Čo spôsobuje dýchavičnosť? Nejde len o problém s pľúcami!

Čo spôsobuje dýchavičnosť? Nejde len o problém s pľúcami!

Pod pojmom dýchavičnosť rozumieme stav prejavujúci sa sťaženým a namáhavým dýchaním. Signalizuje spravidla nedostatok kyslíka na uspokojenie potrieb tela. Dýchanie jedinca sa v takomto prípade zrýchľuje, je plytšie a dostavuje sa pocit lapania po dychu. Pre tento stav by sme tiež mohli použiť termín dýchavica, dušnosť, prípadne záduch, odborne ide o dyspnoe. Počas dýchavičnosti môže jedinec subjektívne pociťovať problém s nedostatkom vzduchu, ťažobu a tlak na hrudi, búšenie srdca, tiež sa môže pridružiť únava, potenie či nevoľnosť. Dýchavičnosť môže mať pritom mnohé rôznorodé príčiny. Môže, no i nemusí poukazovať na nejaký iný zdravotný problém. Pri opakujúcich sa ťažkostiach s dýchaním je určite vhodné konzultovať svoj zdravotný stav s lekárom. A čo všetko môže viesť k dýchavičnosti?

Bežné príčiny

Dýchavičnosť sa môže z času na čas objaviť u každého jedinca, pričom vôbec nemusí signalizovať nejaký problém či vážne ochorenie. Prirodzene sa vyskytuje aj u zdravých ľudí, napríklad pri zvýšenej fyzickej aktivite. Sťažené dýchanie sa môže častejšie objaviť u starších jedincov aj pri menšej záťaži, taktiež pri preľaknutí alebo dokonca v tehotenstve. Častá dýchavičnosť však môže byť aj následkom nadváhy a obezity, taktiež môže poukazovať na to, že človek skrátka nie je fit a v dobrej kondícii. Zlé dýchanie dokonca môže spôsobovať aj nesprávne držanie tela. Taktiež k nemu môže prispieť nedostatok kyslíka v prostredí či prašné a zadymené prostredie. Mimo toho sa dýchavica môže priamo prejaviť v dôsledku nejakého úrazu či otravy. 

Pozri aj: Ako sa prejavuje zápal pankreasu? Tieto príznaky netreba ignorovať!

obezita

Zdroj: Shutterstock®

Ochorenie dýchacích ciest

Dýchavičnosť môže byť jedným z príznakov celého radu ochorení dýchacích ciest. V prvom rade sprevádza hlavne prieduškovú astmu, odborne Astma bronchiale. Ide o chronické zápalové ochorenie respiračného systému, pre ktoré sú typické pocity lapania po dychu, ale aj nepríjemný kašeľ. I zápal horných dýchacích ciest, priedušiek či pľúc sa okrem iného prejavuje aj dýchavičnosťou. Taktiež môže ísť o prejav chronickej obštrukčnej choroby pľúc, ktorú dnes radíme medzi civilizačné ochorenia. Dochádza pri nej k zužovaniu dýchacích ciest.

Okrem toho môže poukazovať aj na pľúcnu hypertenziu, pri ktorej dochádza k zvýšeniu tlaku v pľúcnych tepnách. Rovnako môžeme spomenúť pľúcnu embóliu, pri ktorej je čiastočne alebo úplne blokovaný prietok krvi zo srdca do pľúc. Dýchavičnosť taktiež patrí medzi pomerne skoré prejavy rakoviny pľúc. Príčinou môžu byť i menej známe a nie tak časté ochorenia dýchacieho systému, ako je napríklad sarkoidóza či pneumokonióza.

srdcové problémy

Zdroj: Shutterstock®

Problémy so srdcom

Dýchavičnosť môže poukazovať nielen na problém s dýchacou sústavou, ale veľmi často aj na problém so srdcom, respektíve kardiovaskulárnym systémom. Namáhavé a sťažené dýchanie, ktoré sa dostavuje aj pri ľahkej námahe, je jedným z hlavných príznakov zlyhávania srdca. Okrem toho k príznakom tohto problému radíme aj pocity slabosti, opuchy dolných končatín, úbytok váhy a búšenie srdca. Dýchavičnosť ďalej býva jedným z príznakov ochorení srdcových chlopní, arytmií a problémov so srdcovým rytmom či takzvanej kardiomyopatie, čo je ochorenie svaloviny srdca. Taktiež sa dostavuje pri infarkte myokardu. Rozličné ochorenia srdca predstavujú spravidla veľmi vážny stav a ohrozujú život človeka. V súčasnosti patria medzi najčastejšie príčiny úmrtia. Častú či výraznú dýchavičnosť preto neradno podceňovať a je dôležité sa o nej zmieniť pred lekárom. 

Anémia

Dýchavičnosť a pocity lapania po dychu taktiež radíme medzi charakteristické prejavy anémie, respektíve chudokrvnosti. Pri anémii dochádza k poklesu hemoglobínu a červených krviniek v krvi, následne dochádza k narušeniu prenosu kyslíka v tkanivách, čo vedie k nedostatočnému okysličovaniu a rozvoju rozličných ťažkostí. Jedinec, ktorého dlhodobo trápi chudokrvnosť, môže pociťovať dýchavicu a lapať po dychu aj pri bežných činnostiach. Dýchavičnosť pri anémii často sprevádza aj búšenie srdca, nepravidelný tlkot srdca a bolesť na hrudi, okrem toho aj nadmerná únava, belosť kože, nechutenstvo či problémy s neustále studenými končatinami. 

dýchavičnosť zo stresu

Zdroj: Shutterstock®

Stres a úzkosť

Dýchavičnosť môže niekedy súvisieť aj so psychickým, respektíve duševným zdravím jedinca. Napríklad osoby, ktoré dlhodobo a nadmerne zažívajú stres, môžu vo zvýšenej miere a častejšie pociťovať rôzne vyššie spomínané dýchacie ťažkosti. Dýchavičnosť s rýchlym tlkotom srdca, prípadne aj potením, sa môže dostaviť pri výrazných pocitoch úzkosti a paniky. Dýchavica môže sprevádzať rozličné úzkostné poruchy, panické záchvaty, neurózy aj fóbie. 

Pozri aj: Trápi ťa tik v oku? Toto sa ti telo možno snaží naznačiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 11.04.21 06:40

ĽŠ
karma
100.00

Príčin môže byť naozaj veľa, takže pri opakujúcich sa ťažkostiach s dýchaním je určite vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 12.04.21 09:07

ZS
karma
100.00

U mňa sa to začalo suchým kašľom a nasledne mi zistili prieduškovú astmu. Da sa s tým žiť,ale pri akejkoľvek námahe sa zadychavate.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 04.10.21 20:25

JK
karma
100.00

Zas som sa dozvedela veľa zaujímavého

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 07.10.21 15:06

JK
karma
100.00

Prekonal som pred dvoma mesiacmi boreliózu a veru sa zadýcham

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní