5x recept na domácu ústnu vodu: Skúsiš mätovú alebo so šalviou?

5x recept na domácu ústnu vodu: Skúsiš mätovú alebo so šalviou?

Tak ako nezabúdame na pravidelnú starostlivosť o pokožku tela, pleť či vlasy, rovnako by pre nás mala byť samozrejmosťou aj hygiena ústnej dutiny a starostlivosť o zuby. Zuby máme predsa len jedny a musia nám vydržať počas celého života v tej najlepšej kondícii. Základom by malo byť dôkladné a dostatočne dlhé čistenie zubov kefkou ráno i večer. I pravidelné používanie zubnej nite či medzizubných kefiek má svoje opodstatnenie a význam. Čistenie zubov je tiež možné zakončiť aj použitím ústnej vody, ktorá osvieži dych, no ktorá má rovnako viaceré priaznivé účinky na zuby a ďasná. Na trhu možno nájsť veľké množstvo rozličných ústnych vôd. No čo tak si nejakú vyrobiť doma z prírodných a veľmi účinných ingrediencií. Vyskúšať môžete niektorú z nasledujúcich domácich ústnych vôd.

Šalviová ústna voda

Na prípravu domácej ústnej vody je možné v prvom rade použiť známu šalviu lekársku, čo je liečivá bylinka s mnohými účinkami. Má silné dezinfečkné účinky, prispieva k ochrane zubov a ďasien a v rámci tradičnej medicíny sa často používa na kloktanie a výplachy ústnej dutiny. Šalvia môže byť nápomocná aj pri bolestiach zubov, krvácaní ďasien a paradentóze. Na domácu ústnu vodu budete potrebovať 0,5 l vody, hrsť šalviových lístkov a štipku soli. Listy šalvie najskôr nasekajte na menšie časti a následne ich sparte zovretou vodou so soľou. Nechajte lúhovať, až kým zápar nevychladne. Potom zápar sceďte a z listov ešte poriadne vytlačte všetku šťavu. Hotový zápar skladujte v chlade a používajte po čistení zubov na kloktanie. Zápar v prípade potreby tiež môžete pripraviť zo sušených šalviových lístkov, ktoré sú dostupné aj v lekárni. 

Pozri aj: Mätová pleťová maska pre oživenie pleti. Tú naozaj potrebuješ!

klinčeky

Zdroj: Shutterstock®

S klinčekmi a rozmarínom

Skvelým prírodným pomocníkom pri starostlivosti o ústnu dutinu sú aj klinčeky. Klinčeky sú silným antiseptikom, no rovnako majú aj analgetický účinok, a teda bojujú proti bolesti. Môžu pomôcť zmierňovať bolesť zubov a vďaka svojmu zloženiu tiež tlmia zápaly, napríklad aj v ústnej dutine. Na ústnu vodu budete potrebovať 10 g celých klinčekov, 20 g sušeného rozmarínu a 500 ml vody. Klinčeky a rozmarín len stačí zaliať požadovaným množstvom vriacej vody a nechať lúhovať, a to do vyhladnutia záparu, pokojne však aj počas celej noci. Potom zápar sceďte a skladujte v chladničke asi jeden týždeň. Vyplachovanie ústnej dutiny týmto klinčekovo-rozmarínovým záparom dobre bojuje aj so zápachom z úst.

Mätová ústna voda

Úplne jednoducho si môžete v pohodlí domova vyrobiť aj prírodnú mätovú ústnu vodu, a to len z dvoch ingrediencií. Potrebovať budete iba prevarenú vodu (alebo destilovanú) a mätový esenciálny olej. Stačí, ak do pohára s vodou (200 ml) pridáte približne 5 až 6 kvapiek mätového oleja. Premiešajte a roztok v malých množstvách používajte na vychovanie ústnej dutiny po umytí zubov. Táto domáca ústna voda podporí zdravie ústnej dutiny, eliminuje baktérie na zuboch a ďasnách a osvieži dych. Mätový olej má rovnako skvelé antiseptické účinky, tlmí bolesť a má mnoho ďalších účinkov. Dá sa použiť rôznorodými spôsobmi, preto sa ho vždy oplatí mať doma poruke. 

čajovníkový olej

Zdroj: Shutterstock®

S čajovníkovým olejom

V podstate rovnakým spôsobom, ako v prípade postupu prípravy predchádzajúcej mätovej ústnej vody, si domácu ústnu vodu môžete pripraviť aj z čajovníkového oleja, ktorý je známy aj ako tea tree oil. Čajovníkový esenciálny olej pôsobí antisepticky a dezinfekčne, ničí vírusy a baktérie, potláča zápaly. Preto sa ho rovnako oplatí len jednoducho nakvapkať do pohára s vodou a prírodná ústna voda je na svete. Výplachy ústnej dutiny týmto roztokom skvelo osviežia dych, no rovnako môžu byť nápomocné napríklad aj pri problémoch s nepríjemnými a bolestivými aftami. Tea tree oil je zase raz univerzálny pomocník, ktorý je vítaný v každej domácej lekárničke. Je napríklad i skvelý na lokálne ošetrenie zapálených vyrážok či oparu. 

Škoricová ústna voda

Ako posledný prinášame tip na recept na ústnu vodu, ktorá kombinuje silu niektorých predchádzajúcich ingrediencií s účinkami škorice. Škorica má antibakteriálne, antimykotické a antivírusové vlastnosti. Na prípravu tejto ústnej vody budete potrebovať 250 ml vody, 2 celé škorice, 1 PL celých klinčekov a 3 kvapky mätového esenciálneho oleja. Škoricu a klinčeky zalejte v hrnci vodou a priveďte do varu. Následne nechajte odvar úplne vychladnúť, potom ho sceďte a pridajte mätový olej. Ak vás trápi veľmi zlý dych, pridajte aj 2 kvapky oreganového esenciálneho oleja, ktorý rovnako dezinfikuje ústnu dutinu. Hotovú ústnu vodu skladujte v chladničke asi týždeň. 

Pozri aj: Mrkvová maska pre jemnejšie a krajšie pery: Neváhaj a vyskúšaj ju!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 19.01.21 06:05

ĽŠ
karma
100.00

Určite stoja za vyskúšanie.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 04.02.21 17:57

SK
karma
113.00

Ústne vody zatiaľ nepoužívam ale zaujalo ma to

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní