Hormonálna antikoncepcia – čo všetko môže znížiť účinnosť antikoncepčných tabliet?

Hormonálna antikoncepcia – čo všetko môže znížiť účinnosť antikoncepčných tabliet?

Ženy a celkovo páry majú dnes na výber najrôznorodejšie druhy antikoncepcie, respektíve prostriedky brániace neželanému počatiu. Len o pár z nich sa môže, takpovediac, postarať muž, väčšina z nich je v podstate v rukách žien. Ženy si môžu podľa vlastných preferencií vyberať medzi hormonálnymi aj nehormonálnymi typmi antikoncepcie. Hormonálne formy antikoncepcie môžu mať podobu tabliet, implantátov, náplastí, injekcií či vnútromaternicového telieska. K tým nehormonálnym radíme zase pesar či nehormonálne vnútromaternicové teliesko, u mužov prezervatívy.

K najviac používaným druhom antikoncepcie patria u žien rôznych vekových kategórií bezpochyby hormonálne antikoncepčné tablety. Obsahujú buď jeden typ hormónu, alebo kombináciu hormónov. Od toho závisí aj mechanizmus účinku tabliet. Kombinovaná antikoncepcia zastavuje ovuláciu, tá jednozložková spravidla tvorí nepriepustnú bariéru pre spermie zahustením hlienu krčka maternice, stenčuje sliznicu, no taktiež sčasti brzdí ovuláciu. 

Hoci patria hormonálne tablety k najúčinnejším formám ochrany pred tehotenstvom, nie sú, samozrejme, 100 % spoľahlivé. Vo všeobecnosti sa udáva pri antikoncepčných pilulkách účinnosť až 99 %, pričom riziko otehotnenia pri ich užívaní je skutočne nízke. Môže však niečo účinnosť antikoncepcie znížiť?

Nepravidelné užívanie

Antikoncepčné tablety predstavujú skutočne účinnú a spoľahlivú metódu ochrany pred tehotenstvom, avšak hlavne v prípade, ak sú užívané správne. Pri užívaní hormonálnej antikoncepcie je potrebné myslieť v prvom rade na pravidelnosť. Najvyšší účinok je zabezpečený pri každodennom užití tablety (mimo 7-dňovej pauzy), a to ideálne v približne rovnakom čase, teda napríklad ráno po prebudení. Vtedy je zaistený optimálny a stabilný prísun hormónov telu, ktoré blokujú ovuláciu. 

Nepravidelnosť v užívaní tabliet, respektíve veľké intervaly medzi požitím jednotlivých tabliet, môžu značne znižovať mieru ochrany pred otehotnením. Už počas 36 hodinovej pauzy medzi dvomi tabletami môže dôjsť k ovulácii a následnému otehotneniu. Účinok tabletiek, samozrejme, klesá nielen vtedy, keď sú užívané nepravidelne, ale aj keď ich žena zabudne užiť úplne. Aj vynechanie jednej tabletky môže viesť k zlyhaniu antikoncepcie, riziko je o to vyššie pri vynechaní viacerých tabliet. 

Odporúčame: Botulotoxín ako jed aj pomocník – aké problémy rieši okrem vrások? A čo otrava botulotoxínom?

zvracanie

Zdroj: Shutterstock®

Hnačka alebo zvracanie

Aj pri pravidelnom užívaní a nevynechávaní antikoncepčných tabliet môže dôjsť k zníženiu ich účinnosti. Stať sa to môže napríklad z dôvodu gastrointestinálnych ťažkostí, teda zdravotných problémov súvisiacich so žalúdkom alebo črevami. Problém nastáva najmä pri vracaní alebo hnačke. Užitá pilulka totiž potrebuje v tráviacom trakte zotrvať istý čas, aby došlo k jej dostatočnému vstrebaniu. 

Ak u ženy došlo k vracaniu približne do troch až štyroch hodín od užitia tabletky, mala by byť užitá tableta považovaná za vynechanú. V takomto prípade sa spravidla odporúča užiť ďalšiu tabletku alebo sa aspoň nasledujúci týždeň chrániť aj inou metódou. Podobne to platí aj v prípade hnačiek. Pri jednej redšej stolici sa nepredpokladá, že by účinnosť antikoncepcie bola znížená, no problémom sú hlavne akútne opakované hnačky.

Riziko zníženia účinnosti tabletiek je najvyššie v prípade kombinovaných ťažkostí, teda pri vzájomnom vracaní a hnačkách, napríklad pri črevnej chrípke. 

Lieky

Výrazný vplyv na spoľahlivosť antikoncepcie môže mať dlhý rad rôznych liekov na predpis i voľno predajných liečiv či doplnkov stravy. Znižovať účinnosť tabliet môžu v prvom rade antibiotiká, i keď nie všetky bežne predpisované antibiotiká majú tento efekt. Rizikové sú v tomto smere napríklad antibiotiká používané na liečbu tuberkulózy. Okrem toho môžu mať podobný nežiaduci vplyv aj niektoré antimykotiká (lieky proti plesniam) či takzvané barbituráty, ktoré majú tlmiaci účinok na centrálnu nervovú sústavu. 

Medzi ďalšie lieky, ktoré môžu znižovať účinok antikoncepčných tabliet, patria niektoré:

  • antiepileptiká, resp. lieky na liečbu epilepsie (napr. karbamezepín, fenytoín),

  • lieky s absorpčnými vlastnosťami, napr. lieky na liečbu hnačky – živočíšne uhlie, diosmektit,
  • lieky a doplnky výživy, ktoré urýchľujú alebo spomaľujú proces odbúravania hormónov v pečeni,
  • antivirotiká (napr. na liečbu HIV),
  • antidepresíva.

To, či majú konkrétne lieky alebo doplnky stravy nežiaduci vplyv na účinnosť antikoncepcie, je spravidla uvedené v príbalovom letáčiku. V prípade nejasností pri užívaní rôznych liekov v kombinácii s antikoncepčnými tabletami je vhodné obrátiť sa priamo na lekára. Ten môže potvrdiť, či konkrétne lieky ovplyvnia účinok antikoncepcie, prípadne môže podľa potreby nahradiť užívané lieky inými alebo odporučí, s akým časovým rozostupom jednotlivé lieky užívať. 

Odporúčame: Najčastejšie problémy v tehotenstve: Dá sa im predísť?

ľubovník bodkovaný

Zdroj: Shutterstock®

Bylinky

Nielen lieky, ale dokonca aj bylinky a produkty z nich môžu oslabovať účinok hormonálnych tabletiek a znižovať tak ich spoľahlivosť. Najznámejšou bylinou, ktorá preukázateľne znižuje účinnosť hormonálnej antikoncepcie, a to nielen tabliet, ale aj niektorých iných foriem, je ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum). Táto bylinka je charakteristická drobnými žltými kvetmi a listami so žliazkami naplnenými červeným farbivom, vďaka ktorým listy najmä oproti slnku vyzerajú ako bodkované. 

Antikoncepčné pilulky by sa nikdy nemali zapíjať ľubovníkovým čajom, najmä nie sypaným čajom so silnejším účinkom. Je však potrebné dávať pozor aj na rôzne bylinné doplnky stravy, mnohé z nich totiž obsahujú práve túto bylinku. Ľubovník nájdeme vo forme tinktúr i v tabletách na upokojenie a proti depresii či na podporu spánku. Negatívny vplyv na účinnosť hormonálnej antikoncepcie môžu mať i vysoké dávky sladkého drievka (Glycyrrhiza glabra) či diskórey (Dioscorea villosa). 

Obezita

Niektoré štúdie a výskumy poukazujú aj na nežiaduci vplyv väčšej nadváhy až obezity na účinnosť hormonálnej antikoncepcie. Podľa odborníkov môže byť účinnosť antikoncepčných tabliet do určitej miery znížená u žien s vysokou telesnou hmotnosťou podobne, ako keby ju neužívali pravidelne. Riziko zlyhania antikoncepcie je vyššie pri BMI nad 27 a ešte viac pri BMI nad 30, kedy už spravidla hovoríme o obezite.

Vplyv na zníženie účinnosti môže mať nedostatočná koncentrácia dopĺňaných hormónov v tele, alebo aj zmeny v metabolických procesoch v pečeni. Vyššia nadváha až obezita však neznižujú iba účinnosť antikoncepčných tabliet, ale dokonca môžu mať napríklad i negatívny vplyv na účinok tabletky PO (takzvanej núdzovej antikoncepcie). Znížená tiež môže byť antikoncepčná spoľahlivosť hormonálnych implantátov. Tie obvykle pôsobia tri roky, no ku koncu môže byť ich účinok z dôvodu nadváhy až obezity nižší. 

Odporúčame: Nádchovník: Lacný a účinný liek na nádchu a iné problémy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Mária Slováková 09.06.22 08:51

MS
karma
118.00

Zaujímavé. To, že aj obezita môže znížiť účinnosť antikoncepcie som ani len netušila.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 09.06.22 17:02

PV
karma
113.00

Antikoncepčné tabletky som brala z dôvodu bolesti hlavy.. Gynekolog mi to odporučil a zabralo to.. Momentálne prechádzam iným obdobím ,už ich neberiem ,a aj bolesti hlavy už nie sú ..

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 10.06.22 17:40

IM
karma
100.00

O obezite som ešte nepočula, že by mala vplyv

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 07.08.22 14:49

karma
-1.00

Nikdy som ich nebrala zo zdravotných dôvodov no je to zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Lujza Nedke 18.10.22 14:49

LN
karma
-1.00

mne hormonalne tabletky robili dost neplechu, musela som ich prestat uzivat a namiesto nich pouzivame kondomy

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 19.10.22 14:52

BH
karma
-1.00

ja som dlhu dobu brala tabletky, vysadzala som ich az vtedy ked sme chceli miminko

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní