Ako zmierniť menštruačné bolesti? Záchrancom nie sú iba lieky!

Ako zmierniť menštruačné bolesti? Záchrancom nie sú iba lieky!

Ktorú ženu počas jej dní nepotrápia nejaké ľahšie menštruačné bolesti, v horšom prípade aj veľmi nepríjemné a silné menštruačné kŕče? Áno, sú i také šťastné žienky, ktoré o svojej menštruácii takmer ani nevedia. Mnohé ženy však tieto otravné bolesti trápia mesiac čo mesiac. Ako tento problém vyriešiť? Tým najjednoduchším riešením sa môže zdať užitie tabletky proti bolesti. Pravidelné a dlhodobé užívanie liekov proti bolesti, a to najmä v nadmernom množstve, nie je však pre naše zdravie najlepšie a môže sa spájať s rôznymi zdravotnými rizikami. Dá sa však menštruácia prežiť aj bez tabletiek a bez toho, aby sme sa tieto dni len snažili nejako prežiť? Prinášame užitočné a účinné tipy!

Ľahká strava

Ak pravidelne mávate problémy s menštruačnými bolesťami, skúste sa minimálne v období pred menštruáciou a počas nej zamerať na zdravšie stravovanie. Možno vás prekvapí, ako nápomocné to dokáže byť. Zdravá strava nefunguje expresne ako tabletka, no spravidla poskytuje zlepšenie z dlhodobého hľadiska. Dajte prednosť hlavne ľahkej a dobre stráviteľnej strave. Pomocou stravy by ste mali svojmu telu doplniť dostatok vitamínov, mastných kyselín i stopových prvkov. Chýbať by vám nemal najmä horčík, ktorý napomáha zmierňovať menštruačné kŕče. Ukrýva sa v listovej zelenine, kakau, orechoch či banánoch. Vo všeobecnosti jedzte hlavne veľa ovocia a zeleniny, doprajte si tiež ryby.

Myslite aj na dostatok tekutín, najlepšou voľbou je čistá voda či minerálne vody. Niektoré potraviny je naopak vhodné pred a počas menštruácie obmedziť, inak môžu váš stav ešte zhoršovať. Vyhnite sa ťažkým a veľmi mastným pokrmom, vhodné je minimalizovať príjem tučného mäsa, bielej múky, polotovarov, soli či cukru. Je lepšie rôznym sladkostiam odolať, niektorým ženám tiež môže pomôcť v tomto čase obmedzenie mliečnych výrobkov či kávy. Vhodný nie je ani alkohol a cigarety. 

Odporúčame: Rebríček obyčajný: Objavte ďalšiu liečivú bylinku a jej použitie!

liečivé bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Bylinky

Tabletky proti bolesti môžu hravo zastúpiť rôzne liečivé bylinky, ktoré poznali už naše staré mamy, a ktoré sú súčasťou tradičnej ľudovej medicíny už od nepamäti. Mnohé z nich dokážu byť prekvapivo účinné pri rôznych zdravotných ťažkostiach, pričom mnohým ženám práve napomáhajú zvládať menštruačné bolesti a kŕče. Jednou z najznámejších ženských byliniek je alchemilka, ktorá dokáže zmierňovať silnú a bolestivú menštruáciu. Ďalším prírodným pomocníkom je aj ľubovník bodkovaný, ktorý pomáha s rôznymi druhmi bolesti aj prejavmi predmenštruačného syndrómu, rovnako podporuje psychické zdravie. Jeho použitie sa však spravidla neodporúča ženám, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu. 

Medzi ďalšie bylinky na ženské problémy môžeme zaradiť aj rebríček obyčajný, ďatelinu lúčnu či nátržník husí. Nápomocná býva aj valeriána, sladké drievko, malinové listy, rumanček či lipový kvet. Bylinky je pritom možné dopriať si formou čaju. Ten je vhodné spravidla začať popíjať už pred menštruáciou, a to aspoň pár dní alebo týždeň vopred. Popíjaním bylinných čajov si tiež doplníte pitný režim, čo je, ako sme už spomenuli vyššie, rovnako dôležité. 

esenciálne oleje

Zdroj: Shutterstock®

Masáž a esenciálne oleje

Prírodné liečivá je možné využiť aj inak, ako vo forme bylinných čajov. Z rôznych častí rastlín sa totižto vyrábajú aj esenciálne oleje, ktoré majú rôznorodé účinky. Pri menštruačných bolestiach a kŕčoch sú účinné a nápomocné najmä tie s analgetickými a hrejivými vlastnosťami. Skvelý je napríklad majoránkový esenciálny olej, ktorý má silné analgetické účinky. Uvoľňuje bolesti svalov, hlavy, kĺbov i brucha a zvyšuje prietok krvi v cievach. Prírodným analgetikom je tiež zázvorový esenciálny olej, alebo aj šalviový esenciálny olej, ktorý celkovo zmierňuje  nepohodlie spojené s menštruáciou. Skúsiť môžete aj rozmarínový olej, ktorý prehrieva a uvoľňuje kŕče. Esenciálne oleje sú veľmi silné a na pokožku by nemali byť používané v nezriedenej forme. Zmiešajte ich preto v malom množstvo s nejakým rastlinným olejom (mandľovým, avokádovým a podobne) alebo masážnym gélom a jemne si premasírujte bolestivé miesta. 

Teplo

Skvelým pomocníkom v boji proti menštruačným bolestiam je teplo, a to v akejkoľvek forme. Ak vašu menštruáciu opakovane sprevádzajú kŕče, mali by ste mať doma termofor, prípadne si môžete naplniť menšiu fľašku teplou vodou a priložiť na bolestivú oblasť, či už spodnú časť brucha alebo kríže. Rovnako pomôže obklad nahriatym uterákom. Teplo poskytne aj poriadne hrubá deka, prípadne môžete skúsiť opatrné nahrievanie fénom a účinná je aj infralampa, ktorá je nápomocná aj pri bolestiach pohybového aparátu. Taktiež spomínaná masáž esenciálnymi olejmi dokáže dané miesto dobre prehriať. Nakoniec tiež nemôžeme zabudnúť na skvelé účinky horúceho kúpeľa. Do vane s vodou si určite neváhajte pridať aj spomínané esenciálne oleje. 

joga

Zdroj: Shutterstock®

Pohyb

Ako posledný tip na zmiernenie menštruačných bolestí bez liekov môžeme spomenúť pohyb. Áno, cvičenie alebo pohybová aktivita je pre mnohé ženy s bolesťami niečo prakticky nepredstaviteľné. Niektorým ženám však dokáže práve pohyb v primeranej miere veľmi pomôcť, samozrejme, na mysli nemáme žiadne namáhavé fyzické aktivity. Nápomocné môže byť najmä precvičovanie panvových svalov či rôzne cviky na prekrvenie maternice. Účinné bývajú aj brušné tance. Niektorým ženám zase pomôže prechádzka alebo aeróbne cvičnie. Skúsiť sa oplatí rôzne relaxačné cvičenia a hlavne jogu. Dnes je možné ľahko nájsť na internete rozličné videotréningy, ktoré sú práve zamerané aj na uvoľnenie bolesti v brušnej oblasti a ďalších ťažkostí spojených s menštruáciou. Ak vás teda trápia menštruačné bolesti, môžete ich skúsiť takpovediac rozcvičiť a rozhýbať. 

Pozri aj: Cysty na vaječníkoch: Dôvod na paniku?! Rozpoznaj prvé príznaky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 26.02.21 07:02

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 28.02.21 04:33

KS
karma
133.00

Mne osobne veľmi pomáha, keď si položím teplú ruku na bruško :-)

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 10.03.21 16:25

karma
106.00

Výborný článok ... ja osobne tento problém nemám, za čo som neskutočne vďačná, no kamarátke veľmi v tomto smere pomohla joga.

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 14.05.23 14:17

AN
karma
-1.00

menstruacne bolesti nemam az tak strasne ale ovela horsie su pre mna tie dni kym ju dostanem, som nervozna, nafuknuta a s tym by som potrebovala cosi spravit

  • 0
Odpovedať

Zita Zadr 18.05.23 17:34

ZZ
karma
-1.00

mne vedia vtedy velmi dobre zabrat tabletky PYCNOGENOL Menštruačný diskomfort, dokonca zmiernia aj bolesti pocas menzesu a krce

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 20.05.23 16:14

BH
karma
-1.00

lieky od bolesti s pre mna tou poslednou volbou ale niekedy dost nevyhnutnou

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 21.05.23 14:41

OM
karma
-1.00

tiez mam niekedy take menstruacne bolesti ze sa nezaobidem bez tabletky, ale to si ju uz fakt davam vtedy ked je zle

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní