Spánok žien by mal trvať trochu dlhšie než u mužov: Prečo je to tak?

Spánok žien by mal trvať trochu dlhšie než u mužov: Prečo je to tak?

Každý z nás potrebuje a zaslúži si dobrý spánok. Avšak nie všetci dodržiavame odporúčaný počet hodín spánku. V závislosti od veku by sme mali denne spať 7 až 9 hodín. Ideálne je, ak sa fázy spánku počas noci striedajú, pričom za najlepší je považovaný hlboký spánok, počas ktorého naše telo „vypne“ a zrelaxuje najlepšie. REM spánok je zase fáza, počas ktorej bdieme a snívame. Tieto fázy sa striedajú s ľahkým spánkom, z ktorého sa dokážeme veľmi rýchlo prebrať v prípade, že nás niečo vyruší.

Spánok má množstvo benefitov na ľudské telo, preto ho potrebujeme, čo si len málokto uvedomuje. Tí úspešnejší tvrdia, že spánok je len pôžitok a ak chcete vo svete uspieť, byť slávny a bohatý, uskromníte sa aj so 4 hodinami spánku. Zvyšok dňa je potrebné venovať sa práci, ktorá šľachtí. To je jeden názor, no vedci tvrdia, že ženy potrebujú viac spánku ako muži.

Odporúčame: Degenerácia makuly je častým problémom vo vyššom veku. Ktoré bobule prispejú k jej prevencii?

čo vplýva na spánok

Zdroj: Shutterstock®

Koľko spánku denne potrebujú ženy?

Popravde, neexistuje žiaden presný výskum, ktorý by sa touto problematikou rozdielu spánku medzi pohlaviami zaoberal. Faktom aj naďalej ostáva, že každý dospelý človek potrebuje minimálne 7 hodín spánku na to, aby sa telo zregenerovalo a pripravilo na ďalší deň. ALE!

Ale, aby sme nezavádzali, tak jedným výskumom bolo preukázané, že ženy majú vo všeobecnosti tendenciu spať dlhšie než muži. Tento rozdiel je približne 13 minút. Nie je to obrovský rozdiel, ale na základe toho vedci vydedukovali, že ženy potrebujú viac spánku než muži. A ako to odôvodnili?

V prvom rade poukázali na hormonálne výkyvy, ktoré môžu byť príčinou, prečo ženy potrebujú viac spánku. Potreba vyššieho spánku sa môže objaviť najmä v období nástupu PMS  (predmenštruačného syndrómu) alebo počas menštruácie. Rovnako tak si viac spánku doprajú aj tehotné ženy, nakoľko tehotenstvo samo osebe je únavné a vyčerpávajúce. Dokonca v závislosti od trimestra je potreba spánku vyššia – tehuľky môžu potrebu vyššieho spánku pozorovať najmä na začiatku tehotenstva. Aby sme to uzavreli, tak aj perimenopauzamenopauza môže narušiť spánok, čo sa následne odrazí na únave a dlhšiemu zotrvaniu v posteli.

Zaujímavý je aj pohľad niektorých odborníkov, ktorí tvrdia, že muži a ženy majú rozdielne názory na spánok. Údajne sú muži ochotní viac riskovať, zatiaľ čo sa ženy zaujímajú a starajú o svoje zdravie. Preto si ženy dokážu nájsť viac času na spánok či poobedné zdriemnutie.

Prieskum z roku 2014 preukázal, že u žien je vyššie riziko nespavosti a vzniku spánkového apnoe. Rovnako aj to môže viesť k príčinám, prečo si ženy pospia dlhšie ako muži.

Pozri aj: Proteínová káva zvaná proffee je hitom Tik Toku! Ale prečo z nej všetci šalejú?

ako na lepší spánok

Zdroj: Shutterstock®

Tipy pre lepší spánok

Nočný spánok má zásadný vplyv nielen na naše fyzické, ale aj duševné zdravie. To, ako sa vyspíme, dokáže ovplyvniť našu energiu, produktivitu i náladu zároveň. Preto existuje niekoľko základných odporúčaní, ako podporiť kvalitu svojho spánku.

  • Konzistentný čas spánku – spravte si návyk a každý deň choďte spať v rovnakom čase a v rovnakom čase aj ráno vstávajte. Postupne si tak vaše telo zvykne a vy nebudete pociťovať únavu. Toto odporúčanie je vhodné dodržiavať aj počas víkendu.
  • Vodné prostredie na spánok – aj to, v akej miestnosti spíte dokáže ovplyvniť kvalitu vášho spánku. Mali by ste spať ideálne v tichej a tmavej miestnosti, ktorú pred spánkom poriadne vyvetráte. Nie je vhodné miestnosť prekurovať, pretože teplo by vás mohlo prebúdzať zo sna. Posvieťte si tiež na svoj matrac, posteľné obliečky či pyžamo – aj tieto veci dokážu vplývať na spánok.
  • Pozor na stravu – pred spaním by ste mali obmedziť príjem kofeínu a rovnako aj alkoholu. Vyššia hladina kofeínu totižto vplýva na spánok, dokonca sa môže stať, že kvôli káve ani nezaspíte. Podľa odborníkov by ste kávu nemali piť minimálne 3 hodiny pred spánkom.
  • Obmedzte modré svetlo – už dlhšiu dobu sa hovorí, že modré svetlo negatívne vplýva na melatonín (hormón spánku) v našom tele, ktorý zlepšuje spánok a ovplyvňuje jeho kvalitu. Pred spaním by ste mali obmedziť čas strávený pred obrazovkou TV, telefónu a ďalších zariadení.
  • Relaxujte pred spaním – doprajte si horúci kúpeľ alebo upokojujúcu masáž, ktorá podporuje pokojnejší a hlbší spánok. Vhodné je aj čítanie kníh či dokonca meditácia.

Pozri tiež: Prolaps maternice: U ktorých žien k nemu dochádza a aké sú prejavy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 19.06.22 20:17

karma
-1.00

Roky mám problém zo spánkom

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní