme spomenúť zápal sezamských kostičiek palca. Pod pojmom sezamské kostičky rozumieme malé kosti v tele, ktoré sa nachádzajú obvykle v blízkosti kĺbov, respektíve v šľache svalu. Chránia šľachy pred opotrebovaním. Nachádzajú sa napríklad v okolí kolena, taktiež v palcoch. 

Zápal sezamských kostičiek palcov najčastejšie vzniká z dôvodu nadmerného dráždenia alebo poranenia. Dochádza k bolesti, zhoršeniu hybnosti palca i opuchu. Tento zdravotný problém sa častejšie vyskytuje u niektorých športovcov, napríklad u tanečníkov, bežcov alebo baletiek. Tiež môže byť komplikáciou niektorých ochorení, napríklad artrózy, artritídy.

Ak vás trápia intenzívne alebo opakované bolesti palcov na nohách, zdravotný stav rozhodne konzultujte s lekárom. Iba odbornými vyšetreniami možno nájsť skutočnú príčinu zdravotných problémov, čo je dôležitý predpoklad pre následnú úspešnú liečbu. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní