Pocovidová očista tela a duše: Ako sa detoxikovať a dodať svojmu telu druhý dych?

Pocovidová očista tela a duše: Ako sa detoxikovať a dodať svojmu telu druhý dych?

Už dávno sme prestali počítať všetky tie dni, kedy sme v dôsledku rôznych nariadení a opatrení ostali zatvorení medzi štyrmi stenami nášho obydlia. Zo dňa na deň sa akoby život zastavil. Ulice sa vyprázdnili a cesta do obchodu bola pre mnohých z nás maximálnym spôsobom sociálneho kontaktu a vyžitia. COVID-19 mal na nás obrovský vplyv, vďaka čomu netrpelo len naše sociálne vyžitie, ale aj naše telo a duša.

Kváskovanie sa stalo hitom internetu, cvičenie online nabralo nový rozmer a zrazu sa mnohí zmenili na šikovných krajčírov, ktorí začali šiť rúška zo všetkého materiálu, ktorý doma mali. Po roku však môžeme povedať, že sa všetko zmenilo. Vľúdnosť prestala existovať, empatia sa prestala rozvíjať a my sme si začali ubližovať. No nie navzájom, ale sami sebe. Prestali sme sa starať o našu telesnú, ale aj duševnú schránku. Ani videohovory nás neprinútili vyzliecť sa z pyžama a aspoň trochu sa upraviť. Poďme to však opäť zmeniť. Doprajte svojmu telu a duši detox, ktorý bude pre každý organizmus hotovým balzamom. Harmonizujte svoje dóše a dostaňte sa do rovnováhy, ktorú ste stratili.

detox tela vďaka ajurvéde

Zdroj: Shutterstock®

Očista tela a duše v ajurvéde na základe dóš

V ajurvéde sa predpokladá, že všetky choroby začínajú od Amy. Ama je lepkavá, silná vrstva na tkanivách a orgánoch, ktorú môžeme označiť jedným slovom, a to toxíny. Tie sa v tele hromadia v dôsledku konzumácie škodlivých potravín, nesprávneho stravovania a celkovo v dôsledku nášho životného štýlu, následkom čoho sa toxíny môžu šíriť po celom tele a v priebehu rokov sa dokonca v ňom aj hromadiť.

Aj keď niektoré toxíny (rozpustné vo vode) dokáže naše telo samo vyplaviť, prostredníctvom potu, s niektorými (tými rozpustnými v tukoch) si telo nedokáže poradiť samo. Telo tak môže byť vyvedené z miery a môžu byť narušené normálne funkcie ľudského organizmu.

V živote sa všetko skladá z piatich elementov – oheň, voda, zem, vzduch a priestor (éter). V ľudskom tele sa tieto elementy formujú do životných energií, ktoré v ajurvéde dostali pomenovanie dóša. Každá dóša vedie a ovláda časť tela. VATHA ovplyvňuje pohyb – tlkot srdca, dýchanie, žmurkanie, nervové impulzy. PITHA je spájaná s trávením, vstrebávaním, telesnou teplotou a napokon KAPHA súvisí s obranou organizmu a imunitným systémom. Podiel týchto energií v ľudskom tele ako ideálny stav rovnováhy určuje príroda pri narodení človeka. Je jedinečný a nemení sa, no jedna alebo dve energie môžu mať určitú prevahu. Dóše tak ovplyvňujú naše fyzické vlastnosti, charakter, emócie, predispozíciu k chorobám a pod. Avšak AMA môže túto rovnováhu narušiť. Preto podľa ajurvédy je vhodné dopriať si detox, aby sa dóše dostali do harmónie a človek opäť pocítil rovnováhu a načerpal stratenú energiu či chuť do života, ktorú mu mohla aj súčasná pandémia vziať.

Odporúčame: Ako pomôže našim vlasom žihľavový ocot? Priprav si ho a uvidíš sama!

rada DE-STRESS

Zdroj: SPA CEYLON

Ako telo detoxikovať?

Existuje viacero spôsobov, ako telo detoxikovať a priviesť do rovnováhy. V ajurvéde sa kombinujú vnútorné terapie a externé procedúry. Vnútorné terapie zahŕňajú väčší príjem čerstvého ovocia a zeleniny a rovnako aj zmenu stravovania. V rámci ajurvédskej medicíny je do popredia kladené maslo Ghee (prepustené maslo), ktoré má skvelé pôsobenie na toxíny a ich vyplavovanie z tela. Nepoužíva sa však len vnútorne, ale aj na vonkajšie masáže tela. Okrem masla sa používajú aj rôzne rastlinné oleje a bylinky na masáž, vhodné je dopriať si aj bylinkové parné kúpele a pod. Bylinky i oleje majú schopnosť prenikať cez pokožku a podporiť prenos toxínov do vylučovacieho systému.

Strava je polovicou úspechu. Ak chcete svoje dóše prinavrátiť do normálu, je potrebné zmeniť svoj život a zbaviť sa niektorých zlozvykov a iné veci podporiť. Napríklad aj taký stres môžeme považovať za toxín, ktorý narúša našu telesnú schránku. Odborníci odporúčajú vypnúť telefón a zbaviť sa nutkania neustáleho kontrolovania sociálnych sieti. Stresu sa môžete zbaviť aj vďaka joge, ktorá je zároveň očistou aj pre dušu a myseľ alebo terapeutickými prípravkami z radu DE-STRESS od SPA CEYLON. Upokojujúce telové masážne sérum, harmonizujúci balzam či bylinná zmes (čaj) vám pomôže utíšiť myseľ, zmierniť stres a podporiť harmóniu a rovnováhu čakier.

Neprehliadni: Pupočník ázijský a jeho účinky na pleť: Tajná zbraň proti starnutiu?!

rada SLEEP a SLEEP INTENSE

Zdroj: SPA CEYLON

Ako na kvalitný spánok a rozmaznávanie tela?

Kvalitný spánok má veľký vplyv na našu náladu a celý organizmus. Preto odborníci tvrdia, že denne by sme mali spať 7 až 9 hodín. Zdravý spánok je navyše jedným zo základných pilierov zdravia. Pri jeho absencii môže dôjsť k oslabeniu organizmu. To sa môže spočiatku prejaviť únavou a vyčerpaním, poruchou sústredenia, podráždenosťou. Z dlhodobého hľadiska môžete pozorovať kolísanie hmotnosti, zvýšenie krvného tlaku, rozvoj úzkosti a depresie. Ak máte problémy so zaspávaním, podporte jeho kvalitu ajurvédskymi bylinkami obsiahnutými v línii SLEEPSLEEP INTENSE od SPA CEYLON. Sprchový gél, masážny olej, kúpeľový olej či hmla na telo a vankúš vám pomôžu upokojiť sa a nastaviť svoje telo na odpočinok.

Pri ajurvéde sa využíva aj silný a sofistikovaný prístup o očiste tela, ktorý sa nazýva Panchakarma. Očista pozostáva z piatich detoxikačných opatrení – vyvolávanie zvracania, používanie preháňadiel a klystírov, nosových liekov a čistenie krvi. Samozrejme, v tomto prípade môžeme hovoriť o akomsi riadenom detoxe, ktorý je pod podhľadom ajurvédského lekára so skúsenosťami. Odhliadnuc od tejto, nie pre každého príjemnej metódy, sa v ajurvéde používajú aj esenciálne oleje a zmesi, ktoré sú predovšetkým balzamom pre našu dušu a myseľ. Niektoré navyše pomáhajú rozpúšťať toxíny, a to hlavne pri ich použití pri masáži tela.

Vysoko účinné produkty s krásnou vôňou nájdete v ponuke na spaceylon.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 01.06.21 06:02

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 2
Odpovedať

Katarína Kačuriková 02.06.21 13:59

karma
113.00

Ďakujeme :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 01.06.21 07:42

JK
karma
100.00

Našťastie som kovid nemala no rada som si prečítala

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 02.06.21 14:00

karma
113.00

Takýto detox sa oplatí podstúpiť aj keď človek COVID neprekonal :) Totižto stále svoje telo zahlcujeme rôznymi toxínmi, ktoré ho môžu zaťažovať. Po takej očiste sa človek môže hneď cítiť lepšie :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 01.06.21 08:10

KS
karma
133.00

Chvalabohu ma kovid obchádza, ale aj napriek tomu si raz do roka doprajem dvojtýždňový detox, väčšinou po zime v jari. Tak najlepšie predídem jarnej únave a očistím telo z vnútra a z vonku :-)

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 01.06.21 10:00

KK
karma
105.00

covid nás v celej rodine chvalabohu obišiel, ale aj keď som bola stále doma a v teplákoch, tak som sa vždy po rannej hygiene jemne namaľovala a vyvoňala a mala som hneď lepší pocit

  • 2
Odpovedať

Katarína Kačuriková 02.06.21 14:01

karma
113.00

To nás teší, že vás obišiel a áno súhlasíme, je potrebné dodržiavať takéto svoje ranné rituály aj keď človek nikam nejde :)

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 01.06.21 13:31

DB
karma
117.00

Ako čítam očista tela a duše je hotová veda, zaujímavé produkty, páči sa mi to

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 01.06.21 20:51

MR
karma
104.00

kovid som prekonala, rada vyskúšam detox tela a duše, ktorý je v tejto dobe veľmi potrebný

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 02.06.21 10:19

ZS
karma
100.00

Našťastie nás covid obchádza a relaxujem na zeleninovej záhradke

  • 1
Odpovedať

Janka Komadova 08.06.22 21:24

karma
-1.00

Kovid ma obchádza našťastie no rada relaxujem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní