Ako odstrániť migrénu, stres i napätie? Pomôže ti ľubovník bodkovaný!

Ako odstrániť migrénu, stres i napätie? Pomôže ti ľubovník bodkovaný!

Ľubovník je skvelým pomocníkom pri rozličných zdravotných ťažkostiach. Blahodarne vplýva napríklad na tráviaci či nervový systém. V tejto rastline s peknými žltými kvetmi bolo objavené veľké množstvo účinných látok, medzi inými mnohé triesloviny aj flavonoidy. Nazbierať si ho môžete práve teraz, počas leta. Prezradíme vám, aké má ľubovník bodkovaný účinky, ako sa z neho pripravuje čaj a aké sú obmedzenia pri jeho užívaní.

O akú bylinku ide?

Ľubovník bodkovaný, ľudovo nazývaný aj bylina sv. Jána či trezalka, je liečivá rastlina z čeľade ľubovníkovité. Dorastá do výšky okolo 30 až 60 centimetrov. Jeho liečivé účinky poznali už starí Gréci. V súčasnosti sa vyskytuje najmä v Európe, Ázii či dokonca severnej Afrike. Obľubuje hlavne slnečné stanovištia. Rastie prevažne v nížinách, prípadne v podhoriach. Naraziť naň môžete na lúkach, pasienkoch, rúbaniskách či poliach. Túto bylinu si však veľmi ľahko dopestujete i v záhrade. Ľubovník je charakteristický svojimi drobnejšími kvetmi žltej farby, ktoré sú zoskupené v zloženom súkvetí.

O niečo zaujímavejšie sú jeho listy, podľa ktorých dostala rastlina názov. Sú totiž bodkované, čo je najlepšie vidieť, ak ich umiestnite oproti slnku. Tieto bodky predstavujú žliazky, ktoré sú naplnené červeným farbivom, nazvaným hypericín. Ak ich pošúchate medzi prstami, sfarbia vám ich načerveno. Ľubovník kvitne od mája až do septembra. Práve v tomto období sa môžete vybrať na jeho zber. Na liečebné účely sa získavajú kvitnúce vrcholčeky vňate. Tie sa následne vo zväzkoch sušia v tieni, prípadne v umelých podmienkach do 40 °C.

Pozri aj: Najprv žiadny príznak, neskôr bolesť - to je zákerná rakovina kostí

účinky ľubovníka bodkovaného

Zdroj: Shutterstock®

Ľubovník podporuje psychiku i trávenie

Liečivý ľubovník je zdrojom flavonoidov, kyselín, trieslovín aj karotenoidov. Okrem toho sa v ňom nachádza vyššie spomenutý hypericín. Táto látka pôsobí ako sedatívum a má euforizujúce účinky. Práve preto sa ľubovník odporúča používať pri neurózach či depresiách. Výrazne podporuje ľudskú psychiku, pomáha potlačiť pocity nervozity aj napätia a prispieva k vytvoreniu celkovej duševnej pohody. Taktiež pomáha zlepšiť spánok a eliminovať nespavosť. Ľubovník však blahodarne vplýva i na mnohé vnútorné orgány.

Zabezpečuje správnu činnosť žalúdka, obličiek i pečene. Podporuje vylučovanie žlče, správne trávenie a odvodnenie organizmu. Je tiež nápomocný pri migrénach a rozličných bolestiach. Má antiseptické i prečisťujúce účinky, zlepšuje obranyschopnosť a dokáže potláčať vírusy aj zápaly v tele. Pri použití zvonku je ľubovník nenahraditeľným pomocníkom pri liečbe kožných poranení a chorôb. Pokožku dôkladne prečistí aj vydezinfikuje a urýchli proces hojenia.

čaj z ľubovníka bodkovaného

Zdroj: Shutterstock®

Ako ho využiť pre zdravie?

Pri príprave čaju z ľubovníka bodkovaného môžete použiť čerstvé i sušené časti rastliny. Bylinku je teda možné použiť priamo po zbere, no v sušenej forme ju zoženiete napríklad v lekárni. Dve čajové lyžičky ľubovníka zalejte 2,5 dcl vriacej vody a nechajte lúhovať asi 12 minút. Po scedení podávajte dvakrát denne. Tento nápoj si doprajte, ak vás trápia poruchy spánku, nadbytok stresu, zavodnenie organizmu, migréna či zlé trávenie. Taktiež je nápomocný pri ťažkostiach s močovými cestami alebo chrípke.

Ľubovník je ideálnou bylinkou aj na vonkajšie použitie. Jednu polievkovú lyžicu rastliny zalejte 1 dcl vriacej vody a nechajte lúhovať asi 10 minút. Po scedení použite tento zápar na prečistenie rán a kožných ochorení. Vyskúšajte ho, ak vás trápi ekzém či akné. Pri dlhodobom užívaní ľubovníka je však vhodné si dopriať aspoň kratšiu pauzu. Taktiež je potrebná opatrnosť pri vystavovaní sa slnečnému žiareniu. Táto bylina totiž môže vyvolávať fotosenzibilitu, čiže akúsi citlivosť na svetlo, čo sa prejaví napríklad vyrážkou alebo sčervenaním pokožky.

Odporúčame: Kozie kolostrum: Prečo ho označujú za to najlepšie pre našu pleť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 22.07.18 08:16

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi prospešná bylinka. Opatrnosť pri vystavovaní sa slnečnému žiareniu ma však prekvapila.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.07.18 14:47

MM
karma
100.00

veľmi užitočná bylinka, zatiaľ som ju neobjavila v okolí, kupujem v lekárni

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 22.07.18 18:14

SK
karma
114.00

mám aj nazbieraný, aj usušený

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 23.07.18 00:56

MD
karma
132.00

Práve dnes som celý deň prespala s ďalšou migrénou. Keby som také dni zrátala, vyšlo by mi asi veľmi smutné číslo premárneného času môjho života v bolestiach. Pre mňa je každá rada drahá, takže ďakujem a skúsim...

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 23.07.18 18:05

JU
karma
103.00

máme aj odskúšaný, spolu s ostatnými bylinkami..

  • 0
Odpovedať

Alzbeta Hartinikova 25.07.18 18:51

AH
karma
90.00

V praci u nas pri dvanastkach varit caj na tony by nestacil.To je na prasky v nemocnici.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 25.07.18 22:44

IM
karma
100.00

ako malá som ho s mamou zbierala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní