Prolaps maternice: U ktorých žien k nemu dochádza a aké sú prejavy?

Prolaps maternice: U ktorých žien k nemu dochádza a aké sú prejavy?

Mnohé ženy trápia rôznorodé gynekologické problémy. Dalo by sa povedať, že pravdepodobne väčšina žien sa s nejakým menším či väčším už stretla. 

Medzi tie najčastejšie patria napríklad vaginálne mykózy, mnohé ženy však mesiac čo mesiac trápi nadmerne silná či bolestivá menštruácia, ďalšie zase bojujú s hormonálnou nerovnováhou, nepravidelným cyklom, cystami na vaječníkoch a mnohými ďalšími problémami. 

Medzi zdravotné problémy v oblasti intímnych partií patrí i takzvaný prolaps maternice. O čo ide? Aké sú príčiny prolapsu, ktoré ženy najčastejšie postihuje a ako sa prejavuje? Aké sú možné komplikácie prolapsu a možnosti liečby?

Čo je prolaps maternice?

Pod termínom prolaps maternice rozumieme poklesnutie, zostúpenie či prepadnutie maternice do pošvy. Maternica sa za normálnych okolností mierne nakláňa nad močový mechúr v strede panvy, pár centimetrov nad lonovou kosťou.

V tejto polohe ju udržiavajú a upevňujú najmä svaly a väzy, ktoré majú schopnosť naťahovať sa a podľa potreby pohybovať. Ak však z určitých dôvodov zoslabnú a povolia, teda dôjde k oslabeniu fixačných štruktúr, viesť to môže k neúplnému alebo úplnému poklesu maternice. 

  • Pri neúplnom poklese maternice dochádza k čiastočnému zostúpeniu daného orgánu do pošvy.
  • Úplný prolaps maternice – o úplnom prolapse sa spravidla hovorí v prípade, ak určitá časť maternice vyčnieva z pošvového otvoru. 

Rôzne štádiá prolapsu maternice

U žien s týmto zdravotným problémom je možné rozoznávať viacero štádií. V začiatkoch prolapsu je maternica situovaná len v hornej polovici pošvy, postupne sa však môže zosúvať do dolnej polovice pošvy smerom k pošvovému otvoru. V ďalších štádiách začína maternica vyčnievať z pošvy a v poslednom štádiu je už veľká časť orgánu mimo pošvy. 

Odporúčame: Menštruácia a problémy s ňou spojené: Tieto môžeš, ale nemusíš zažiť aj ty!

prejavy prolapsu maternice

Zdroj: Shutterstock®

Príčiny a rizikové faktory – prečo maternica klesá?

Pri prolapse maternice dochádza k posúvaniu ženských orgánov nižšie v dôsledku oslabenia či poškodenia fixačných štruktúr, respektíve uvoľnenia svalstva panvového dna a podporných tkanív (ochabnutie panvového dna). Často sa o prolapse hovorí v súvislosti so staršími ženami. So zvyšujúcim sa vekom bežne dochádza k zníženiu pevnosti a elasticity tkanív v danej oblasti, a to u väčšiny žien.

Následkom toho môže dôjsť k miernemu poklesu pošvy a maternice, no problémy nastávajú až v prípade, ak tento pokles prekročí fyziologickú mieru. 

Problémy s prepadnutím maternice však nemožno pripisovať len vyššiemu veku a rozhodne sa netýkajú iba starších žien. Viacero faktorov môže prispievať k tomu, že svaly a ďalšie tkanivá v danej oblasti zoslabnú alebo dôjde k ich poškodeniu. 

Zapríčiniť alebo zvýšiť riziko prolapsu maternice môžu napríklad aj nasledujúce faktory:

  • vaginálny pôrod (najmä v prípade pôrodu väčšieho bábätka),

  • dlhá fáza tlačenia počas pôrodu,
  • poranenia počas pôrodu,
  • viacpočetné tehotenstvo
  • opakované tehotenstvá tesne za sebou,
  • nízke hladiny estrogénu (hlavne v spojení s vyšším vekom),
  • zvyšovanie vnútrobrušného tlaku – pri dvíhaní ťažkých bremien, chronickom kašľaní, tlačení pri chronickej zápche a pod.,
  • nadváha a obezita,
  • genetická predispozícia (napr. v prípade geneticky podmieneného oslabenia spojivového tkaniva).

Aké sú príznaky prolapsu maternice?

Pre prolaps maternice možno popísať viaceré charakteristické symptómy. Tie sa však môžu sčasti líšiť v závislosti od závažnosti problému, respektíve od štádia poklesu orgánu. V začiatkoch sa daný zdravotný problém nemusí zvlášť prejavovať, neskôr sa však obvykle pridávajú viaceré ťažkosti.

Ak dôjde k vysunutiu časti maternice von cez pošvový otvor, žena to môže spozorovať ako ružový útvar vyklenutý z gynekologických ciest. Viditeľný môže byť i čapík maternice, a to na vrchole vyklenutého orgánu. Žena môže mať pocit, že z pošvy akoby niečo vypadávalo, pri sedení zase môže mať pocit, že na niečom sedí.

Okrem toho môžu prolaps maternice sprevádzať nasledujúce príznaky:

  • pocity tlaku v podbrušku,

  • bolesť pri pohlavnom styku,
  • pocit plnosti v pošve,
  • únik moču alebo iné problémy s močením (v dôsledku tlačenia maternice na pošvu),
  • problémy s vylučovaním stolice,
  • častejšie a intenzívnejšie výtoky,
  • vaginálne krvácanie,
  • bolesť v oblasti krížov.

Odporúčame: Progesterón – čo všetko je potrebné vedieť o tomto ženskom hormóne?

Aké sú možné komplikácie poklesu maternice?

  1. Nepríjemné symptómy: Prolaps maternice môže spôsobiť symptómy ako pocit tlaku alebo ťažkosti v panve, pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra alebo konečníka, bolesti v panve, inkontinenciu (problémy s močením) a problémy s pohlavnými stykmi.
  2. Infekcie močových ciest: Prolaps maternice môže narúšať normálnu anatómiu panvových orgánov a zvýšiť riziko opakujúcich sa infekcií močových ciest.
  3. Problémy s močovým mechúrom: Prolaps maternice môže spôsobiť problémy s močovým mechúrom, vrátane častejšieho nutkania na močenie, ťažkostí pri udržiavaní moču alebo úplnej inkontinencie.
  4. Problémy s konečníkom: Postihnuté ženy môžu mať ťažkosti s vyprázdňovaním čriev, čo môže viesť k zápche alebo iným problémom s trávením.
  5. Infekcie pohlavných orgánov: Prolaps maternice môže spôsobiť poškodenia na sliznici maternice, čo zvyšuje riziko infekcií.
  6. Psychické problémy: Stav prolapsu maternice môže mať aj psychický vplyv na ženu, vrátane pocitov úzkosti, depresie a zníženej kvality života.
  7. Obmedzenie fyzickej aktivity: Niektoré ženy s prolapsom maternice môžu mať obmedzenú schopnosť vykonávať fyzické aktivity a cvičenie, čo môže mať negatívny vplyv na ich celkové zdravie a pohodu.

Pokles maternice a tehotenstvo

Pokles maternice môže mať vplyv na tehotenstvo a priebeh pôrodu. Avšak, nie je to nevyhnutne vylučujúci faktor pre tehotenstvo a môže byť vhodne riadený so správnou starostlivosťou a lekárskym dohľadom. Ženy s prolapsom maternice majú stále možnosť otehotnenia, pretože maternica nie je úplne vypadnutá z panvy.

Môže byť vystavená určitému tlaku, ale väčšinou je schopná udržať tehotenstvo a rásť s plodom. Prolaps maternice môže mať vplyv na priebeh pôrodu. Lekár bude musieť zvážiť, či a ako to ovplyvní schopnosť maternice sa správne stiahnuť počas pôrodu. V niektorých prípadoch môže byť potrebný cisársky rez, ak je maternica výrazne poklesnutá a ohrozuje bezpečný priebeh pôrodu.

Po pôrode však môže byť prolaps maternice ešte zreteľnejší. Preto je dôležité, aby žena mala pravidelný lekársky dohľad po pôrode a diskutovala so svojím lekárom o možnostiach liečby.

Odporúčame: Vnútromaternicové teliesko: Najspoľahlivejší typ antikoncepcie?!

liečba prolapsu maternice

Zdroj: Shutterstock®

Liečba prolapsu maternice – možné terapie

Prolaps maternice obvykle nepredstavuje život ohrozujúci stav. Ide však nepochybne o veľmi nepríjemný zdravotný problém, ktorý môže pacientke spôsobovať viaceré ťažkosti. Pri podozrení na klesanie maternice je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom, ktorý po vyšetrení a potvrdení diagnózy odporučí vhodnú liečbu.

Liečba poklesnutej maternice závisí od viacerých faktorov, a to v prvom rade od rozsahu prolapsu, ale napríklad aj veku pacientky. Uplatňujú sa hlavne dve základné metódy liečby, a to konzervatívna a chirurgická.

• ​Konzervatívna liečba u žien s miernym prolapsom maternice

Konzervatívna liečba zahŕňa hlavne cvičenia na posilnenie panvového dna. Táto metóda sa uplatňuje pri menej závažných prolapsoch.

• Chirurgická liečba pri závažnom prolapse matenice

V ostatných prípadoch sa uplatňuje skôr chirurgické riešenie problému. Lekár môže pacientke navrhnúť viaceré druhy chirurgických zákrokov, ktoré problém s prepadnutou maternicou vyriešia. Jednou z možností je hysterektómia, čiže chirurgické odstránenie maternice.

To sa uplatňuje najmä v prípade starších žien, respektíve u žien, u ktorých sa už nepredpokladá tehotenstvo. Ak je žena v plodnom veku a plánuje rodičovstvo, spravidla sa pristupuje k plastickej úprave panvového dna.

• Podporná terapia pesarom

V niektorých prípadoch sa v rámci liečby uplatňuje aj použitie pesaru. Vaginálny pesar je pomôcka obvykle v tvare klobúčika vyrobená z latexu alebo silikónu. Je určená na zavádzanie do pošvy, pričom si plní primárne funkciu antikoncepcie.

V súvislosti s prolapsom maternice sa používa najmä v prípade, ak pacientku nie je možné operovať. Ide však len o podpornú terapiu na prevenciu komplikácií, samotný pesar problém s poklesnutou maternicou nezvráti. 

Cviky na prolaps maternice

Ako sme spomenuli vyššie, v prípade menej rozsiahlych prolapsov môžu byť účinnou metódou liečby rôzne cvičenia zamerané na posilnenie svalov panvového dna. K týmto cvikom patria i pomerne známe Kegelove cviky, ktoré sú určené napríklad pre ženy počas tehotenstva (pre ľahší pôrod) aj menopauzy, tiež pre ženy po hysterektómii alebo aj ženy, ktoré trápi únik moču.

Tieto cviky pritom spočívajú primárne v pomalom zaťahovaní určených svalov panvy. Ako na to?

  1. Aby ste rozpoznali tie správne svaly, skúste ako prvé stiahnuť zvieracie svaly k sebe, akoby ste potrebovali zdržať moč. Pri tomto akte nezapájajte brušné ani stehenné svaly! 

  2. Ak ste pohyb vykonali správne, pocítite pohyb svalstva pod panvou smerom hore. Po nájdení správnych svalov môžete začať cvičiť, či už v stoji, alebo aj v sede či v ľahu na chrbte.
  3. Pomaly tieto svaly zaťahujte čo najpevnejšie a vždy ich ponechajte stiahnuté asi 8 sekúnd. Potom spolu s výdychom svaly uvoľnite.
  4. V rámci série zopakujte desaťkrát.
  5. Počas dňa nezabúdajte tieto série opakovať, pokojne toľkokrát, koľkokrát si na cviky spomeniete. Výsledky možno očakávať hlavne pri pravidelnom cvičení. 

Článok aktualizovaný 6.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 28.01.22 06:17

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé informácie.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.02.22 16:35

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní