Dovolenka 2022: Kam sa vybrať za gurmánskym zážitkom?

Dovolenka 2022: Kam sa vybrať za gurmánskym zážitkom?
  • 23.07.2022
  • Michaela Kožáková

Čas dovoleniek je tu a mnohí z nás už tie svoje majú dávno naplánované. Možno niektorí už aj jednu absolvovali a chystajú sa na druhú. Či už máte radi naše krásne slovenské hory a príjemne vyhriate jazerá alebo preferujete pieskové pláže, ktoré obmývajú neposedné vlny slaného mora, pár dní oddychu by sme si mali dopriať úplne všetci.

Každého z nás láka niečo iné. Radi cestujeme za zážitkami, poznávaním, relaxom či dobrodružstvom. Účelom našich ciest nemusí byť len vylehovanie na pláži, turistika alebo objavovanie historických skvostov. Cestovať môžeme i za gurmánskym zážitkom a lokálnou gastronómiou.

Po celom svete existuje niekoľko miest, ktoré pošteklia vaše chuťové poháriky. Tieto mestá majú jednoducho jedlo zapísané vo svojej DNA a predstavujú dokonalú kombináciu miestnej kuchyne, historických pamiatok a prírodných krás, ktorú by si nemal nechať ujsť žiadny gurmán. 

Ak aj vy si radi vychutnávate dobré jedlo v autentickom prostredí, nechajte sa inšpirovať naším článkom.

Pozri aj: Dovolenka 2022: Milovníci histórie, kam by ste si to mali tento rok namieriť?

Toskánsko

Zdroj: INSTAGRAM/_andreadanieli_

Toskánsko

Toskánsko je nepochybne jedným z najznámejších regiónov Talianska, ktorý vo všetkých návštevníkoch a cestovateľoch podnecuje romantické obrazy idylických kopcovitých miest so stredovekými vežami a vidieckej zelenej krajiny s vinicami a slnečnicovými poliami. 

Táto časť Talianska je plná malebných miest, z ktorých každé má svoj vlastný odlišný charakter a históriu. Medzi ne patrí nádherná Florencia, Pisa, Siena či Lucca. Toskánsko nie je však len historickým klenotom. Láka i svojimi vôňami a chuťami. 

Južne od malebnej Sieny leží údolie s názvom Val d'Orcia, ktoré je ideálnym miestom pre príjemný piknik a ochutnávku miestnych produktov. Zvlnené kopce a farmárska pôda pokrytá olivovými hájmi a poliami s obilím, ktoré sú prerušované vysokými cyprusmi, vás uvedú do úplne iného sveta.

Nechajte sa rozmaznávať vynikajúcim vínom, slanými olivami alebo delikátnymi syrmi a vnímajte to pravé Toskánsko všetkými zmyslami. Rozprestrite si deku uprostred viníc alebo sa usaďte na terase kamennej vilky a vychutnajte si západ slnka s pohárom vína v ruke.

Ako každá talianska kuchyňa, aj tá toskánska je založená na používaní tých najčerstvejších a najjednoduchších sezónnych ingrediencií. Typické jedlá sú založené na tom, čo Toskánci nájdu na miestnom trhu v daný týždeň. Jedlá z tohto regiónu sú zväčša veľmi jednoduché na prípravu a obsahujú len málo prísad.

Ak snívate o tom, že si u vás v kuchyni pripravíte pravé talianské domáce cestoviny alebo mäsité paradajkové omáčky, absolvujte kurz varenia, kde sa vás zasvätia do tajov talianskej kuchyne. 

Rize

Zdroj: INSTAGRAM/kolayyolculuk

Rize

Oblasť Turecka lemovaná Čiernym morom je odlišná od tej stredomorskej časti, ktorú všetci poznáme ako stredisko pre dokonalú all inclusive dovolenku. Tento čiernomorský región tvoria malé dedinky učupené v kopcoch medzi nekonečnými plantážami s čiernym čajom. Skalnaté pobrežie bičované neskrotnými vlnami a husté zalesnené hory vytvárajú jedinečnú atmosféru, ktorú nikde inde v Turecku nenájdete. 

Perla tureckého čiernomorského regiónu, provincia Rize, je známa okrem svojich prírodných krás a historických pamiatok aj miestnymi špecialitami. Bohatá chuť jedál pochádza z masla vyrobeného z mlieka miestnych kráv. Od lahodných polievok a mäsitých jedál až po na jazyku rozplývajúcich sa dezertov - región Rize vám poskytne dokonalý gastronomický zážitok.

Jedným z tradičných jedál typických pre Rize je hamsi pilav - dlhozrnná ryža varená s cibuľou, hrozienkami, píniovými orieškami, mätou, ochutená šťavou z citróna, korením, obalená ančovičkami a pečená v rúre.

Objavte prírodné krásy tohto regiónu, vyskúšajte si zber čajových lístkov a vychutnajte si pestré raňajky s horúcim čiernym čajom a výhľadom na majestátne vrchy a malebné údolia. 

Bordeaux

Zdroj: INSTAGRAM/ilovemy2cv

Bordeaux

So svojou mestskou eleganciou a provinčným šarmom Bordeaux predstavuje príťažlivú turistickú destináciu v juhozápadnom Francúzsku. Toto kúzelné mesto sa pre svoju romantickú polohu na ohybe rieky Garonne v tvare polmesiaca nazýva „Mesačný prístav“. UNESCO pripísalo na svoj zoznam Bordeaux v roku 1998 kvôli jeho architektonickým pokladom. Viac ako 350 budov je klasifikovaných ako historické pamiatky.

Pulzujúce mesto s rušnými kaviarňami, reštauráciami, tradičnými trhmi pod holým nebom vás dostane na prvý pohľad. Keď sa však vysloví názov Bordeaux, všetkým nám v prvom rade asi napadne slovo víno.

Zacvičte si jogu v záhradách zámku Chateau de Reignac. Prebuďte svoje zmysly a objavte nové vône vína. Zažite nenapodobiteľnú ochutnávku v dobrej spoločnosti a naučte sa všetko o výrobe tohto opojného nápoja.

Ochutnajte najčerstvejšie ustrice priamo na ustricovej farme v zálive Arcachon. Okrem nich vám miestni naservírujú i krevety a slimáky podávané s chlebom a maslom.

V srdci historickej štvrte, Place Saint Pierre môžete objaviť slávnu zmrzlináreň s výberom 80 príchutí, z ktorých 60 je bio, vyrobených tradičným spôsobom. Doprajte si exkluzívny zážitok a nechajte sa vtiahnuť do sveta čokolády. Netradičné príchute čokoládových bonbónov ako napríklad levanduľa, tymian, mak, paprika či koriander vás príjemne prekvapia. 

Bangkok

Zdroj: INSTAGRAM/a_3m_h3

Bangkok

Bangkok predstavuje úplne všetko, čo by ste očakávali od hlavného mesta Thajska: je hlučný, preplnený, farebný, chaotický, vzrušujúci, jednoducho magický. Stovky rokov staré chrámy a starobylé miesta stojace hneď vedľa nákupných center 21. storočia vytvárajú akúsi gýčovitú, no zároveň jedinečnú atmosféru.

Bangkok je i vstupná brána do mnohých ďalších častí Thajska. Krátkym letom sa odtiaľto dostanete na ostrov Phuket, Koh Samui, do mesta Chiang Mai a do ďalších obľúbených destinácií. Alebo nastúpte do vlaku či naskočte do autobusu a navštívte národné poklady, ako je Ayutthaya, Lopburi a mnoho ďalších skvostov tejto krajiny.

Bangkok, ktorý nikdy nespí, má zaslúženú povesť jednej z najlepších destinácií pre gurmánov a milovníkov dobrého jedla. Mesto vyniká eklektickou gastronomickou scénou od skromných pouličných stánkov až po luxusné strešné reštaurácie. Bez ohľadu na váš rozpočet a  preferencie, v hlavnom meste Thajska máte nekonečné možnosti.

Nastúpte do tuk- tuku, nechajte sa unášať rušnými ulicami, pristavte sa v stánku s jedlom a kúpte si khao niaow ma muang - lepkavú ryžu s mimoriadne sladkým mangom. Vyberte sa na trhovisko Wang Lang alebo do čínskej štvrte Chinatown. Ochutnajte papájový šalát Som Tam s čili papričkami alebo legendárny Pad Thai. 

Tokyo

Zdroj: INSTAGRAM/tokyomanhattan

Tokio

Tokio, hlavné mesto Japonska, predstavuje dokonalú symbiózu hlbokej tradície a rýchlo rozvíjajúceho sa moderného sveta. Je domovom cisárskeho paláca, sídla vlády a parlamentu, ako aj luxusných hotelov, reštaurácií ocenených hviezdičkou Michelin a fantastických obchodov. Toto husto obývané mesto, ktoré sa nachádza na ostrove Honšú, ponúka množstvo atrakcií od bohatého kultúrneho vyžitia až po športové aktivity. 

Na to, aby ste dokonale spoznali toto úžasné mesto, nechajte sa vtiahnúť do zmyselného víru tradičných trhov, sushi reštaurácií, pouličných obchodov s jedlom a škôl varenia. Nezabudnite navštíviť rybí trh Tsukiji, zájdite do kaviarne a osviežte sa japonským zeleným čajom matcha, naučte sa pripravovať pravé rezance Soba, ktoré tvoria základ japonskej kuchyne. Jednoducho objavujte Tokio všetkými svojimi zmyslami.

Palermo

Zdroj: INSTAGRAM/plateexpectations

Medzi ďalšie destinácie a miesta, kam sa oplatí cestovať za gurmánskym zážitkom patrí aj marocký Marrákeš, Palermo na Sicílii, vietnamský Hanoj, čarovný Rím, romantický Paríž a vznešený Londýn. Na rôznych špecialitách si môžete pochutnať i v Penangu v Malajzii a v Mendoze v Argentíne. Vynikajúcimi vínami sa môžu pochváliť i v Stellenbosche v Južnej Afrike. 

Neprehliadni: Dovolenka 2022: Pobyt v ktorých destináciách ťa vyjde najlacnejšie?

Zdroj foto: Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/visititaly, Instagram.com/mutfaktakiportakal

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 16.03.24 16:35

KS
karma
133.00

Mňam...veľmi rada ochutnávam jedlá rôznych kuchýň :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní