Ako pomôže našim vlasom žihľavový ocot? Priprav si ho a uvidíš sama!

Ako pomôže našim vlasom žihľavový ocot? Priprav si ho a uvidíš sama!

Žihľavu asi nikomu veľmi predstavovať nemusíme. Každý si vie v mysli vybaviť jej vzhľad alebo minimálne nepríjemný pocit svrbenia a pálenia, ktorý zanecháva na pokožke po kontakte s jej listami a inými časťami. Odborný názov rastliny znie pŕhľava dvojdomá, latinsky Urtica dioica. Pŕhľava je charakteristická vzpriamenou štvorhrannou stonkou a tmavozelenými listami so široko kopijovitou čepeľou s pílkovitým okrajom. Kvety sú drobné a zelené. Celá rastlina je pritom pokrytá pŕhlivými chĺpkami, kvôli ktorým je vhodné držať si od nej ruky preč. 

Žihľavu nájdeme v našich končinách takmer všade. Rastie na lúkach, pasienkoch, zaburinených plochách, v lesoch, pri potokoch, v parkoch a okolí ľudských obydlí aj pri cestách. Mohlo by sa zdať, že keďže je na našom území taká rozšírená, ide pravdepodobne o obyčajnú burinu, z ktorej nemáme žiaden úžitok. Opak je však pravdou. Táto rastlina je využívaná nielen ako krmovina, ale má pevné miesto v tradičnej ľudovej medicíne. Má rôznorodé účinky a blahodarný vplyv nielen na naše zdravie, ale aj krásu. Ako môže pomôcť napríklad našim vlasom?

Pozri aj: TOP recepty na domáce pleťové vody: Tvoja pleť si ich ihneď zamiluje!

žihľava dvojdomá

Zdroj: Shutterstock®

Poznáte účinky žihľavy?

Zber žihľavy sa začína spravidla neskôr na jar a pokračuje až do konca leta. Na liečebné účely sa zberajú hlavne mladé lístky rastliny, prípadne celá vňať, niekedy i koreň. Na zber si nájdite hlavne čistú oblasť ďalej od ciest, nezabúdajte ani na ochranné rukavice, inak je manipulácia so žihľavou veľmi problematická. A aké má táto liečivá bylina účinky? Žihľava je nápomocná napríklad pri liečbe ochorení močových ciest. Čaj z pŕhľavy ich pomôže prečistiť a navyše pôsobí protizápalovo. Tento nápoj tiež povzbudzuje metabolické procesy v tele i tvorbu červených krviniek.

Pŕhľava sa ďalej v rámci tradičnej medicíny využíva aj pri problémoch, ako je nadmerné potenie, ťažkosti spojené s reumou, cukrovka či dýchacie problémy. Táto pŕhlivá rastlina má však skvelé účinky aj pri vonkajšom použití. Zvonka je žihľava využívaná na prečistenie a podporu liečby popálenín, zle sa hojacich rán, vyrážok či rôznych kožných ochorení. Priam blahodarný vplyv má aj na vlasy. Priaznivo pôsobí na ich kvalitu a rast, no je hlavne skvelým prírodným prostriedkom na boj s ich nadmernou stratou. Taktiež pomáha bojovať s otravnými lupinami.

Skús aj: 5x recept na domácu ústnu vodu: Skúsiš mätovú alebo so šalviou?

starostlivosť o vlasy

Zdroj: Shutterstock®

Ako na prípravu octu na vlasy?

Žihľavový ocot skúste, ak vás trápi napríklad vypadávanie vlasov, taktiež nadmerná tvorba mazu. Po jeho použití budú vlasy dlhšie svieže, na pohľad zdravšie a posilnené.

Na ocot budeme potrebovať:

  • čerstvú žihľavovú vňať
  • jablčný ocot
  • dobre uzatvárateľnú sklenenú nádobu či pohár

Postup prípravy: Ako prvé si nazbieranú vňať žihľavy, respektíve listy očistíme a následne ich najemno nasekáme. Potom listy nasypeme približne do polovice pripravenej nádoby. Množstvo listov teda záleží od veľkosti nádobky, prípadne počtu nádob, ktoré chceme naplniť. Následne v nádobe žihľavu až po vrch zalejme jablčným octom. Nádobku poriadne uzavrieme a necháme jej obsah macerovať minimálne 2 týždne, pokojne však aj celý mesiac. Z času na čas ju môžeme pretrepať. Potom už len stačí macerát scediť a zbaviť pevných častí. Scedený ocot skladujeme maximálne pol roka v čistej nádobke na chladnom, tmavom a suchom mieste. 

Použitie: Žihľavový ocot je skvelý na oplachovanie vlasov po ich umytí. Jednu veľkú lyžicu pripraveného octu stačí pridať do litra vlažnej vody a roztok použiť na záverečné prepláchnutie. Následne vlasy už čistou vodou ďalej neoplachujeme. Ocot je však možné s pomocou nádobky s rozprašovačom aplikovať do vlasovej pokožky ešte pred použitím šampónu. Necháme chvíľu pôsobiť a následne vlasy umyjeme. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Marika Michálková 21.05.21 21:50

MM
karma
107.00

zaujímavý nápad

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní