Skús pestovanie potočnice i ty! Dostane ťa jej chuť aj účinky

Skús pestovanie potočnice i ty! Dostane ťa jej chuť aj účinky

Poznáte potočnicu? Už v minulosti bola táto rastlina využívaná v rámci tradičnej ľudovej medicíny ako liečivá bylinka, ale aj ako potravina či konkrétne náhrada horčice. Údajne bol kedysi jej veľkým fanúšikom Napoleon Bonaparte, na rozkaz ktorého ju začali pestovať naprieč celým Francúzskom. Potočnica má viacero priaznivých účinkov na zdravie človeka, no rovnako môže priniesť do kuchyne závan novej chuti. Práve preto sa ju rozhodne oplatí spoznať. Čo by ste o nej mali vedieť skôr, než sa pustíte do jej pestovania?

Poznáte potočnicu lekársku?

Potočnica lekárska, latinsky Nasturtium officinale, je trváca rastlina z čeľade kapustovité. V minulosti bol pre rastlinu využívaný názov žerucha potočná. Zvyčajne dorastá do výšky okolo 30 centimetrov, vo voľnej prírode môže dosahovať výšku až 90 centimetrov. Potočnica je pôvodne eurázijský druh, no dnes je rozšírená naprieč celým svetom, s výnimkou Austrálie, Antarktídy a najchladnejších oblastí sveta (napr. sever Európy). V súčasnosti je hojne pestovaná na rôzne účely v Nemecku aj Francúzsku.

Ako už jej názov napovedá, ide o vodnú rastlinu, ktorá sa bežne vyskytuje najmä v okolí vodných plôch. Rastie pri potokoch a prameňoch, taktiež v blízkosti riek a stojatej vody a na iných vlhkých miestach. Často rastie čiastočne ponorená vo vode. Potočnica má hranatú dutú byľ a svetlo alebo tmavo zelené listy, ktoré majú okrúhly alebo elipsovitý tvar. Drobné biele kvety so žltým stredom sú usporiadané vo vrcholíkovom kvetenstve a objavujú sa od jari až do konca leta. Plodom rastliny je šešula, ktorá ukrýva semená. Na liečebné účely sa zvykne zberať kvitnúca vňať, no vrcholy výhonkov a listy je možné zberať prakticky počas celého roka.

Odporúčame: Čím ochutiť ryby a morské plody? Pri príprave nesmú chýbať tieto bylinky!

potočnica lekárska

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky potočnice?

Potočnica lekárska je zdrojom mnohých dôležitých živín a cenných látok. Čerstvé listy sú napríklad bohaté na vitamín C, rastlina však obsahuje aj vitamín E, viaceré vitamíny skupiny B, draslík, železo, zinok, mangán, vlákninu, menšie množstvo bielkovín a ďalšie telu prospešné látky. Potočnica má močopudné účinky, priaznivý vplyv na imunitný systém a celkovo povzbudzuje organizmus. Ide o osvedčený prírodný prostriedok proti jarnej únave. Pozitívne ovplyvňuje aj proces trávenia, stimuluje vylučovanie žlče a podporuje chuť do jedla. Môže pomôcť pri problémoch s nadúvaním, neodporúča sa ju však konzumovať pri problémoch s vredmi žalúdka alebo dvanástnika. 

Potočnica ďalej uľahčuje vykašliavanie a môže byť použitá ako podporný prostriedok pri liečbe prechladnutí, horúčkovitých či zápalových ochorení aj chudokrvnosti. Pri použití zvonka môže byť užitočná pri vypadávaní vlasov aj kožných problémov, kedy sa používa vo forme odvarov či podrvených listov. Potočnicu lekársku je možné na internete či v predajniach so zdravou výživou, prípadne v lekárňach zohnať v sušenom stave. Zo sušenej vňate pripravujeme čaj, ktorý je možné popíjať pri spomenutých zdravotných ťažkostiach. Potočnicu však vždy užívajte v stanovených množstvách. Dlhodobá konzumácia či užívanie rastliny v nadmerných množstvách môže mať okrem iného nepriaznivý vplyv napríklad na močové cesty. 

Odporúčame: Ako zmierniť menštruačné bolesti? Záchrancom nie sú iba lieky!

použitie potočnice

Zdroj: Shutterstock®

Ako na pestovanie potočnice?

Potočnicu lekársku, respektíve jej lístky, sa oplatí aj ochutnať. Rastlina je charakteristická ľahko korenistou a horkastou chuťou. Surové listy sú podobne pikantné ako napríklad reďkovka. Ozvláštnia každý čerstvý šalát či dresing, taktiež je nimi možné ozdobiť obložené chlebíky a sendviče, hodia sa na pečivo s nátierkami, či k pokrmom s rybami. Na konzumáciu je rozhodne najlepšou voľbou doma dopestovaná potočnica. Tá voľne rastúca môže predstavovať riziko. Zaznamenaná bola totiž kontaminácia rastliny motolicou pečeňovou, čiže parazitom. Práve preto sa neodporúča zber potočnice v blízkosti oblastí s dobytkom. 

Túto rastlinku je však možné dopestovať doma v kvetináči. Na výsev je vhodný máj a jún. Semienka je možné nájsť na internete i v záhradkárskych predajniach. Pri pestovaní však vždy myslite na to, že potočnica vyžaduje dostatok vlahy. Ideálne je, ak jej kvetináč trvale stojí v miske s vodou alebo je tiež možné pestovanie v nádobách, ktoré neprepúšťajú vodu. Rastline vyhovuje skôr tienisté stanovište, no počas zimy ju môžete presunúť bližšie k zdroju svetla. V zime je potrebné zálievku zmierniť, no substrát by nikdy nemal vyschnúť. Chemicky neošetrené semienka sú tiež skvelé na nakličovanie. Klíčky následne môžete použiť na dochutenie a ozvláštnenie pokrmov. 

Odporúčame: Jarné liečivé bylinky: Zdravie z lesa a lúk, ktoré sa oplatí nazbierať


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 27.05.21 06:29

ĽŠ
karma
100.00

Už som o nej počula, no ešte zatiaľ neskúšala; ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 27.05.21 09:22

KK
karma
105.00

O potočnici som ešte nepočula.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 27.05.21 17:31

DB
karma
117.00

O tejto rastlinke som už počula aj čítala o nej, ale ešte som ju nevidela...Vďaka za zaujímavý článok

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 27.05.21 18:34

MM
karma
100.00

presvedčili sta ma, vyskúšam pestovať

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 28.05.21 09:18

ZS
karma
100.00

Ešte som o nej nepočula

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 28.05.21 21:10

karma
109.00

O potočnici som ešte nepočula. Kvôli toľkým benefitom sa oplatí ju pestovať.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 29.05.21 20:31

JK
karma
100.00

Ide o osvedčený prírodný prostriedok proti jarnej únave tak to som nevedela

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní