Čo je koronavírus a ako sa tento smrteľný vírus prenáša? Je dôvod na paniku?

Čo je koronavírus a ako sa tento smrteľný vírus prenáša? Je dôvod na paniku?

V posledných týždňoch zaplavujú internet informácie o šíriacom sa novom koronavíruse, ktorý sa objavil v Číne. Počet nakazených týmto vírusom stále rastie, pričom si už vyžiadal okolo 500 obetí. Koronavírus nie je len problémom Ázie, no šíri sa po svete a rastie i počet zaznamenaných prípadov v Severnej Amerike či Európe. Napríklad v Európe bol koronavírus v niekoľkých prípadoch potvrdený v Nemecku či Francúzsku. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, čo sú to vo všeobecnosti koronavírusy aj ako sa prejavuje infekcia novým 2019-nCoV vírusom.

Čo sú koronavírusy?

Koronavírusy, latinsky Coronaviridae, predstavujú čeľaď RNA vírusov, ktoré spôsobujú ochorenia s rôznou závažnosťou. Často spôsobujú najmä hnačkové či respiračné ochorenia. Šíria sa medzi ľuďmi i zvieratami. Rodina koronavírusov je skutočne široká a dnes zahŕňa niekoľko známych rodov. Radíme sem i vírusy spôsobujúce vážne ochorenia SARS a MERS. SARS (z anglického Severe Acute Respiratory Syndrome) predstavuje vážne respiračné ochorenie, ktoré môže byť smrteľné. Je spôsobené vírusom SARS-CoV, ktorý sa objavil v roku 2003 v Číne, Taiwane i v Hong Kongu. Uvádza sa, že k prenosu na človeka došlo z cibetiek, ktorých mäso sa v daných oblastiach konzumuje.

Neskôr v roku 2012 sa začal z Blízkeho východu šíriť vírus s označením MERS-CoV, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie MERS (z anglického Middle East Respiratory Syndrome). Toto ochorenie rovnako prebieha ako ťažká pneumónia a vyžiadalo si mnoho obetí. V tomto prípade malo údajne dôjsť k prenosu z ťavy, prípadne netopierov na človeka. Kým do roku 2002 koronavírusy spôsobovali v podstate nezávažné ochorenia, ktoré postihovali len horné dýchacie cesty, práve SARS-CoV a MERS-CoV napádajú i dolné časti dýchacích ciest a spôsobujú vážne ochorenia. Koncom roka 2019 sa objavil nový typ koronavírusu, ktorý je zatiaľ označovaný ako 2019-nCoV.

Pozri aj: Trápi ťa herpes na perách? Skús overené prírodné tipy, ktoré fungujú

prejavy koronavírusu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje nový koronavírus?

Nový 2019-nCoV je nebezpečný ľudský a vysoko nákazlivý koronavírus z rodu Betacoronavirus. Tento vírus napáda zvieratá aj ľudí, pričom sa prenáša i z človeka na človeka. K jeho prenosu dochádza, ako v prípade ďalších koronavírusov, kvapôčkovou infekciou, čiže sa šíri telesnými tekutinami pri kýchaní alebo kašli, avšak aj pri priamom kontakte či pri podávaní rúk, prípadne v oblasti pôvodu infekcie aj kontaminovanými predmetmi. Mimo organizmu totižto vírus prežíva iba niekoľko hodín. Za ohnisko nákazy vírusom 2019-nCoV je považované čínske mesto Wu-chan. Zatiaľ sa predpokladá, že k nákaze ľudí došlo na miestnom trhovisku so živými zvieratami. Hovorí sa o tom, že zdrojom nákazy môže byť had či netopier. 

Nový druh koronavírusu sa šíri hlavne do niektorých ďalších ázijských krajín, napríklad Južnej Kórey, Japonska či Thajska, no rovnako sú zaznamenané prípady v Austrálii, Severnej Amerike i v Európe. Vírus 2019-nCoV postihuje dýchací trakt človeka a spôsobuje respiračné ochorenie. Inkubačný čas, resp. doba od vstupu nákazy do organizmu po prepuknutie choroby, je do 14 dní. Typickými prejavmi sú zvýšená teplota nad 38 °C, kašeľ a dýchavičnosť. Objavujú sa príznaky ako pri prechladnutí či zápale horných dýchacích ciest. Postihnutého môže trápiť únava a slabosť, bolesť hlavy, krku aj kĺbov či brucha, prípadne i nádcha, hnačka či nechutenstvo. Môže prebiehať ako ťažká pneumónia, pričom dokáže spôsobiť mnohé komplikácie a viesť až k smrti pacienta.

koronavírusy

Zdroj: Shutterstock®

Treba myslieť na prevenciu?

Pre odlíšenie infekcie týmto koronavírusom od iných bežných ochorení dýchacieho traktu je nevyhnutné laboratórne vyšetrenie. Na Slovensku doteraz aj napriek niekoľkým podozreniam nedošlo k potvrdeniu výskytu ochorenia spôsobeného 2019-nCoV. Čo sa týka liečby infekcie týmto koronavírusom, tá zatiaľ nie je dostupná. U postihnutých pacientov sa pristupuje len k symptomatickej liečbe, čiže tlmeniu sprievodných ťažkostí ochorenia. Je možné mierniť horúčku či kašeľ, v prípade potreby sa riešia vzniknuté komplikácie. Ochorenie spravidla ťažšie prebieha u starších jedincov i detí a taktiež u ľudí so slabšou imunitou alebo chronickou pľúcnou chorobou.

Rizikovým faktorom je hlavne cestovanie a pobyt v krajinách s výskytom nákazy. V rámci prevencie má preto prvoradý význam najmä necestovanie do oblastí, v ktorých sa ochorenie vyskytuje a vyhýbanie sa kontaktu s ľuďmi, ktorí dané miesta navštívili. Okrem toho je možné dodržiavať všeobecné preventívne opatrenia, tak ako pri všetkých vzdušných nákazách. Riziko ochorenia znižuje pravidelné a dôkladné umývanie rúk, dodržiavanie základných hygienických návykov, zakrývanie si úst pri kašli a kýchaní vreckovkou, vyhýbanie sa kontaktu s divými zvieratami a podobne. Je potrebné zmieniť, že používanie obyčajných ústnych masiek a rúšok nepredstavuje ochranu pred vírusom.

Odporúčame: Ako rozoznať alergiu od zápalu? Tu je niekoľko tipov od odborníkov


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní