Nádchovník: Lacný a účinný liek na nádchu a iné problémy

Nádchovník: Lacný a účinný liek na nádchu a iné problémy

Určite sa už každý z nás musel aspoň raz v živote popasovať s nádchou. Nádcha býva často nepríjemná, komplikovaná a zdĺhavá. Vo väčšine prípadov sa pridruží aj bolesť hlavy a celkový diskomfort.

Ak máte pocit, že ste už vyskúšali v boji s ňou všetky možnosti, stavte na silu prírody. Počuli ste už o nádchovníku alebo inak aj rýmovníku? Táto rastlina si vie poradiť nielen s nádchou, ale aj s radom iných zdravotných problémov.

Odporúčame: Domáci skorocelový sirup: Čo lieči, ako si ho pripraviť a užívať?

rýmovník

Zdroj: Shutterstock®

Ako nádchovník spoznať

Nádchovník, rýmovník alebo aj Plectranthus amboinicus a jeho iné známe druhy, je čarovnou rastlinou, ktorú by ste mali bezpochyby pestovať vo svojej domácnosti. Často však natrafíte aj na pomenovanie Kubánske oregano. Táto rastlina sa vám za vašu starostlivosť odmení svojou liečivou silou, vďaka ktorej môžete vyriešiť nejeden problém.

Vo všeobecnosti poznáme jeho 350 druhov a najlepšie sa mu darí na kontinentoch ako Ázia, Austrália či Afrika. Nádchovník má ostro krojené cik-cakovité listy, ktoré sú hrubšie, no krehké. Rastlina zvyčajne dorastá do 20 cm, no jej výhony môžu dorastať až do metra. Pravidelným zastrihávaním a tvarovaním viete dosiahnuť jej bohatý kríčkovitý tvar. 

Pozri aj: Levanduľa lekárska sa nestratí v žiadnej domácnosti: Ani nevieš, ako ti pomôže

nádcha

Zdroj: Shutterstock®

Nádchovník a účinky na naše zdravie

Táto nenápadná rastlinka v sebe ukrýva obrovské bohatstvo. Listy obsahujú silicu, ktorá svojou vôňou pripomína kombináciu eukalyptu, medovky, mentolu i gáfru. Ako napovedá jej samotný názov, nádchovník je skvelým pomocníkom pri nádche a prechladnutí, už samotná ostrejšia silica dokáže uvoľniť upchatý nos. Pri prechladnutí pomáha aj čaj z nádchovníka. Dokáže si však poradiť aj s tráviacimi ťažkosťami či bolesťami hlavy.

Obsiahnutá silica má dezinfekčný účinok, a preto ju viete využiť aj pri ošetrení drobných poranení. A nielen to, nádchovník je prírodným repelentom, ktorý dokáže účinne odpudiť muchy, komáre, mole, vošky a iné druhy hmyzu. Okrem toho naše telo dokáže detoxikovať, jeho vôňa pomôže aj pri strese a úzkosti či pri bolestiach spojených s atritídou. Nádchovník je možné využiť aj v kuchyni na dochutenie duseného mäsa či polievok.

Zaujme ťa aj: Ďatelina lúčna v hlavnej úlohe: Tento ďatelinový sirup zaženie mnohé neduhy

nádchovník rastlina

Zdroj: Shutterstock®

Pestovanie nádchovníka

Pestovanie nádchovníka si nevyžaduje špeciálne podmienky. Viete ho preto pestovať nielen v byte, ale aj na balkóne či záhrade. Táto rastlinka obľubuje svetlo, a preto jej nájdite vhodné svetlé miesto. Dajte si však pozor na priame ostré slnečné lúče. Počas leta ho však pokojne presuňte na balkón či na terasu domu.

Nádchovník patrí medzi teplomilné rastlinky, pričom mu nevadí ani suchý vzduch. Zálievku však realizujte vtedy, keď je substrát úplne suchý. Ak sa bude rastlinke dariť, odvďačí sa vám tým, že sa krásne rozrastie a bude plná života. Doprajte jej preto viac priestoru a vhodný kvetináč.

Neprehliadni: Je harmančekový olej receptom na zdravie? Za vyskúšanie určite stojí!

pestovanie nadchovníka

Zdroj: Shutterstock®

Presádzanie nádchovníka

Ideálne obdobie pre presádzanie nádchovníka je jar (v rozmedzí marca až apríla). Podľa potreby ho možno presádzať aj dvakrát do roka. Nádchovník nie je príliš náročný na substrát, ideálne je však vhodné pri presádzaní použiť substrát s vyšším podielom piesku, ktorý je ľahko priepustný. Dbajte na to, aby mal zvolený kvetináč odtokový otvor.

Krásne rozrastanie rastlinky dosiahnete dostatočne veľkým priestorom v kvetináči a pravidelným štepením vrchných výhonkov. Rozmnožovanie nádchovníka je skutočne jednoduché, stačí rastlinku rozdeliť a presadiť alebo dať výhonky zakoreniť do vody.

Odporúčame: Stonkový zeler je obľúbený nielen medzi celebritami: Je na ňom niečo špeciálne?

presádzanie nádchovníka

Zdroj: Shutterstock®

Využitie nádchovníka

Nádchovník možno využiť na mnoho spôsobov a pripraviť z neho napríklad liečivý sirup, čaj proti nádche i tinktúru. Ako inšpiráciu vám prinášame jednoduchý spôsob, ako z neho pripraviť tinktúru, ktorú využijete na posilnenie imunity.

Na tinktúru budete potrebovať:

  • Asi 20 – 25 listov nádchovníka
  • 500 ml 80 % alkoholu

Listy nádchovníka poriadne premyte pod vodou a následne ich pokrájajte. Nakrájané listy preložte do tmavšej nádoby a zalejete pripravenou dávkou alkoholu. Takto naloženú zmes necháte lúhovať na tmavšom suchom mieste približne mesiac. Nálev nezabudnite pravidelne premiešavať. Precedenú tinktúru skladujeme v tmavej fľaške. Tinktúru si potom dávkujeme každý deň po 20 kvapiek.  

Inšpiruj sa: Skús pestovanie potočnice i ty! Dostane ťa jej chuť aj účinky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Katarína Konečná 24.07.21 11:55

KK
karma
109.00

mám doma nádchovník, je perfektný, robievam z neho aj letnú limonádu s citrónom a medom

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 24.07.21 18:26

MM
karma
100.00

mám sľúbený, veľmi sa teším

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 25.07.21 06:50

ĽŠ
karma
100.00

Výborná, nenáročná rastlinka; tiež pestujem.

  • 1
Odpovedať

Anna Vargová 25.07.21 13:15

AV
karma
100.00

Tento kvet mám doma a vôbec som nevedela o jeho účinkoch.Tinktúru určite vyskúšam .Ďakujem za tip. Teraz viem,že ho môžem aj strihať. Ja som ho nechávala rásť do výšky .

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 25.07.21 17:00

MR
karma
104.00

pestujem a teším sa z neho, pomáha mi pri nádche

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 25.07.21 18:01

IM
karma
100.00

Ešte som o tejto bylinke nepočula

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 25.07.21 18:31

karma
106.00

O nádchovníku som veľa čítala, len neviem kde ho zoženiem.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 25.07.21 21:30

karma
109.00

Hovorí sa, že: "Liečená nádcha trvá týždeň a neliečená 7 dní" :-) Tento nádchovník sa mi páči,ešte som o ňom nepočula,ale rada by som ho doma pestovala.Musím sa po ňom poobzerať.

  • 0
Odpovedať

Renáta Mularčíková 18.08.21 21:11

RM
karma
100.00

Výborná, nenáročná rastlinka; tiež pestujem na záhrade,pomáha mi pri nádche.

  • 0
Odpovedať

Alena Hocková 04.10.21 15:42

AH
karma
-1.00

Práve skúšam, keďže ma trápi tento neduch - nádcha.. brr

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní