Dovolenka 2022: Kam sa vybrať za nezabudnuteľnými zážitkami?

Dovolenka 2022: Kam sa vybrať za nezabudnuteľnými zážitkami?
  • 07.06.2022
  • Michaela Kožáková

Leto, more, slnko, večerné prechádzky, kulinárske špeciality, zábava – asi takto približne si mnohí z nás v mysliach vybavujú tú správnu letnú dovolenku.

Predstavte si, že ležíte na pláži. Morský vánok sa vám pohráva s vlasmi a v ušiach vám znie príjemná letná pesnička. Odpijete si z chladeného nápoja, zaboríte chodidlá do rozpáleného piesku a zamierite si to do jemných vĺn vyhriateho mora.

A čo takto? Túlate sa v hustých lesných porastoch a pozorujete divokú zver. Plávate medzi farebnými rybkami a obdivujete nádherné koralové útesy. Trávite noc pozorovaním hviezd na púšti. Objavujete zaujímavé chute na hlučnom trhu v uličkách orientálneho mesta. 

Aj vás lákajú dobrodružstvá? Chceli by ste zažiť trochu inú dovolenku, plnú nezabudnuteľných zážitkov? Čítajte ďalej a možno naberiete inšpiráciu. 

Pozri aj: Najlacnejšie mestá na život: Kam sa presťahovať na dôchodok?

Kostarika

Zdroj: INSTAGRAM/visit_costarica

Kostarika

Nádherná Kostarika láka nielen všetkých milovníkov prírody, ale aj cestovateľov túžiacich po dobrodružstve. Ide o jednu z krajín s najväčšou biodiverzitou na svete – s čarovnými vodopádmi, trblietavými riekami, hustou džungľou, bohatou faunou a flórou. 

Ak máte radi pozorovanie divokej zveri, tak Kostarika je pre vás tá pravá destinácia. Skúsení turisti môžu absolvovať 20 kilometrovú túru cez Národný park Corcovado s tropickým ekosystémom. Na vlastné oči tu môžete vidieť tukanov, leňochov, vrešťanov, zvedavých kolibríkov. Ak budete mať šťastie, možno zahliadnete i jaguára.

Menej náročná, ale zato skutočne krásna, je prechádzka Národným parkom Rincon de la Vieja. V tieni majestátnej sopky sa môžete okúpať v sladkovodných lagúnach, vodopádoch, horúcich prameňoch a vyskúšať si i vriace bahno.

Oblačný les Monteverde, okrem toho, že je skvelým miestom na pozorovanie vtáctva, ponúka i nezabudnuteľné dobrodružstvo v podobe lezenia po skalách, lanového ziplinu či obrovských hojdačiek.

Tichomorské pobrežie Kostariky je hlavným miestom na surfovanie. Oddychovanie na niektorej z piesočnatých pláži si môžete spestriť i objavovaním farebného morského sveta.

Írsko

Zdroj: INSTAGRAM/thevillagescreen

Írsko

Skalnaté, úchvatné a divoké Írsko má vysoké hory, krásne rieky, vodopády a jedno z najpútavejších európskych pobreží. Nechajte sa okúzliť Mohérskymi útesmi s malebnými výhľadmi. Strávte svoju noc pozorovaním hviezd a pádlovaním po trblietavej hladine jazera Lough Hyne.

Ak patríte medzi nadšencov turistiky, výstupov a podmanivých scenérii, tak určite toto leto Írsko navštívte. Obrovským zážitkom je i pozorovanie veľrýb pozdĺž južného pobrežia. 

Nastúpte na loď v Kilmore Quay a vyberte sa na ostrovy Saltee, kde sa nachádza najväčšia vtáčia rezervácia na svete. Doprajte si zážitok z pozorovania vzácnych druhov vtákov.

Alebo jednoducho nasadnite na bicykel a spoznajte krásu okolitej prírody, zastrčených írskych dediniek či zelených lúk s pasúcim sa dobytkom.

Palau

Zdroj: INSTAGRAM/visitpalau

Palau

Ukryté v Tichom oceáne leží jedno nenápadné súostrovie, ktoré ešte celkom neobjavili masy turistov. Palauské ostrovy, skladajúce sa zo 40 ostrovov (8 obývaných) a 300 malých neobývaných ostrovčekov, sú miestom, do ktorého sa ihneď zamilujete.

Ostrovy sa nachádzajú v rozsiahlej lagúne, ktorá je obklopená bariérovým útesom. Väčšina z nich je sopečného pôvodu, niektoré sú vytvorené z koralov. Palau obmýva nádherné azúrové more, kde žije viac ako 1 500 tropických druhov rýb, delfínov, žralokov, medúz, mánt, krokodílov a koralov. Plávať či šnorchlovať v tomto „božskom akváriu“, ako sa často Palau nazýva, je adrenalínovým dobrodružstvom a zážitkom na celý život. 

Palau však nie je len podmorský svet. Bujná tropická vegetácia plná kvitnúcich orchideí a päťdesiatich druhov pestrofarebných vtákov vás presvedčí o tom, že sa nachádzate v skutočnom raji na zemi. Pre tých lenivejších návštevníkov Palau ponúka pieskové pláže lemované ohnutými palmami. Romantické duše by si nemali nechať ujsť ani jeden epický západ slnka ponárajúceho sa do priezračne čistého mora. 

Peru

Zdroj: INSTAGRAM/peru.destinations

Peru

Každý z nás už určite počul (možno mnohí mali i šancu navštíviť) o Machu Picchu – ruiny inckého kultového mesta v Andách. Magické Peru však ponúka množstvo ďalších zážitkov. 

Ľadové horské štíty Ánd priťahujú turistov a horolezcov. Nespútané púštne pobrežie bičované vlnami je skvelým miestom pre surfistov. Pre prieskumníkov a dobrodruhov je tu Amazónsky prales – obrovská masa mokradí a dažďových pralesov plná opíc, papagájov a vzácnych mačkovitých šeliem.

Strávte noc na jednom z plávajúcich ostrovov v zafírovo sfarbených vodách najväčšieho jazera Južnej Ameriky Titicaca. Vdýchnite atmosféru tohto miesta s malými vidieckymi usadlosťami, kde sa život riadi podľa rytmu ročných období.

Vyberte sa do Huacachiny, malej oázy v južnej peruánskej púšti, ktorá ponúka jeden z najneobvyklejších adrenalínových zážitkov – snowboardovanie na piesočných dunách.

Slovinsko

Zdroj: INSTAGRAM/socavalley

Slovinsko

Maličké, ale za to veľmi rozmanité a krásne Slovinsko ponúka pre každého niečo. Od čarovného jazera Bled cez prímorské mestečko Piran až po historickú Ľubľanu. To pravé dobrodružstvo so správnou dávkou adrenalínu zažijete pri splavovaní rieky Soča alebo kajakovaní v jej smaragdovo zelených vodách.

Počas túr v doline Triglavských jazier si prídu na svoje všetci milovníci prírody. Nenechajte si ujsť ani tajomnú krasovú jaskyňu s názvom Postojna jama. Mimoriadne zaujímavá je roklina Vintgar, ktorou vedie chodník z drevených lávok vinúci sa pozdĺž dravého potoka medzi skalami Triglavského národného parku.

Za návštevu stojí i Cerknické jazero, ktoré predstavuje prírodný div Slovinska. V jarných mesiacoch sa vďaka topeniu snehu formuje jazero s rozlohou až 40 kilometrov štvorcových, s desať metrovou hĺbkou. Počas horúceho leta takmer vysychá a mení sa na pláň s rákosím. Oblasť je populárnym miestom pre pozorovanie vtáctva a iných ďalších živočíchov.

Omán

Zdroj: INSTAGRAM/arabadventures

Omán

Orientálny Omán s vôňou šafranu ponúka viac ako len tradičné trhy, luxusné pláže a päťhviezdičkové hotely. Do tejto krajiny sa necestuje len za oddychom. Zažite to pravé ománske dobrodružstvo na nekonečných zvlnených piesočných dunách. Spoznajte kultúru beduínov, pozorujte nočnú oblohu na púšti, zažite divokú atmosféru a podmanivú krásu.

Navštívte rozprávkový Muscat a objavte starodávnu arabskú kultúru. Nenechajte si ujsť úzky kaňon s vodnou tyrkysovou jaskyňou Wadi Shab. Vyberte sa na výlet za pozorovaním veľrýb a delfínov alebo do zálivu Ras Al Jinz, kde hniezdia zelené korytnačky.

Všetci nadšenci šnorchlovania si prídu na svoje vo vodách pri hornatom ománskom polostrove s názvom Musandam alebo pri ostrove Telegraph.

Chorvátsko

Zdroj: INSTAGRAM/daniel_lafarge

Chorvátsko

Chorvátsko je overenou klasikou, ktorá každý rok láka tisíce turistov z celého sveta. Zabudnite však tentokrát na Makarskú riviéru, Zadar či Pulu. Vyberte sa objavovať chorvátske ostrovy, ktoré vás prekvapia nádhernými zátokami, podmanivou prírodou a utešenými rybárskymi dedinkami.

Objavte čaro neprebádaných zákutí ostrova Šolta s olivovými hájmi. Vyberte sa na ostrov Vrgada so zlatistým pieskom a borovicovými lesmi, či na ostrov Cres s kolóniou vzácnych supov bielohlavých.

Zhlboka vdychujte prímorskú atmosféru, nechajte sa pozvať miestnymi na chutnú grilovanú rybu, osviežte sa v priezračných vodách Jadranu. 

Vedeli ste, že Chorvátsko má 718 ostrovov, 389 ostrovčekov a 78 útesov? Vďaka tomu je chorvátske súostrovie najväčšie v Jadranskom mori a druhé najväčšie v Stredozemnom mori po gréckom súostroví. 

Neprehliadni: Dovolenka 2022: Kam vycestovať za dokonalým oddychom?

Zdroj foto: Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/visit_costarica, Instagram.com/reginicola_

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Katarína Konečná 07.06.22 09:16

KK
karma
105.00

Tento rok, tak ako po minulé roky, strávim dovolenku na našom krásnom Slovensku :)

  • 1
Odpovedať

Ľubo Gombár 07.06.22 14:00

ĽG
karma
-1.00

Chorvátsko je náš druhý domov

  • 3
Odpovedať

Mária Slováková 08.06.22 08:00

MS
karma
118.00

Aspoň na jedno z týchto miest by som sa niekedy rada dostala. Okrem aj v článku spomenutého Chorvátska som ešte nebola v žiadnej z tu uvedených destinácií.

  • 1
Odpovedať

JAN KOMADA 08.06.22 13:56

JK
karma
100.00

Veď aj na Slovensku je krásna

  • 2
Odpovedať

Iveta Moravčíková 09.06.22 14:01

IM
karma
100.00

Dovolenka v dnešnej dobe a cenách tak akorát na obrázku sa popást očami

  • 1
Odpovedať

Soňa Horáčková 09.06.22 14:29

SH
karma
123.00

Každá dovolenka je super ak je strávená v dobrej spoločnosti. Nezáleží na tom, či je to zahraničie alebo krásne Slovensko. I keď more má určite svoje čaro, výborné sú aj horské túry na Slovensku.

  • 3
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 17:24

KS
karma
133.00

A trebárs aj na Slovensku :-D

  • 1
Odpovedať

Ľubica Križanová 16.10.22 14:24

ĽK
karma
106.00

Jednoznačne Taliansko

  • 0
Odpovedať

Emma Nakls 04.04.23 14:05

EN
karma
-1.00

moznosti jevelmi vela, my uz mame par tipov kam by sme chceli tento rok ist, este musim predtym ako poriesit nove kufre

  • 0
Odpovedať

Zuz Kosle 11.04.23 13:02

ZK
karma
-1.00

ja som uz kufrov vystriedala niekolko, najviac som spokojna so znackou Aeronautica Militare Force, kupovala som ju cez najkufre

  • 0
Odpovedať

Ban Hul 16.04.23 11:38

BH
karma
-1.00

mne bola tiez odporucena tato znacka, sice su drahsie ale kvalita je skvela, kupovane ich mame cez rovnaku stranku

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 19.04.23 14:10

LN
karma
-1.00

u nas vzdy vyberam dovolenku ja, manzel mi nechava uplne volnu ruku

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 11:00

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 11:01

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní