Seboroická dermatitída: Čo môže spustiť rozvoj ochorenia?

Seboroická dermatitída: Čo môže spustiť rozvoj ochorenia?

I keď ochorenie nie je život ohrozujúce, stále predstavuje pre jedinca, ktorý ním trpí, nepríjemnú skúsenosť. Kvalitu života dokážu výrazne negatívne ovplyvniť najmä rôzne chronické choroby, ktoré človeka sprevádzajú dlhodobo, niekedy i celý život. Veľmi nepríjemné bývajú napríklad kožné ochorenia, z ktorých mnohé majú chronický priebeh. Samozrejme, i medzi kožnými ochoreniami nachádzame veľmi závažné diagnózy, ako je napríklad aj rakovina kože.

Na druhú stranu mnoho kožných ochorení nepredstavuje nebezpečný zdravotný problém. Často sú chápané ako estetický problém a ako niečo, čo môže do väčšej alebo menšej miery znižovať kvalitu života pacienta a tiež ovplyvňovať jeho sociálny život, narúšať jeho sebavedomie a podobne. Počuli ste napríklad o takzvanej seboroickej dermatitíde? Toto nepríjemné kožné ochorenie postihuje rôzne vekové skupiny a prejavuje sa rôznorodými príznakmi. 

Odporúčame: Obávaná nočná mora – vieš, čo je spánková paralýza a prečo vzniká?

seborea vo vlasoch

Zdroj: Shutterstock®

Čo je seborea?

Seboroická dermatitída, tiež skrátene seborea, predstavuje neinfekčné chronické ochorenie kože. Toto ochorenie je spravidla sprevádzané zvýšenou produkciou a nadmerným vylučovaním kožného mazu, čo následne prispieva k rozvoju ďalších kožných prejavov, ktoré sú prítomne predovšetkým na častiach pokožky, na ktorých sa nachádza väčšie množstvo mazových žliaz, napríklad na tvári či na pokožke hlavy. 

Seborea nie je nákazlivé ochorenie. Nie je radená ani medzi závažné choroby a sama osebe v podstate neovplyvňuje celkové zdravie jedinca. Charakteristická je recidivujúcim priebehom s lepšími a horšími obdobiami. Seborea sa u niektorých pacientov prejavuje len v niektorých obdobiach, u mnohých tiež v rôznej intenzite pretrváva počas celého života. I po dlhšom období bez symptómov môže dôjsť k recidíve, a teda opätovnému výskytu. 

Seboroická dermatitída je pomerne častá, pričom postihuje asi 3 % dospelej populácie, v o niečo vyššej miere mužov. Najčastejšie sú postihnuté:

  • dojčatá v prvých 3 mesiacoch života (novorodenecká seborea),
  • mladí ľudia v období puberty,
  • dospelí najmä medzi 20. a 40. rokom života.
prejavy seborey

Zdroj: Shutterstock®

Hlavné spúšťacie a rizikové faktory seborey

Presné príčiny vzniku seboroickej dermatitídy dodnes nie sú úplne objasnené. Medzi hlavné rizikové faktory ochorenia je radená v prvom rade zvýšená činnosť mazových žliaz, čo vedie k nadprodukcii kožného mazu. Za významný rizikový faktor je považované aj premnoženie kvasiniek z rodu Malassezia, ktoré sa živia mazom na pokožke a ktoré sú bežnou súčasťou kožnej mikroflóry, a to najmä v oblastiach s vyššou frekvenciou výskytu mazových žliaz. Diskutuje sa však o mnohých ďalších rizikových a spúšťacích faktoroch, ktoré môžu u jedinca zvyšovať riziko výskytu ochorenia. Najčastejšie ide o nasledujúce faktory:

  • genetická predispozícia,
  • poruchy imunitného systému,
  • nadmerný a dlhodobý stres, depresívne stavy,
  • mastný typ pleti,
  • hormonálna nerovnováha,
  • nedostatok niektorých vitamínov skupiny B (napríklad riboflavínu či biotínu),
  • Parkinsonova choroba (pacienti s týmto ochorením sú z neznámych dôvodov náchylnejší na vznik seborey),
  • dlhodobý nedostatok spánku,
  • zlá životospráva,
  • niektoré lieky,
  • prostredie – najmä chlad a sucho.

Pozri aj: Časté príčiny bolesti chrbta: Ide o maličkosť alebo je príčina vážna?

seborea u dojčiat

Zdroj: Shutterstock®

Seborea vo vlasoch aj na tvári – aké sú prejavy?

Seboroická dermatitída sa prejavuje niekoľkými typickými kožnými prejavmi. Viditeľné bývajú predovšetkým na tvári okolo nosa a obočia, u mužov tiež na zarastenej brade, okrem toho aj v rôznych kožných záhyboch, napríklad v podpazuší, v oblasti pupka, rozkroku alebo pod prsami. 

Seborea sa v postihnutých oblastiach zvykne prejavovať nasledujúcimi príznakmi:

  • tvorba ložísk pokrytých bielymi alebo žltkastými mastnými a mäkkými šupinami,
  • červenkasté vyrážky pokryté olupujúcimi sa šupinami,
  • začervenanie pokožky (koža postihnutá seboreou máva ružovkastú až lososovú farbu),
  • pocity pálenia a svrbenia v postihnutej oblasti,
  • drsný povrch kože.

Ako sme spomínali vyššie, seborea môže v dospelosti niekedy ustupovať do úzadia, inokedy sa prejavuje výraznejšie. Na zhoršení príznakov a celkového stavu postihnutej pokožky sa u mnohých pacientov často podieľa stres, ale aj nevhodná strava alebo zmeny ročných období. Zvyčajne sú prejavy miernejšie v lete, v zime sa naopak zhoršujú. U niektorých pacientov však väčší prísun slnečných lúčov seboureu zlepšuje, u iných výrazne zhoršuje. 

Seboroická dermatitída u dojčiat

Ako sme spomínali vyššie, seboroická dermatitída sa nevyhýba ani dojčatám. Pri najmenších deťoch, respektíve novorodencoch je však potrebné odlíšiť seboreu a atopický ekzém, pretože sa môžu prejavovať veľmi podobne. Spočiatku u dieťaťa možno pozorovať najmä suché šupinky na temene hlavy, neskôr sa objavujú žltohnedé mastné šupiny, ktoré sa spravidla šíria až na spánky. Prítomné bývajú okolo obočia, pri ušiach, niekedy sa šíria až na trup a do plienkovej oblasti. Pre seboreu u dojčiat sú typické naružovelé ostro ohraničené ložiská s pevne priliehajúcimi žltooranžovými nánosmi mastných šupín a chrastičiek na hlave, obočí či viečkach. 

U mnohých dojčiat sa vďaka správnej hygiene a dôslednej starostlivosti, prípadne úprave výživy seborea rýchlo hojí a v krátkom čase i mizne. V dospelosti sa opäť môže, ale aj nemusí znovu objaviť. Ak sa však sebarea už vyskytuje u dospelých, zvyčajne sa chronicky stále vracia. 

Odporúčame: Čo spôsobuje zvýšenú krvácavosť? Táto choroba je častejšia ako hemofília!

liečba seborey

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba seborey?

Seboreu je nevyhnutné v prvom rade správne diagnostikovať. Ľahko totiž môže dôjsť k zámene s inými podobne sa prejavujúcimi chorobami, u dospelých najmä so psoriázou, u detí s atopickým ekzémom. Skúsený dermatológ však seboreu rozpozná a odporučí vhodnú liečbu. Liečba je zameraná predovšetkým na potláčanie prejavov (svrbenia, tvorby šupín) v postihnutých častiach kože, ako aj na prevenciu rozvoja zápalov. Najmä správnou starostlivosťou o pokožku, ideálne v kombinácii so zdravým životným štýlom, je možné dosiahnuť viditeľné výsledky a v podstate do najväčšej možnej miery minimalizovať sprievodné symptómy.  

Dnes sú dostupné rôzne voľnopredajné šampóny, gély, krémy a iné kozmetické produkty, ktoré sú určené na lokálnu liečbu, respektíve ošetrenie pokožky či vlasovej časti postihnutej seboreou. V prípade potreby sa využívajú prípravky predpísané lekárom. Veľmi účinné sa ukazujú byť kozmetické produkty s:

  • antimikrobiálnymi zložkami,
  • kyselinou salicylovou,
  • zinkom, selénom, sírou,
  • ichtamolom,
  • chinolínovými derivátmi. 

Pri ťažších formách ochorenia lekár predpisuje aj na celkovú liečbu antimykotiká, kortikosteroidy, prípadne antibiotiká v prípade sekundárnej infekcie. Okrem toho sa v rámci liečby seborey uplatňujú aj zmeny životného štýlu a dodržiavanie rôznych režimových opatrení. Vhodné je vyhýbať sa spúšťacím faktorom, ktoré môžu byť u každého pacienta iné.

Preto by mal pacient sledovať, čo všetko zvykne stav pokožky zhoršovať – či ide o niektoré potraviny, stres, počasie, určité kozmetické prípravky, alkohol a podobne. Dôležité je dôkladné dodržiavanie hygieny. I keď úroveň hygieny nemá vplyv na prvotný vznik ochorenia, nedostatočná hygiena môže prejavy už vzniknutej seborey zhoršovať. Ďalšie režimové opatrenia vo všeobecnosti zahŕňajú:

  • používanie neutrálnych prostriedkov na umývanie bez parfumácie,
  • nosenie odevov z prírodných materiálov – bavlna, konope,
  • zdravé stravovanie – pestrá strava bohatá na živiny, minimalizovanie živočíšnych tukov v strave či jednoduchých cukrov,
  • minimalizovanie stresu,
  • vyhýbanie sa kozmetickým prípravkom s obsahom alkoholu.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 30.08.21 06:44

ĽŠ
karma
100.00

Naozaj nepríjemné kožné ochorenie.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 31.08.21 16:56

ZS
karma
100.00

Nepríjemné ochorenie, keď sa vám z vlasov sypú lupiny a svrbí to. Trápime sa s touto choroboum

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní