Najlacnejšie mestá na život: Kam sa presťahovať na dôchodok?

Najlacnejšie mestá na život: Kam sa presťahovať na dôchodok?
  • 19.03.2022
  • Michaela Kožáková

Život v meste niečo stojí. Samozrejme, záleží od veľkosti, popularity a životnej úrovne mesta i krajiny. Inflácia, prírodné katastrofy, vojnové konflikty, dostupnosť a ceny za nerastné suroviny – toto všetko sa odráža na našich peňaženkách. I v tomto roku zažívame zdražovanie nielen u nás, ale pociťujú ho i ľudia po celom svete. Globálna ekonomika vstúpila do roku 2022 v slabšej pozícii, ako sa pôvodne očakávalo. Vďaka šíriacemu sa variantu Omicron COVID-19 krajiny opätovne zaviedli obmedzenia. K zlepšeniu situácie neprispieva ani konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou.  Energie, dane, potraviny, pohonné látky, cestovné, nehnuteľnosti, hypotéky a mohli by sme takto pokračovať ďalej. Pravdepodobne začneme ešte častejšie obracať každé euro, ktoré zarobíme. 

Cenovo dostupné mestá

Prídavné meno „lacný" je celkom relatívny pojem. Pre niekoho, kto zarába v tisícoch nie je problém kupovať jahody v zime či vyraziť si každý večer do baru. Ak sa pozrieme na mestá, ktoré svetové agentúry a ekonomické časopisy označujú za najlacnejšie, mali by sme brať do úvahy aj ich polohu. Cenovo najdostupnejšie mestá v Európe môžu byť pomerne drahé v porovnaní s tými v Latinskej Amerike alebo juhovýchodnej Ázii. Pri cenách prenájmov, základných potravín, áut či voľnočasových aktivít treba prihliadať i na platy v danom meste a úroveň rozvoja infraštruktúry.

V mnohých mestách, v ktorých život je podstatne lacnejší ako inde, môže byť problémom vysoká hustota obyvateľstva a s tým súvisiaci neefektívny systém dopravy, bezpečnosť a kriminalita, problémy s pitnou vodou, čistota či nedostatok pracovných miest.

Ak sa rozhodnete na dôchodok presťahovať do inej krajiny alebo si chcete skúsiť bývať mimo Slovenska a ušetriť niečo na nákladoch, nechajte sa inšpirovať galériou nižšie. 

Neprehliadni: Najdrahšie mestá na život: Z tých cien sa ti zatočí hlava!

- Lacné mestá na život
1 z 7

Port Luis, Maurícius

Hlavné mesto ostrovného štátu Maurícius ležiaceho v Indickom oceáne, známe svojimi plážami, lagúnami a útesmi, patrí medzi najlacnejšie mestá na život. Francúzka koloniálna architektúra, pouličný predajcovia jedla, bohatá história, trhy s remeselnými výrobkami – toto je Port Luis. Za byt s rozlohou 180 metrov štvorcových s dvoma kúpeľňami, klimatizáciou, parkovaním a výhľadom na more mesačne zaplatíte okolo 420 eur. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 22.03.22 10:51

KK
karma
105.00

so slovenskými dôchodkami nemáme ani na to

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 16:52

KS
karma
133.00

Pochopiteľne Slovensko tam ani nie je :-D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní