Následky ochorenia COVID-19: Ťažkosti po prekonaní môžu byť dlhodobé!

Následky ochorenia COVID-19: Ťažkosti po prekonaní môžu byť dlhodobé!

Už viac ako rok a niekoľko mesiacov celý svet bojuje s ochorením COVID-19. I na Slovensku si touto vírusovou chorobou prešlo mnoho ľudí, nehovoriac o nemalom počte obetí. Mnohí pacienti mali to šťastie a prekonali ochorenie s ľahkým priebehom a miernymi, prípadne takmer žiadnymi príznakmi. V horších prípadoch si museli ľudia prejsť ochorením s ťažším priebehom a vážnejšími prejavmi. Ani po prekonaní ochorenia a zdanlivom vyliečení však nemusia mať mnohí vyhrané. S odstupom času sa totiž ukazuje, že mnohé osoby majú rôznorodé ťažkosti rôzne dlhý čas aj po prekonaní infekcie. Aké môže mať COVID-19 následky?

Čo treba vedieť o COVID-19?

COVID-19 predstavuje infekčné ochorenie vírusového pôvodu, ktorého pôvodcom je vírus SARS-CoV-2, patriaci medzi koronavírusy. Pôvodca tohto ochorenia bol prvýkrát identifikovaný koncom roka 2019 v čínskom meste Wu-chan. Ďalšie vírusy z tejto čeľade boli v minulosti taktiež pôvodcom iných, hlavne na východe sa šíriacich, ochorení, a to ochorení SARS a MERS. COVID-19 patrí medzi respiračné ochorenia, postihuje primárne dýchací systém človeka. K šíreniu vírusu dochádza prostredníctvom kvapôčok vylučovaných pri kašli, kýchaní alebo aj rozprávaní, menej bežný je tiež prenos cez kontaminované predmety. 

Inkubačný čas tohto ochorenia, čiže čas od vniknutia vírusu do organizmu po prepuknutie choroby, je v rozmedzí od dvoch dní až po vyše dva týždne, priemerne je 5 až 6 dní. Prejavy ochorenia COVID-19 sú podobné príznakom iných respiračných ochorení, ako je nádcha či chrípka. U pacienta sa vyskytuje horúčka nad 38 °C, problémy s dýchaním, kašeľ, bolesti svalov a hlavy či únava. Pomerne špecifickým príznakom je strata čuchu a chuti. Zriedkavo sa objavuje hnačka či kožná vyrážka. Príznaky môžu mať rôznu intenzitu. U niektorých jedincov je tiež priebeh úplne bezpríznakový. Vo vážnych prípadoch môže toto ochorenie viesť k ťažkému zápalu pľúc aj ohrozeniu života pacienta. 

Odporúčame: Čo spôsobuje prudké zmeny nálad? Príčinou môže byť aj táto porucha!

dýchacie ťažkosti

Zdroj: Shutterstock®

Aj po preliečení sa môžu objaviť ťažkosti

S pandémiou celý svet bojuje už viac ako rok. S odstupom času o tomto ochorení a víruse, ktorý ho spôsobuje, neustále pribúdajú nové informácie. Pribúdajú nové poznatky o príznakoch ochorenia, možnostiach šírenia, rôznych mutáciách vírusu, spôsoboch prevencie, očkovaní a podobne. Taktiež sa s odstupom času ukazuje, že ani u pacientov, ktorí prekonali COVID-19, nemusí byť boj s ochorením u konca. Odborníci poukazujú na to, že infekcia novým koronavírusom môže zanechávať dlhodobé následky na ľudskom zdraví, hlavne teda u osôb s ťažším priebehom choroby, respektíve u osôb, u ktorých došlo v priebehu ochorenia aj k hospitalizácii.

Niektorí pacienti pociťujú rôzne zdravotné ťažkosti ešte niekoľko týždňov po prekonaní infekcie, v horších prípadoch aj niekoľko mesiacov. Nemalé percent pacientov po preliečení tohto vírusového ochorenia trápi hlavne dýchavičnosť a ťažkosti s dýchaním alebo kašeľ. Mnohí sa tiež sťažujú na pretrvávajúcu nadmernú únavu, svalovú slabosť, bolesti hlavy či poruchy spánku. Vo všeobecnosti môže COVID-19 zanechať následky nielen na pľúcach, ale aj srdci a cievach či mozgu. Medzi dlhodobé následky tiež môžeme pridať problémy s obličkami, vlasmi či kĺbmi aj poruchy zrážanlivosti krvi.

problémy s pamäťou

Zdroj: Shutterstock®

Utrpí nielen fyzické zdravie

COVID-19 môže zanechať následky nielen na fyzickom zdraví, ale aj tom psychickom. Ako sme spomenuli vyššie, prekonanie infekcie novým koronavírusom môže mať negatívny dopad aj na mozog. Ochorenie môže prispieť k rozvoju porúch mentálnych funkcií. Niektorí pacienti pociťujú rôznorodé neuropsychické problémy, ako sú napríklad poruchy pamäte a celkovo spomalené myslenie. Objavovať sa môžu poruchy koncentrácie či problémy s vyjadrovaním a komunikáciou.

U ďalších pacientov je bežná zmätenosť, zmeny nálad, pocity úzkosti, v horších prípadoch sa dostavujú depresívne stavyO následkoch ochorenia COVID-19 a príčinách ich výskytu a dlhodobého pretrvávania sa však momentálne vie ešte málo a táto problematika je predmetom výskumov. Pri výskyte dlhodobých ťažkostí po prekonaní infekcie novým koronavírusom je určite vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom. 

Pozri aj: Zvýšená lámavosť kostí: Príčinou môže byť vážne genetické ochorenie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 30.04.21 17:12

ĽŠ
karma
100.00

Žiaľ, následky sú naozaj rôznorodé...

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 01.05.21 20:00

ZS
karma
100.00

Našťastie sa nam corona zatiaľ vyhýba. Dúfam že to aj tak zostane

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 23.05.21 13:29

MP
karma
111.00

Nikto nevie, čo nás ešte čaká, no poznám veľa ľudí, ktorí prekonali chorobu s ťažkým priebehom a nikto z nich sa nepochválil, že už je fit. Všetci sa sťažujú hlavne na dýchanie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní