Dovolenka 2022: Pobyt v ktorých destináciách ťa vyjde najlacnejšie?

Dovolenka 2022: Pobyt v ktorých destináciách ťa vyjde najlacnejšie?
  • 25.06.2022
  • Michaela Kožáková

Naše Slovensko je síce krásne, ale raz za čas i my zatúžime vybrať sa niekam na letnú dovolenku k moru. Keď však zalistujeme v katalógoch cestovných kancelárii alebo nahliadneme na ich webové stránky, pri tých cenách sa nám často zakrúti hlava. 

Upúšťame z vidiny all inclusive dovolenky a prerátavame, koľko by nás to vyšlo, ak by sme cestovali autom, vlakom, autobusom – jednoducho na vlastnú päsť. Mnohí z nás sa spoliehajú na last minute dovolenky. Tí, ktorí sú otvorení všetkým možnostiam, vyhľadávajú lacné letenky a výhodnejšie ponuky ubytovania formou Airbnb.

Možností je pomerne dosť. Záleží len na osobných preferenciách. Veľakrát je to však i o šťastí. 

Cenovo najdostupnejšie destinácie

Vo všeobecnosti život začína byť každým dňom drahší. Nárast cien trápi nie len tých, čo radi cestujú, ale každého jedného z nás, kto si chce spraviť nákup na víkend alebo vyraziť si za kultúrou. 

Leto je tu a my sme si všetci vydýchli, keď krajiny začali uvoľňovať podmienky vstupu. Ale čo tie ceny...

Ak ešte dovolenku na tento rok naplánovanú nemáte, možno vás inšpirujeme. Prinášame vám zopár cenovo dostupných destinácií. 

Pozri aj: Dovolenka 2022: Kam sa vybrať za nezabudnuteľnými zážitkami?

Marmaris

Zdroj: INSTAGRAM/hergunbirazege

Marmaris, Turecko

Na základe porovnania cien turecký Marmaris vedie v zozname najdostupnejších dovolenkových destinácií pre rok 2022. Marmaris je známy najmä svojimi all inclusive dovolenkami v rezortoch, ktoré sú zamerané na slnko a piesok. Okrem nekonečných pláží je však v tomto rušnom dovolenkovom mestečku veľa ďalších vecí, ktoré môžete robiť.

Marmaris leží v nádhernej zátoke, tam, kde sa stretáva Egejské a Stredozemné more. Táto časť Turecka vďaka množstvu ostrovov a polostrovov je vyhľadávanou pre výlety na jachte.

Všetci milovníci histórie si môžu vychutnať návštevu historického centra s hradom alebo mohutné ruiny starovekého Kaunosu ležiaceho na brehu rieky Dalyan.

Pláže Turunç, Içmeler, Iztuzu vás očaria priezračnou vodou a krásnym pieskom. Ak vás ležanie na pláži omrzí, vyberte sa na výlet na ostrov Sedir alebo Rhodos, ktorý je vzdialený iba hodinu od pevniny.

Turecko si môžete užiť plnými dúškami – od oddychu, spoznávania historických a zaujímavých miest, až po nákupy. V poslednej dobe totižto turecká líra je už dlhšie oslabená voči euru, takže ceny môžu byť pre vás skutočne priaznivé. Pozor však na rôznych špekulantov na tureckých trhoch. 

Slnečné pobrežie

Zdroj: INSTAGRAM/jestemzbajki

Slnečné pobrežie, Bulharsko

Slnečné pobrežie v Bulharsku je pomerne známe letovisko, kam pravdepodobne toto leto smeruje i mnoho Slovákov. Nekonečná piesková pláž, pestrý nočný život, potápanie, výborné jedlo – toto je len zopár skutočností, ktoré túto populárnu destináciu charakterizujú.

Slnečné pobrežie pri Čiernom mori sa rozprestiera predovšetkým medzi mestečkami Nesebar a Sveti Vlas, ktoré sú od seba vzdialené približne 8 kilometrov.

Povráva sa, že kúzlo tohto miesta objavil v roku 1957 ako prvý jeden baník z Československa. Niekoľko mesiacov na to sa tu rozbehla masová výstavba. Slnečné pobrežie malo byť alternatívou pre Stredomorie ako letovisko určené pre turistov z východného bloku. 

Dnes je toto prázdninové stredisko, ktoré sa umiestnilo na druhej priečke najlacnejších destinácií pre rok 2022, obľúbeným, moderným miestom s reštauráciami, plážami a barmi. 

Ak sa do Bulharska chystáte, nevynechajte tiež mestečká Sozopol a Balčik. Oddýchnite si od rušného nočného života a zažite tú pravú atmosféru na bulharskom vidieku. 

Algarve

Zdroj: INSTAGRAM/visit_algarve

Algarve, Portugalsko

Algarve je najjužnejším regiónom Portugalska a jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií v Európe. Provincia s nádherným pobrežím a kúzelnými plážami má horúce, suché letá a krátke, mierne zimy.

Toto stredisko je najlacnejším v eurozóne. Pobyt v Algarve stojí v prepočte o 25 % menej než v španielskej Costa del Sol.

Ďalej na východ reťaz piesočnatých ostrovov a lagún vytvára nádherný prírodný chránený park. Na západ sa ponúka zase úplne odlišné Algarve – divokejšie a odľahlejšie. Toto miesto je dokonalým únikom pred davom a nezabudnuteľným zážitkom pre surferov, ktorí si chcú vychutnať neskrotné vlny Atlantického oceána.

Nádherný Lagos je najživším letoviskom v západnom Algarve. Dovolenkárov okúzli nielen hradnými múrmi a pôvabnými kostolíkmi, ale aj ohromujúcim množstvom útesov, jaskýň a pláží.

Veľkolepé, okrovo sfarbené skalné útvary kontrastujú s trblietavými azúrovými vodami. Toto idylické prostredie môžete objaviť loďou. 

Ak sa do Algarve chystáte, navštívte tiež hlavné mesto Faro, Albufeiru s nádhernými pieskovými plážami či Olhão s obrovským trhom s rybami, zeleninou a ovocím.

Kapské Mesto

Zdroj: INSTAGRAM/theagency_capetown

Kapské Mesto, Južná Afrika

Kapské Mesto ležiace medzi morom a horami sa pýši svojimi prírodnými krásami. Ikonická Stolová hora, ktorá sa týči nad mestom, ponúka epické panoramatické výhľady. Z tejto náhornej plošiny môžete zahliadnuť trblietavé vody Atlantiku. Jej svahy sú zdobené botanickými záhradami.

Cestovatelia, dovolenkári, turisti či rodiny s deťmi – na svoje si na tomto fascinujúcom mieste prídu úplne všetci. Vyskúšajte si zábavné outdoorové aktivity počnúc turistikou, cyklistikou, až po surfovanie a paragliding. Nevynechajte ani výlet za pozorovaním veľrýb a potápanie v klietke s veľkými bielymi žralokmi.

Ako najstaršie európske osídlenie v Afrike má Kapské Mesto bohatú a pestrú minulosť. Na ostrove Robben môžu milovníci histórie vidieť, kde bol Nelson Mandela 18 rokov uväznený.

Pozdĺž členitého pobrežia sa malebné cesty zarezávajú do hôr a postupne sa ponárajú do mora. Na nedotknutých plážach sa túlajú v skupinkách rozkošné tučniaky.

Nádherný Cape Point je súčasťou svetového dedičstva UNESCO s jedným z najbohatších kvetinových kráľovstiev na svete. Nezameniteľná štvrť Bo-Kaap zase víta všetkých návštevníkov jemne zvlnenými ulicami lemovanými pestrofarebnými domami.

A viete, že Kapské Mesto je piatou cenovo najdostupnejšou destináciou pre rok 2022?

Pafos

Zdroj: INSTAGRAM/pafos_cyprus

Paphos, Cyprus

V obľúbenom Paphose (tiež hláskovaný ako Pafos) väčšina ľudí vyhľadáva čisté more, slnko a piesok. Popri plážovej atmosfére je však toto prímorské letovisko výnimočné i množstvom historických turistických atrakcii. Práve tie prispeli k tomu, že Paphos bol v roku 2017 vyhlásený za Európske hlavné mesto kultúry.

Pathos ležiaci na juhozápadnom pobreží stredomorského ostrova Cyprus, je rodiskom bohyne Afrodity. Svätyňa Afrodity sa nachádza v archeologickom nálezisku Palaipaphos v dedine Kouklia, 16 kilometrov juhovýchodne od centra Paphosu.

Mozaikové chodníky Dionýzovho domu patria medzi najvzácnejšie a najkrajšie atrakcie, ktoré môžete nájsť v Stredomorí. Sú súčasťou väčšieho archeologického náleziska Paphos, ktoré sa rozprestiera na západnej strane prístavu. Sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Napriek bohatstvu historických pamiatok v Paphose a jeho okolí zostávajú hlavnou turistickou atrakciou pláže. Na východnej strane mesta je krásna pláž Alykes. Veľmi populárna je pláž Coral Bay (Koralový záliv) s mäkkým zlatistým pieskom. 

Pláž Lara sa nachádza na polostrove Akamas. Jedná sa o jedinečnú prírodnú rezerváciu Cypru, kde po stáročia na pláži žijú vzácne druhy morských korytnačiek.

S poklesom cien na Cypre o 15 % sa tento ostrov umiestnil na šiestom mieste cenovo najdostupnejších destinácií.

Lanzarote

Zdroj: INSTAGRAM/visit.lanzarote

Medzi ďalšie výhodné letné destinácie patrí Funchal na Madeire či Lanzarote na Kanárskych ostrovoch v Španielsku. Na pomerne vysokom mieste v rebríčku sa umiestnila i možno trochu netradičná letná destinácia Praha v Českej republike. 

Naopak, v súčasnosti najdrahšou destináciou v najnovšom prieskume je islandský Reykjavík. Za ním nasleduje Barbados a Dubaj. 

Vo svete došlo k citeľne prudkému nárastu cien vo viacerých destináciách. Ide napríklad o Srí Lanku, ktorá zaznamenala nárast o 26 %. Návštevníci Mexika môžu očakávať, že v Cancúne si priplatia o 22 % viac ako pred rokom.

V Grécku zase medziročne ceny klesli o viac ako 15 %, najmä na ostrove Korfu.

Neprehliadni: Zabudnuté ostrovy Európy: Ktoré z nich stoja za návštevu?

Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/marmarisbld, Instagram.com/visit_algarve

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Katarína Konečná 25.06.22 08:58

KK
karma
105.00

momentálne budeme určite dovolenkovať doma

  • 1
Odpovedať

Lenka Geršiová 25.06.22 09:30

LG
karma
-1.00

Tento rok budeme doma, ale na budúci rok možno navštívime nejaké miesto z tohto výberu.

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 26.06.22 21:24

IM
karma
100.00

bohužial len doma a pozerat sa na krásne obrázky

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 27.06.22 08:05

MR
karma
109.00

Teraz som sa vrátila z Turecka, neskutočné služby, vrelo odporúčam a hlavne v júni je príjemne

  • 2
Odpovedať

Kristína Sekeráková 16.03.24 15:51

KS
karma
133.00

V Bulharsku na Slnečnom pobreží sme boli a musím sa priznať, že ma veľmi neoslovilo. Chorvátsko je mojou srdcovkou :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní