Vieš, čo je sarkoidóza? Dávaj si pozor na prejavy tohto ochorenia!

Vieš, čo je sarkoidóza? Dávaj si pozor na prejavy tohto ochorenia!

Človeka môžu potrápiť rozličné autoimunitné ochorenia. Ide o choroby, pri ktorých dochádza k nadmernej aktivite imunitného systému. Ten následne napáda štruktúry vlastného tela, čo spôsobuje rozličné zdravotné ťažkosti. Medzi takéto ochorenia patrí napríklad i známa celiakia či vitiligo postihujúce kožu človeka. Príkladom je aj Crohnova choroba, ktorá sa prejavuje v prvom rade rôznymi tráviacimi ťažkosťami. Do tejto kategórie ochorení radíme i takzvanú sarkoidózu. Ak ste o nej ešte nepočuli, dnes vám o nej niečo prezradíme. Povieme vám, čo je sarkoidóza, ako sa prejavuje a aké sú možnosti jej liečby.

Čo je sarkoidóza?

Sarkoidóza, taktiež nazývaná Besnier-Boeckova choroba, predstavuje pomerne zriedkavé zápalové ochorenie autoimunitného charakteru. Ide o granulomatóznu chorobu, pri ktorej na rôznych miestach v tele postihnutého dochádza k tvorbe akýchsi zhlukov, ložísk či uzlíkov zápalových buniek. Veľmi často pritom bývajú postihnuté práve pľúca alebo taktiež koža či iné vnútorné orgány. Z hľadiska rozličných foriem tohto ochorenia sa následne odlišujú i konkrétne príznaky sarkoidózy. Príčiny toho ochorenia nie sú úplne zrejmé.

Známe sú však niektoré možné spúšťače a rizikové faktory ochorenia. Podnietiť rozvoj sarkoidózy môžu rôzne bakteriálne či vírusové infekcie, taktiež vdychovanie alergénov či ťažkých kovov. Predpokladá sa i vplyv dedičnosti. Do rizikovej skupiny radíme jedincov, u ktorých sa v rodine toto ochorenie už vyskytlo. O niečo viac pritom bývajú postihnuté ženy a z neznámych príčin nefajčiari. Sarkoidóza sa vo zvýšenej miere vyskytuje najmä u mladších jedincov, a to najmä vo veku od 20 do 40 rokov.

Pozri aj: Ako odhaliť zápal v tele? Spravia to za nás listy tejto známej rastliny!

prejavy sarkoidózy

Zdroj: Shutterstock®

Prejavy môžu byť rôzne

Sarkoidóza môže mať akútny, ale aj chronický, čiže dlhodobý priebeh. Niektorým pacientom môže spôsobovať ťažkosti, u iných zase prebieha asymptomaticky. Taktiež ešte rozlišujeme ďalšie dve formy sarkoidózy, a to pľúcnu a mimopľúcnu. Kedže u každého pacienta môže mať táto autoimunitná choroba iný priebeh, i prejavy sa značne odlišujú. Najmä prvotné fázy ochorenia bývajú často bezpríznakové. Vo všeobecnosti sa u postihnutého vyskytuje najmä zdurenie lymfatických uzlín, únava či zvýšenie teploty. Ďalej príznaky závisia najmä od toho, ktoré časti tela sú napadnuté.

Vo väčšine prípadov sa vyskytuje pľúcna sarkoidóza, ktorej prejavy sú ľahko zameniteľné s príznakmi chrípky či iného respiračného ochorenia. Pacienta môže trápiť dýchavičnosť, horúčka, bolesť na hrudi, suchý a dráždivý kašeľ. V prípade mimopľúcnej sarkoidózy býva najčastejšie postihnutá koža. U pacienta sa objavuje začervenanie pokožky alebo aj červené bolestivé škvrny okrúhleho tvaru. Pri postihnutí očí môže dôjsť k poruchám zraku či rozvoju rôznych zápalov. V prípade napadnutia srdca sa zase môže vyskytnúť arytmia či bolesť v hrudi. Sarkoidóza tiež môže napadnúť nervový systém, tráviacu sústavu či obličky. Vo všeobecnosti sa u pacienta môže objaviť ešte svalová slabosť, nechutenstvo, bolesť kĺbov či strata hmotnosti. 

liečba sarkoidózy

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú možnosti liečby?

Sarkoidóza môže byť vážnym ochorením, ktoré v niektorých prípadoch vedie k rozvoju viacerých komplikácií. Zaujímavosťou však je, že pacient sa veľmi často vylieči bez akejkoľvek liečby. Samozrejme, značne záleží na forme a priebehu ochorenia. Ak lekár na základe viacerých vyšetrení potvrdí danú diagnózu, následne i stanoví vhodný spôsob liečby s ohľadom na zdravotný stav konkrétneho pacienta. Ak má sarkoidóza u postihnutého mierny priebeh s ľahšími príznakmi, liečivá sa spravidla nepodávajú. Choroba sa však môže rozvíjať veľmi dlhú dobu a niekedy odznieva aj po dvoch rokoch. Dôležité sú kontroly u lekára.

Pri ťažšom priebehu ochorenia, alebo v prípade rozsiahlejšieho postihnutia orgánov a neskoršieho štádia choroby sú často podávané kortikosteroidné lieky či lieky tlmiace funkciu imunitného systému, ktoré pomáhajú zmierňovať prejavy ochorenia. V prípade potreby sa pristupuje aj k symptomatickej liečbe, pričom je nevyhnutné riešiť rozličné komplikácie, ktoré sa v súvislosti so sarkoidózou vyskytnú, ako sú napríklad očné zápaly, poruchy srdcového rytmu či bolesti kĺbov. Symptomatická terapia môže zabrániť zhoršeniu zdravotného stavu pacienta.

Odporúčame: Pri akej hudbe relaxuješ najradšej? Spoznaj upokojujúce liečivé zvuky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 02.10.19 06:40

ĽŠ
karma
100.00

Žiaľ, máme člena rodiny, ktorý trpí týmto ochorením a je nevyhnutné riešiť rozličné komplikácie...

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 02.10.19 17:38

karma
110.00

Tiež mám známeho, ktorý trpí týmto ochorením a je nešťastný, ako lekári nevedia v jeho prípade postupovať ďalej. V ťažšej forme je liečba náročnejšia...bohužiaľ.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 02.10.19 18:33

MR
karma
114.00

koľko ešte ochorení jestvuje o ktorých ani netušíme aj o tejto chorobe čítam prvýkrát

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 03.10.19 13:00

SH
karma
123.00

nevedela som o tejto chorobe...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní