Vnútromaternicové teliesko: Aké sú pre a proti tejto antikoncepcie?

Vnútromaternicové teliesko: Aké sú pre a proti tejto antikoncepcie?

V dnešnej modernej spoločnosti majú ženy k dispozícii najrozličnejšie metódy ochrany pred otehotnením. A vôbec ich nie je málo. Snáď najrozšírenejšou formou antikoncepcie je hormonálna antikoncepcia, v podobe tabletiek, ktoré predpisuje lekár. Pri pravidelnom užívaní predstavujú účinnú ochranu pred neželaným tehotenstvom, no množstvo žien sa od nich z rôznych dôvodov odkláňa a to napríklad i kvôli mnohým nežiadúcim účinkom.

Dnes vám predstavíme jeden veľmi spoľahlivý druh antikoncepčnej metódyVnútromaternicové teliesko je pomerne obľúbenou formou ochrany a jeho používanie so sebou nesie isté výhody. Všetko dôležité sa o ňom dozviete v nasledujúcom článku.    

Ako pracuje vnútromaternicové teliesko?

Vnútromaternicové teliesko - intrauterine device (iud), je jednou z pomerne rozšírených foriem antikoncepcie. Ide o malé, asi tri centimetre dlhé teliesko, ktoré má zvyčajne tvar písmen T či Y. Najčastejšie sa vyrába z mäkkého plastu. K dispozícii sú však najrozličnejšie telieska, ktoré majú odlišné tvary alebo sú pripravené z rozličných materiálov. 

Vnútromaternicové teliesko je do vnútra maternice zavádzané výhradne gynekológom. Tento zákrok sa teda vykonáva ambulantne a trvá len pár minút. Pri zavádzaní vyzerá teliesko ako tenká tyčinka, no vo vnútri tela sa následne rozprestiera a prispôsobuje sa tvaru dutiny maternice. Teliesko zostáva na mieste, až kým ho lekár neodstráni. Zavedené pritom môže byť 3 až 5 rokov, niekedy i dlhšie.       

Tieto antikoncepčné pomôcky fungujú tak, že bránia priechodu spermií k vajíčku a zabraňujú následnému uhniezdeniu oplodneného vajíčka v maternici. Niektoré vnútromaternicové telieska fungujú čisto mechanicky.

Telieska bez hormónov zvyčajne obsahujú kovový drôtik, napríklad medený, čo zvyšuje efektívnosť antikoncepcie. Ich úlohou je vytvárať prostredie, ktoré nie je vhodné na prežitie spermií. Druhý typ vnútromaternicových teliesok na podporu antikoncepčného účinku zase postupne uvoľňuje hormóny. Ich množstvo je však, oproti klasickej hormonálnej antikoncepcii, takmer zanedbateľné.      

Odporúčame: Vynechaná antikoncepcia: Povieme ti, či je dôvod na paniku ​

Hormonálne vnútromaternicové teliesko (teliesko s obsahom hormónu)

Je jasné, že toto vnútromaternicové teliesko obsahuje hormón, ktorý zabraňuje prenikaniu spermií do maternice. Samozrejme, tento druh antikoncepcie sa najčastejšie využíva ako ochrana pred tehotenstvom.

Výhodou tohto telieska je, že jeho účinnosť vydrží 3 až 5 roky, takže nie je potrebné ho zavádzať a vyberať každý mesiac. Okrem tohto však hormonálne vnútromaternicové teliesko (hormonálne iud) je účinné pri zmierňovanú bolesti počas menštruácie a rovnako upravuje samotný menštruačný cyklus - napr. pri nepravidelnej menštruácii.

Hormonálne teliesko má však aj svoje nevýhody. Medzi ne patrí napríklad zvýšený výskyt akné, občasné bolesti hlavy a pod.

Nehormonálne vnútromaternicové teliesko (teliesko s obsahom kovu)

Nehormonálna antikoncepcia, teda nehormonálne vnútromaternicové teliesko (nehormonálne iud) funguje na princípe kovov, ktoré obsahuje. Kovy v tomto prípade vyvolávajú akúsi chronickú zápalovú reakciu sliznice maternice, čo pôsobí ako ochrana pred tehotenstvom.

Aj keď by sa mohlo zdať, že nehormonálne teliesko nie je spoľahlivé a jeho účinnosť oproti hormonálnemu teliesku je nižšia, nie je to tak. Aj tento antikoncepčný prostriedok je rovnako účinný.

Nevýhodou však môže byť bolestivejšia menštruácia alebo dočasné špinenie po implantácii do maternice.  

Odporúčame: Menštruačný kalíšok – čo to je, výhody, nevýhody, spôsoby zavádzania aj metódy údržby

použitie vnútromaternicových teliesok

Zdroj: Shutterstock®

Aké má táto forma antikoncepcie výhody?

Používanie vnútromaternicových teliesok nesie so sebou množstvo výhod. Tou hlavnou je skutočne vysoká miera účinnosti. Viaceré pomôcky tohto druhu udávajú účinnosť vyššiu, ako 99 percent. Telieska si medzi ženami získali množstvo fanúšičiek aj pre pohodlnosť ich používania.

Zavádzajú sa totiž len raz a pred otehotnením chránia v podstate celé roky. Ženy nemusia myslieť na každodenné užívanie liekov a v prípade potreby si nemusia robiť starosti s použitím iných antikoncepčných metód. Ich ďalšou výhodou je, že telieska po zavedení prakticky okamžite plnia svoju funkciu. V prípade, že sa žena rozhodne otehotnieť, tak po ich odstránení sa plodnosť vracia okamžite.

Táto dlhodobá forma antikoncepcie navyše pôsobí len lokálne a zvyčajne nespôsobuje vedľajšie účinky v rámci celého organizmu. Pri použití telieska rovnako nedochádza napríklad k interakciám s inými užívanými liekmi.

Vnútromaternicové telieska, ktoré do tela neuvoľňujú hormóny, sú navyše veľmi vhodné i pre ženy, ktorým nevyhovuje klasická hormonálna antikoncepcia. Môžu ich používať dojčiace ženy či ženy po pôrode alebo potrate. Telieska, ktoré uvoľňujú malé dávky hormónov, môžu navyše prinášať úľavu od silného menštruačného krvácania.

Zaujme ťa aj: Poznajte svoje telo: Vaginálny zápach – na týchto 5 si dávajte pozor!

nevýhody vnútromaternicových teliesok

Zdroj: Shutterstock®

Treba zvážiť i všetky negatíva

Samozrejme, nemožno vždy hovoriť len o pozitívach, ale treba sa pozrieť na vec i z druhej strany. Vnútromaternicové telieska so sebou nesú niekoľko negatív, respektíve rizík, ktoré by mala žena vziať do úvahy pred ich použitím. Aj keď je tento druh antikoncepcie spojený len s minimálnymi rizikami, každá žena by mala poznať všetky pre aj proti.

Prvou nevýhodou tejto formy antikoncepcie je fakt, že pri jej použití je nutná návšteva lekára. Rovnako je to i v prípade, že sa žena rozhodne teliesko odstrániť. Za negatívum môžeme považovať i to, že vnútromaternicové telieska sú zvyčajne určené pre ženy, ktoré už rodili.

Táto antikoncepčná metóda tiež nepredstavuje ochranu pred pohlavne prenosnými ochoreniami. Krátko po zavedení telieska môže žena pociťovať mierne bolesti či nepohodlie. Medené telieska navyše môžu spôsobiť intenzívnejšie krvácanie počas menštruácie i silnejšie kŕče.

Rovnako ako v prípade iných antikoncepčných metód, aj pri tejto môže dôjsť k zlyhaniu. Teliesko sa môže posunúť, prípadne môže byť z tela vypudené, čo je však veľmi zriedkavé. Medzi ďalšie komplikácie, spojené s používaním vnútromaternicových teliesok, zaraďujeme opakujúce sa pošvové infekcie, bolesti v podbruší či poranenie maternice pri zavádzaní.

Aktualizovaný článok: 10.9.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 11.09.23 07:37

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé informácie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní