Ako zastaviť vypadávanie vlasov a podporiť rast nových? Tu sú tipy a triky, ktoré musíš poznať!

Ako zastaviť vypadávanie vlasov a podporiť rast nových? Tu sú tipy a triky, ktoré musíš poznať!

Nadmerná strata vlasov je pomerne častým problémom, ktorý trápi nielen ženy, ale aj mužov. Príčiny pritom môžu byť skutočne rôznorodé. Významný vplyv majú viaceré ovplyvniteľné aj neovplyvniteľné faktory. Rolu v prvom rade zohráva genetika. To, čo nám, takpovediac, príroda nadelila, je možné len veľmi ťažko ovplyvniť. Za nadmerným vypadávaním vlasov však môže byť aj spôsob stravovania, stres, nevhodná manipulácia s vlasmi či lieky, ktoré jedinec pravidelne užíva.

Nadmerná strata vlasov však môže byť aj jedným z príznakov ochorenia, napríklad hormonálnej nerovnováhy, chorej štítnej žľazy, autoimunitnej poruchy a ďalších. Padanie vlasov preto nemožno ignorovať len ako kozmetický problém, ale najlepšie je ho riešiť priamo s lekárom. Liečbou ochorenia sa môže zmierniť aj problém s padaním vlasov.

Ak sa za padaním vlasov skutočne neskrýva žiadne ochorenie, vhodné je v rámci riešenia daného problému najmä dodržiavať isté režimové a preventívne opatrenia, týkajúce sa napríklad aj životného štýlu. Ako obmedziť vypadávanie vlasov a podporiť rast novej a hustej hrivy? Máme pre vás 5 nápomocných tipov a trikov!

Tip č. 1: Strava je základ

Ak sa chceme tešiť z nádhernej hustej hrivy, z ktorej vlasy nepadajú ako jesenné lístie zo stromov, mali by sme vlasom dodať v prvom rade poriadnu výživu zvnútra. Samozrejme, ani ukážkovou stravou nejako nezmeníme to, čo nám príroda nadelila. Ak sa však dobre stravujeme, dávame vlasom ideálny základ k tomu, aby boli čo najdravšie a najkrajšie.

Nedostatok mnohých živín sa prejaví práve aj vypadávaním vlasov, a to napríklad nedostatok železa, zinku, selénu, medi aj niektorých vitamínov skupiny B (vrátane biotínu). Pre krásne vlasy by mala naša strava zahŕňať dostatok bielkovín, vitamínu C, zdravých tukov a, samozrejme, aj spomenutých látok, ktorých nedostatok sa môže prejaviť ich padaním a zhoršenou kvalitou. 

Medzi najlepšie potraviny pre zdravé vlasy patrí losos, listová zelenina, avokádo, vajíčka, sladké zemiaky, olivový olej, šošovica, morské plody aj orechy. 

Odporúčame: Kozmetika s hadím peptidom?! Spoznaj luxusné pleťové sérum slovenskej značky Panakeia

Tip č. 2: Správna starostlivosť o vlasy

Pre krásnu hrivu musíme zapracovať nielen na starostlivosti zvnútra, ale aj zvonka. Samozrejmosťou by v prvom rade mala byť kvalitná vlasová kozmetika, ideálna taká, ktorá nie je plná rôznych chemických dráždivých látok, ktoré rozhodne vlasovej pokožke a vlasom neprospievajú. Voľte produkty s vysokým obsahom kvalitných prírodných zložiek. Nepodceňujte význam pravidelného používania kondicionérov, ako aj masiek na vlasy.

Kozmetika však nie je všetko. Snažte sa eliminovať nevhodné spôsoby manipulácie s vlasmi, ktoré môžu vlasy oslabovať. Ide napríklad o pravidelné žehlenie a kulmovanie. Pred tepelnou úpravou vlasy vždy ošetrite vhodným prípravkom. Značné poškodzovanie vlasov spôsobuje aj nešetrné farbenie a pravidelné zosvetľovanie. Negatívny vplyv má i uťahovanie vlasov tesnými gumičkami či príliš časté umývanie a česanie. Buďte k svojim vlasom viac ohľaduplné a oni sa vám za to odvďačia. 

Tip č. 3: Masáže pokožky hlavy

Ak chcete zmierniť padanie vlasov alebo mu predchádzať a taktiež podporiť zdravý rast vlasov, nájdite si pravidelne trochu času a vlasovej pokožke doprajte masáž. Masáže pomôžu prekrviť pokožku hlavy, čo následne priaznivo vplýva na vlasové korienky a stimuluje rast vlasov. Postačia aj pravidelné krátke masáže končekmi prstov.

Pri takejto masáži môžete siahnuť aj po rôznych rastlinných olejoch, ktoré majú na vlasy priaznivý vplyv. Na podporu rastu vlasov sa odporúča napríklad ricínový olej, ktorý je však hustý a preto ho treba riediť s iným rastlinným olejom. Dostupné sú však aj špeciálne masážne kefy na vlasovú pokožku, ktorými si môžete hlavu masírovať napríklad aj počas umývania šampónom. 

Tip č. 4: Eliminácia stresu

Svojej korune krásy urobíte veľkú službu aj v prípade, že sa prestanete stresovať, respektíve znížite mieru stresu vo svojom živote. Samozrejme, ľahšie sa to hovorí ako koná. Navyše, dnešný uponáhľaný životný štýl ide často ruka v ruke práve so stresom. Je však potrebné si uvedomiť, že nadmerný a dlhodobý stres sa spája so zvyšovaním rizika mnohých zdravotných problémov.

Okrem iného často stojí aj za prechodným padaním vlasov v nadmernom množstve. Ako stres čo najúčinnejšie odbúrať? Pomôcť môže pohyb, napríklad joga. Účinným pomocníkom je hudba, dostatok spánku a relaxu, pobyt v prírode, ako aj čas strávený s najbližšími. 

Odporúčame: Perlový prášok v kozmetike – aké má účinky? Vraj naň nedala dopustiť ani Kleopatra!

vlasorost zdraviezkopanic

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

Tip č. 5: Vlasorost

Nakoniec máme pre vás ešte tip na bylinkového pomocníka proti vypadávaniu vlasov a na podporu ich rastu. Mnohé bylinky sú známe svojím blahodarným vplyvom na vlasy a používajú sa aj pri problémoch s ich nadmernou stratou. Takýmto účinkom je známa napríklad žihľava, rozmarín, lopúch a mnohé ďalšie. Bylinky pritom možno používať rôznymi spôsobmi, napríklad formou odvarov na oplachovanie vlasov.

Veľmi praktického bylinného vlasového pomocníka vo forme tonika prináša slovenská značka prírodnej kozmetika Panakeia, ktorá má vo svojej ponuke Vlasorost – tonikum na rast vlasov. Ide o intenzívne sérum na vlasy a pokožku hlavy, ktoré podporuje dlhší, silnejší a hustejší rast vlasov. Je jedinečné svojím zložím. Obsahuje totižto kombináciu klinicky osvedčených aktívnych zložiek aj bylinných extraktov. 

V zložení Vlasorostu nájdeme:

  • rozmarín lekársky (organický hydrolát) – pomáha upokojovať podráždenie vo vlasovej pokožke a prispieva k jej rovnováhe, čo má na vlasy celkovo priaznivý vplyv,

  • zelený čaj (organický hydrolát) – je bohatý na aminokyseliny a minerály, podporuje pevnosť a lesk vlasov,
  • koreň žihľavy (extrakt) – obsahuje oxid kremičitý, ktorý posilňuje vlasové korienky a tým aj celé vlasy, výťažky zo žihľavy podporujú rast vlasov a znižujú mieru ich vypadávania,
  • koreň lopúcha (extrakt) – má protiplesňové a antibakteriálne účinky, posilňuje vlasové cibuľky a rast vlasov, rovnako podporuje ich lesk,
  • proteín zo zeleného hrášku – má antioxidačné vlastnosti, zamedzuje starnutiu vlasov a dodáva objem, vlasy hydratuje a dodáva im zdravý vzhľad,
  • levanduľu (esenciálny olej) – pôsobí protizápalovo a podporuje rast vlasov,
  • PCA komplex – ide o zmes sodných, horčíkových, zinočnatých a mangánových solí, tento komplex pôsobí ako zdroj stopových prvkov pre dobrý bunkový metabolizmus. 

Vlasorost okrem toho obsahuje aj morskú soľ, ktorá prirodzene podporuje rast vlasov. Obsiahnutý kofeín zase zvyšuje krvný obeh pokožky hlavy, vďaka čomu podporuje zdravie vlasových folikulov. Ďalšími účinnými látkami sú vitamíny B3 a B5. Vitamín B3 podporuje zdravý rast vlasov a vyživuje vlasovú pokožku. Vitamín B5 pomáha vo vlasoch udržiavať vlhkosť, uhladzuje ich a znižuje ich lámavosť. Vďaka tomu prispieva k ich lepšiemu rastu. Vlasorost sa aplikuje priamo ku korienkov vlasov po každom umytí. Následne sa už nezmýva. 

Tonikum na rast vlasov Vlasorost od Panakeia nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Mária Maxianová 06.08.22 18:14

MM
karma
100.00

vďaka za tip č.5

  • 0
Odpovedať

Andrea Petrušková 09.08.22 09:04

AP
karma
104.00

Ďakujem za užitočné tipy v starostlivosti o vlasy a určite nejaké vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 09.08.22 12:20

karma
108.00

Dakujem za tipy, vyskusam, vlasy mi padaju po porode viac ako predtym.

  • 0
Odpovedať

Zita Zadr 11.06.23 14:47

ZZ
karma
-1.00

mate skusenost s nejakym produtkom na podporu rastu vlasov? poslednou dobou mam pocit ze ich mavam plne umyvadlo

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 15.06.23 10:29

LN
karma
-1.00

skus tento produkt HAIR AnaGain od ecolife, tiez mi desne padali vlasy a ako som zacala uzivat tieto tabletky tak to prestalo

  • 0
Odpovedať

Lucia Ma 22.06.23 10:55

LM
karma
-1.00

aj ja mam s nimi velmi dobru skusenost, ja som mala vlasy riedke a ako ich beriem zacali mi viac rast

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní