Najzvláštnejšie budovy na svete: Pozri, ako sa na nich architekti vybúrili

Najzvláštnejšie budovy na svete: Pozri, ako sa na nich architekti vybúrili
  • 01.05.2023
  • Michaela Kožáková

Na svete existuje množstvo unikátnych a jedinečných stavieb, ktoré sa nikde inde nenachádzajú. Aj preto sa často stávajú obrovskými turistickými atrakciami, vďaka ktorým zvedaví cestovatelia navštevujú dané krajiny. Nie sú to len prírodné krásy či historické pamiatky, ktoré lákajú ľudí, ale tiež zvláštna a bizarná architektúra. 

Pri pohľade na niektoré z nevšedných stavieb možno premýšľate nad tým, čo za bláznivé myšlienky behali architektom v hlave vtedy, keď ich navrhovali. Mnohé z budov sú výsledkom nespútanej kreativity a bláznivej fantázie, ktorá sa nakoniec vyplatila. Vďaka nim totiž vznikli tie najzaujímavejšie stavby na svete.

Neprehliadni: Dovolenka v Chorvátsku 2023: Aké ceny nás tento rok čakajú v tejto obľúbenej destinácií?

Architektúra rôznych krajín sveta má svoje vlastné charakteristiky, napríklad newyorské lofty, švajčiarske chaty alebo mrakodrapy v Singapure a Tokiu. Niektoré budovy a stavby dokážu vyraziť dych svojou skutočne zvláštnou architektúrou a dizajnom. Poďte sa s nami pozrieť na zopár najzaujímavejších stavieb na svete. A možno prehodnotíte tohtoročnú dovolenku.

Vietnam

Zdroj: INSTAGRAM/viet.privet

Šialený dom, Vietnam

Tento bizarný avantgardný penzión stojí v ostrom kontraste s francúzskymi koloniálnymi vilami v Dalatu vo Vietname. Ide o bludisko točitých schodísk, skulpturálnych spální, zvlnených plôch, vírov jasných farieb, úzkych mostov a skrytých zákutí. 

Celkový dizajn budovy pripomína obrovský strom a tvoria ho vyrezávané prvky predstavujúce prírodné formy, ako sú zvieratá, huby či pavučiny. Od svojho otvorenia v roku 1990 si Rozprávkový dom, ako sa často penzión prezýva, získal uznanie pre svoju jedinečnú architektúru. Stavba sa tiež nachádza v mnohých turistických sprievodcoch a často figuruje v rebríčkoch najbizarnejších budov sveta. 

Dom

Zdroj: INSTAGRAM/instagraham_412

Topánkový dom Haines, Pensylvánia

Videli ste už niečo podobné? Haines Shoe House predstavuje dom v tvare topánky, ktorý postavil Mahlon Haines v roku 1948 na propagáciu svojich obchodov s obuvou. Pôvodne mal slúžiť ako rekreačné ubytovanie pre novomanželov a seniorské páry. 

Jeho neskorší majitelia ho ponúkli na prenájom, prevádzkovali ho aj ako múzeum a predajňu zmrzliny. Najnovšie sa dom prenajíma prostredníctvom Airbnb.

Casa do Penedo

Zdroj: INSTAGRAM/casa_do_penedo_oficial

Casa do Penedo, Portugalsko

Casa do Penedo, Kamenný hrad, predstavuje nevšednú architektonickú pamiatku, ktorá sa nachádza v severnom Portugalsku. Jej výstavba sa začala v roku 1972 a trvala približne dva roky. Táto kamenná stavba bola spočiatku majiteľmi využívaná ako prázdninový dom. Dnes je Casa de Penedo malým múzeom pamiatok a fotografií dokumentujúcich históriu domu.

Pozri aj: Miesta a pamiatky, ktoré sú snom každého cestovateľa

Múzeum

Zdroj: INSTAGRAM(yurtaevgeny

Dalího múzeum, Španielsko

Divadlo a múzeum Dalího s obrovskými vajcami na vrchu parapetov, bochníkmi chleba zdobiacimi steny a sochami v okolí, predstavujú skutočne zaujímavú stavbu pripomínajúcu raňajkové menu. 

Múzeum bolo otvorené v roku 1974 a navrhol ho sám Dalí, ktorý chcel, aby priestory budovy podnecovali fantáziu v hlavách návštevníkov a zanechávali v nich nezabudnuteľný zážitok. Nielen exteriér, ale i interiér je plný extravagantných umeleckých diel, ako napríklad auto plné rastlín a slimákov či miestnosť s nábytkom, ktorý z určitého uhla pohľadu pripomína ľudskú tvár.

Le Palais Bulles

Zdroj: INSTAGRAM/casavoguebrasil

Le Palais Bulles, Francúzsko

Palais Bulles, Bublinový palác, je veľký dom v Théoule-sur-Mer neďaleko Cannes, ktorý navrhol maďarský architekt Antti Lovag. Dom bol postavený pre francúzskeho priemyselníka Pierra Bernarda a neskôr ho kúpil módny návrhár Pierre Cardin, ktorý ho využíva ako rekreačné sídlo. 

Nezvyčajná stavba pozostáva z prijímacej haly, panoramatického salónika, amfiteátra pod holým nebom s kapacitou 500 miest na sedenie, 29 izieb, 11 kúpeľní, rôznych bazénov a vodopádov.

Thajsko

Zdroj: INSTAGRAM/kellybehunstudio

Wat Samphran, Thajsko

Wat Samphran je nádherný budhistický chrám, ktorý leží 40 kilometrov od Bangkoku. Stavba, často nazývaná aj ako Dračí chrám, je pozoruhodná svojou 17-poschodovou vysokou ružovou valcovou budovou s gigantickou červeno-zelenou sochou draka, ktorá sa obkrúca po celej výške budovy.

Interiér draka je dutý a nachádza sa v ňom točité schodisko, socha Budhu a ďalšie budhistické sochy. Wat Samphran je vysoký 80 metrov, pretože Budha zomrel vo veku 80 rokov.

 Tianzi Hotel

Zdroj: INSTAGRAM/outlooktraveller

Tianzi Hotel, Čína

Medzi tie najvzláštnejšie budovy na svete jednoznačne patrí Tianzi hotel v Číne. Traja bradatí múdrcovia majú predstavovať troch čínskych bohov – šťastia, blahobytu a dlhovekosti. Vchod do hotela sa nachádza v jednej z nôh bohov a jej okná kopírujú vzory na ich rúchach. 

Napriek snahe o originalitu aj zápisu do Guinessovej knihy rekordov v roku 2001 ako najväčšia budova na svete, ktorá je zároveň sochou, zostáva stavba ukážkou bizarnej architektúry.

Knižnica

Zdroj: INSTAGRAM/blackjacksimba

Garáž knižnice v Kansas City, USA

Jednou z najneobvyklejších stavieb v Kansas City je budova parkovacej garáže pre centrálnu pobočku verejnej knižnice. Stena garáže bola navrhnutá tak, aby vyzerala ako rad obrovských kníh zoradených na poličke. Chrbty kníh, ktoré merajú približne 7,6 x 2,7 metra, sú vyrobené z mylaru (polyesterovej fólie).

Členovia miestnej komunity hlasovali o tituloch kníh, ktoré mali byť zobrazené na fasáde budovy. Vybrané tituly odrážajú širokú škálu slávnej literatúry. Medzi 22 zastúpenými zväzkami je napríklad Pán prsteňov od J. R. R. Tolkiena či 451 stupňov Fahrenheita od Raya Bradburyho.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní