Vnútromaternicové teliesko: Najspoľahlivejší typ antikoncepcie?!

Vnútromaternicové teliesko: Najspoľahlivejší typ antikoncepcie?!

Mnoho žien hľadá antikoncepciu, na ktorú sa môže skrátka spoľahnúť. Možností ochrany je dnes neúrekom, o čom ste sa mohli presvedčiť aj v našom nedávnom článku o druhoch antikoncepcie, ktoré chránia pred tehotenstvom. Jedným z dlhodobých riešení je vnútromaternicové teliesko. Ide o najspoľahlivejší a najlepší typ antikoncepcie? Je vhodný pre každú z nás?

Neviditeľná antikoncepčná ochrana

Vnútromaternicové teliesko je známe aj pod skratkou IUD (alebo aj Intrauterinne device). Ide o antikoncepčný systém, ktorý zavádza žene gynekológ do maternice na určité obdobie. Teliesko je teda vhodné pre ženy, ktoré hľadajú typ antikoncepcie s dlhodobým pôsobením. Najčastejšie sa zavádza na tri až päť rokov. 

Časy, kedy sa vnútromaternicové telieska zavádzali iba ženám po pôrode sú už preč. Moderné telieska dnes už možno zaviesť aj ženám, ktoré doposiaľ ešte nerodili a nejaký čas to nemajú v pláne. Teliesko sa teda celkovo odporúča zaviesť ženám, ktoré majú pôrod za sebou, ktoré nerodili, no majú stáleho sexuálneho partnera či tým, ktorým iné možnosti hormonálnej a nehormonálnej antikoncepcie nevyhovujú zo zdravotných dôvodov. Aj napriek tomu, že kúpa a aplikácia telieska vyžaduje vyššiu finančnú čiastku, ide o jednu z najlacnejších typov antikoncepcií. Pozor, vnútromaternicové teliesko nechráni pred sexuálne prenosnými chorobami!

Odporúčame: Spôsobí vnútromaternicové teliesko atopické akné?

maternica

Zdroj: Shutterstock®

Teliesko s hormónmi i bez

Vo všeobecnosti rozlišujeme dva typy vnútromaternicových teliesok – hormonálne a nehormonálne. V oboch prípadoch sa telieska zavádzajú do dutiny maternice, pričom najčastejšie pripomínajú tvar písmena „T“, ktorý najvernejšie kopíruje tvar vnútornej strany maternice.

Nehormonálne vnútromaternicové teliesko

Nehormonálna forma telieska funguje na princípe obsahu striebra, zlata či medi. Plastové teliesko s obsahom kovu v tele ženy vyvoláva chronickú zápalovú reakciu sliznice maternice, ktorá zabraňuje možnému otehotneniu. Teliesko je spoľahlivou antikoncepčnou metódou, ktorá však so sebou môže priniesť aj nevýhody v podobe bolestivejšej menštruácie či dočasného špinenia.

Hormonálne vnútromaternicové teliesko

Podobne ako nehormonálne teliesko je aj to hormonálne najčastejšie tvaru „T“. Obsahuje malé množstvo hormónu, ktoré postupne uvoľňuje jeho dávky po celý čas pôsobenia v maternici. Hlien krčka maternice sa tak zahusťuje a zabraňuje prenikaniu spermií do maternice. Rovnako ako nehormonálna forma telieska, aj to hormonálne zabezpečuje vysokú antikoncepčnú spoľahlivosť. Teliesko pomáha okrem iného aj redukovať menštruačné bolestí a krvácanie. Jeho nevýhodou môže byť výskyt akné, možné zmeny nálad, občasné bolesti hlavy a iné.

Neprehliadni: Sexuálny život pod kontrolou! Hormonálna antikoncepcia a 5 faktov o nej

teliesko konzultácia

Zdroj: Shutterstock®

Kedy sa teliesko zavádza?

Vnútromaternicové teliesko zavádza gynekológ po konzultácii s pacientkou na základe posúdenia zdravotného stavu. Pred vkladom telieska by mala žena absolvovať dôkladné vyšetrenia. Teliesko sa najčastejšie vkladá do maternice počas menštruačného krvácania, kedy je kanál krčka maternice rozšírený. Aj napriek tomu, že ide o krátky zákrok, pre ženu je často nepríjemný a môže pocítiť aj krátku bolesť. Diskomfort však čoskoro pominie a žena je bezpečne chránená pred tehotenstvom. Extrakciu, teda vybratie telieska, opäť vykoná po uplynutom období (3 alebo 5 rokov) gynekológ, ktorý môže nové teliesko opätovne zaviesť v prípade, že si to žena želá.

Odporúčame: Núdzová antikoncepcia - toto musíte vedieť pred jej použitím!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Lujza Nedke 18.10.22 14:54

LN
karma
-1.00

mne ziadna hormonalna antikoncepcia nerobi dobre, skusala som ich niekolko ale zakazdym sa objavil nejaky problem, takze u nas jedine kondom

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 19.10.22 14:55

BH
karma
-1.00

ja som toto teliesko nikdy nemala, skôr sme pouzivali kondomy a jednu dobu som brala aj tabletky

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 20.10.22 18:32

AN
karma
-1.00

netvrdila by som ze je to najspolahlivejsia metoda ochrany, hormonalnu antikoncepciu som mala ale nerobila mi dobre

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní