Zabudnuté ostrovy Európy: Ktoré z nich stoja za návštevu?

Zabudnuté ostrovy Európy:  Ktoré z nich stoja za návštevu?
  • 04.06.2022
  • Michaela Kožáková

Obdobie dovoleniek je za dverami a určite i vy listujete v katalógoch cestovných kancelárii. Lacné letenky, rozmanité možnosti ubytovania s prijateľnými cenami, sociálne siete – toto je len niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú masový turizmus. Samozrejme, každý z nás chce zažiť nenapodobiteľný západ slnka na Santorini. Stojí to však za tie hordy turistov a tlačenie?

Nadmerné množstvo zvedavých turistov má obrovský dopad na destináciu, mnohokrát však negatívny. Na druhej strane asi ani vám nevyhovujú davy turistov, preplnené pláže a rady pred kultúrnymi pamiatkami. Zabudnite na populárne ostrovy ako je Ibiza, Capri, Hvar či Sicília. Vyberte sa objaviť menej známe, ale za to čarokrásne európske ostrovy. 

Pozri aj: Očarujúca Sardínia: 9 dôvodov, prečo navštíviť smaragdový ostrov

Procida

Zdroj: INSTAGRAM/beautiful_italy__

Procida, Taliansko

Kedysi tak trochu zabudnutý rozprávkový ostrov v Neapolskom zálive sa dostáva na výslnie aj vďaka titulu „Hlavné mesto talianskej kultúry 2022". Procida je ostrovom rybárov a námorníkov.

Farebné domčeky žiariace všetkými farbami, vôňa stredomorskej fauny, osviežujúci vánok, priezračne čisté more – ako vám to znie v ušiach? A keď k tomu ešte pridáte priateľských ľudí, pokoj a pohodu, tak ste našli dokonalé miesto pre vašu dovolenku. Ostrov Procida je plný fascinujúcich voňavých záhrad, dekoratívnych citrusovníkov a viníc. Niet divu, že tento malebný ostrov je už po desaťročia inšpiráciou mnohých umelcov. 

Tyrhénske more, bozkávajúce brehy Procidy, je tajomne modré a priezračne čisté. Miestne pláže sú čarokrásne. Väčšina z nich je pokrytá hrubým tmavým pieskom sopečného pôvodu. Dokonalým rajom na zemi je pláž Chiaia, dostupná po mori alebo po 186 schodoch.

Typickou rybárskou prímorskou dedinkou je Corricella, ktorú pozná celý svet. V roku 2015 totiž jej fotografiu použila spoločnosť Apple a neskôr Microsoft ako pozadie na svojich zariadeniach.

Porquerolles, Francúzsko

Zdroj: INSTAGRAM/chris_laizy

Porquerolles, Francúzsko

Kúzelný ostrov Porquerolles je najväčší z ostrovov Hyères. Dve tretiny tohto ostrova sú súčasťou chráneného národného parku Port Cros. Tucty kamenných pevností, pirátska zátoka, nedotknuté pláže, zvlnené vinice a dedinka z 18. storočia – toto a ešte viac nájdete na tomto krásnom ostrove.

Porquerolles má všetko, čo poteší vašu dušu bažiacu po bezchybnom odpočinku. Pobrežie južnej časti ostrova je lemované strmými útesmi. Na severe prostredie pripomína Karibik s jemnými piesočnatými plážami a tyrkysovou vodou. Porquerolles je jednoducho rajom na zemi pre tých, ktorí milujú pláže. Napríklad taká pláž Notre-Dame bola vyhlásená za najkrajšiu európsku pláž. 

Porquerolles sa môže pochváliť až 300 slnečnými dňami v roku, miernymi zimami a horúcimi letami s chladným morským vánkom. Najlepšie je vydať sa sem medzi májom a júnom alebo septembrom a októbrom.

Ostrov Andros

Zdroj: INSTAGRAM/arttravelgr

Ostrov Andros, Grécko

Ostrov Andros, obmývaný Egejským morom, hrdo nesie meno po antickom hrdinovi a polobohovi podobného mena. Ostrov má všetko, čo by správna destinácia pre dovolenku v Grécku mať mala. Krásne a priezračne čisté more s úchvatnými plážami, historické pamiatky či malebné zastrčené dedinky, kde má človek pocit, ako by sa tu zastavil čas.

Utešená ostrovná krajinka oplýva pestrosťou blankytného pobrežia, zelených údolí, strmých hôr a voňavých kvetov. Od ostatných ostrovov Kyklad sa Andros značne líši, pretože je bohatý na vodné pramene. Vďaka tomu tu rastie hojná vegetácia, a to predovšetkým na juhu a juhovýchode ostrova, vrátane drevín ako sú platany, štíhle cyprušteky, borovice a javory.

Hlavné mesto Andros je doslova klenotom nielen ostrova, ale aj celého Grécka. Mesto bolo postavené Benátčanmi ako pobrežná pevnosť. Celá panoráma mesta pôsobí naozaj veľmi fotogenicky a idylicky.

Na ostrove Andros je zaregistrovaných, hneď po Piraeu, najviac nákladných lodí v Grécku. V hlavnom meste ostrova je totiž Námorná akadémia, ktorá vychovala mnoho vynikajúcich gréckych kapitánov a námorníkov.

Ostrov Dugi otok, Chorvatsko

Zdroj: INSTAGRAM/ig.croatia

Dugi otok, Chorvátsko

Názov Dugi v preklade znamená Dlhý ostrov. Nie je to ale najdlhší ostrov. Je však siedmym najväčším ostrovom v Chorvátsku. Dugi Otok je súčasťou súostrovia Zadar na dalmatínskom pobreží.

Ten, kto chce zažiť skvelú dovolenku v Chorvátsku v turisticky menej frekventovanej oblasti, obklopený krásnou nedotknutou prírodou, by si to mal namieriť na ostrov Dugi otok. Tento prekrásny ostrov je súčasťou národného parku Kornati. V jeho juhovýchodnej časti sa nachádza prírodný park Telašćica so slaným jazerom a skalnými útesmi poskytujúcimi fenomenálne výhľady.

Málokto vie, že sa na Dugom Otoku nachádza jedna z najkrajších pláží v Chorvátsku – piesočná pláž Sakarun. Dugi otok tiež priťahuje pozornosť najvyšším majákom na Jadrane a jedným z mála slaných jazier v Európe.

La Gomera

Zdroj: INSTAGRAM/tenerife.canary.islands

La Gomera, Kanárske ostrovy

Magický ostrov La Gomera bol poslednou zastávkou Krištofa Kolumba predtým, ako sa doplavil do Ameriky. Zo siedmich Kanárskych ostrovov je síce La Gomera druhý najmenší, ale možno zo všetkých ten najzaujímavejší.

Príroda je tu nádherne rozmanitá. Dominantou tohto nezameniteľného ostrova sú monumentálne skalnaté útesy. Vnútrozemie tvoria vysoké hory a hlboké údolia. Prekvapia vás rokliny, ktoré sa uvoľňujú do mora a údolia porastené zelenými palmami. Uchvátia vás pláže s čiernym pieskom a krištáľovo čistou vodou. Svieže starobylé lesy s prameňmi vás doslova pozývajú na osvieženie.

Jedinečným unikátom je vavrínový les, ktorý sa nikde inde na svete (s výnimkou Madeiry) neuchoval. Masívne vavríny dorastajú až do dvadsaťmetrovej výšky.

Masový turizmus je tu ešte stále neznámym pojmom. Hornatý reliéf ostrova neumožňuje výstavbu veľkého letiska. Turisti, ktorí chcú tento sopečný ostrov navštíviť, si užijú dvojhodinovú plavbu loďou z Tenerife.

Senja

Zdroj: INSTAGRAM/outbound_travel_photo

Senja, Nórsko

Senja je druhý najväčší ostrov Nórska, ktorý sa nachádza za severným polárnym kruhom, západne od mesta Finnsnes. Tento nádherný ostrov ponúka rozmanité prírodné krásy. Dramatické fjory a skaly strmo stúpajúce z morskej hladiny vás upútajú na prvý pohľad. Piesočnaté pláže a azúrovo sfarbené more uspokojí všetkých priaznivcov letných dovoleniek. Počas zimných mesiacov sa zase ostrov premieňa na rozprávkovo zimnú krajinu. 

Okrem krásnej prírody sa tu nachádzajú aj rarity, ako napríklad najväčšia socha trolla na svete či zlatá toaleta. Na ostrove žije necelých osemtisíc obyvateľov, prevažne v rybárskych dedinách na zalesnenom pobreží. Pretože Senja leží za polárnym kruhom, môžete tu zažiť polnočné slnko aj polárnu žiaru. 

Porto Santo

Zdroj: INSTAGRAM/joanamargarida88

Porto Santo, autonómna oblasť ostrova Madeira

Pôvabný ostrov Porto Santo patrí k najkrajším v Európe. Leží 50 kilometrov od severovýchodného cípu ostrova Madeira. Je menším z dvoch obývaných ostrovov súostrovia Madeiry. Vďaka jeho nekonečným plážam a okrovo sfarbenej pôde ho prezývajú „Zlatý ostrov”. 

Porto Santo meria iba 11 km na dĺžku a 6 km na šírku. Jeho dominantou sú 9 kilometrov dlhé pláže s jemným zlatým pieskom obmývané tyrkysovými vodami Atlantického oceánu. Práve z tohto dôvodu pobrežie ostrova priťahuje čoraz viac návštevníkov.

Ďalším priaznivo pôsobiacim faktorom je podnebie ostrova. Teploty vzduchu i mora sa celoročne pohybujú medzi 17 – 20 ºC, takže krásy tohto ostrova môžete objavovať i v zime. Pozoruhodnou historickou pamiatkou je Casa de Colombo (dom Krištofa Kolumba), ktorý rozpráva príbeh slávneho moreplavca.

Neprehliadni: Tip na dovolenku: Úchvatná Čierna Hora - tú musíš navštíviť!

Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/croatia_ig, Instagram.com/salines_giens

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Chromíková 07.06.22 12:30

MC
karma
109.00

Zabudnuté ostrovy Európy: Ktoré z nich stoja za návštevu?
Všetké by si zaslúžili návštevu -nádhera.

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 17:46

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 17:46

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Ľubo Gombár 07.06.22 14:03

ĽG
karma
-1.00

Dugi otok raz určite navštívim

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 17:19

KS
karma
133.00

Takéto nie veľmi vyhľadávané destinácie mám najradšej :-)

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 23:10

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 23:10

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní