Dlhodobý stres vplýva na fyzické zdravie. Tieto príznaky neignoruj!

Dlhodobý stres vplýva na fyzické zdravie. Tieto príznaky neignoruj!

V dnešnej uponáhľanej dobe sa asi každý raz ocitne v situácii, kedy pocíti stres. Vtedy človek dostáva signál, že by mal trochu spomaliť a ubrať. Dlhodobý stres totiž predstavuje pre organizmus obrovskú záťaž.

Stresové situácie môžu vplývať na psychiku jedinca, čo sa prejavuje vo forme úzkostných stavov či záchvatov paniky. Stres však navyše ohrozuje i fyzické zdravie človeka. S tým súvisí oslabenie imunitného systému či tráviace ťažkosti. V nasledujúcom článku sa dočítate, ako sa stres podpisuje na našom zdraví!

Čo je to vlastne stres?

O strese sa toho už veľa povedalo aj popísalo, ale o čo v skutočnosti ide? Tento pojem označuje akúsi nešpecifickú obrannú reakciu nášho organizmu na podnet z okolia. Stres je určitý psychický stav človeka, ktorý sa ocitne v situácii, kedy je ohrozovaný alebo ohrozenie očakáva. Či sa jedinec v takomto stave nachádza, sa dá zistiť podľa chemických aj fyziologických prejavov jeho tela. Vyvolávačmi stresu sú stresory. Ide o najrozličnejšie životné okolnosti, pozitívne i ťažko zvládnuteľné. Tento psychický stav človeka je často vnímaný negatívne, no určitá miera stresu je pritom užitočná.

Niekedy totiž predstavuje akúsi pohnútku k činnosti. Bez podobných podnetov by človek mohol začať stagnovať. Práve preto rozlišujeme pozitívny i negatívny stres. Pozitívny stres môžeme pociťovať napríklad ako rozochvenie, keď čakáme na kladne emocionálne nabitú udalosť. Tento druh stavu môže zlepšovať náš výkon i tvorivosť. Naopak, negatívny stres zažívame vždy pri nepriaznivých situáciách. Špecifickú skupinu tvorí úmyselne vyvolaný stres, ktorý môžeme vnímať napríklad pri adrenalínových športoch.

Odporúčame: Pýtaš sa, čo so zvyškami baliaceho papiera? Určite ho nevyhadzuj!

časté herpesy

Zdroj: Shutterstock®

Fyzické prejavy stresu:

1. Oslabenie imunitného systému

Dlhodobý a nadmerný stres sa časom podpíše na imunitnom systéme, pretože potláča aktivitu lymfocytov. Tie okrem iného chránia vlastné bunky, rozoznávajú cudzie a ničia ich. Zníženie obranyschopnosti je pre telo veľmi nebezpečné. Organizmus sa potom nedostatočne bráni proti negatívnym vplyvom okolia či infekciám. U ľudí, ktorí často pociťujú stres, sa môžu vo zvýšenej miere objavovať virózy alebo herpesy.

2. Zvýšenie krvného tlaku

Typickým sprievodným javom stresu je náhle zvýšenie krvného tlaku. To je nebezpečné najmä pre ľudí trpiacich hypertenziou. Aj keď im lieky pomáhajú udržiavať hladinu krvného tlaku v norme, skutočne stresová situácia môže aj napriek tomu zapríčiniť jej zvýšenie. Stres má však negatívy vplyv na celý kardiovaskulárny systém a z dlhodobého hľadiska môže postupne zvyšovať aj riziko ochorení srdca.

pocity na vracanie

Zdroj: Shutterstock®

3. Tráviace problémy

Stres bežne spôsobuje celý rad tráviacich ťažkostí. Objaviť sa môžu kŕče v brušnej oblasti, nadúvanie, vracanie či pálenie záhy. Človeka často potrápi hnačka, alebo naopak, zápcha. Niektoré osoby pociťujú potrebu prejedať sa, iné zase trápi nechutenstvo. Podľa toho môžu jedinci reagovať na stres rozlične. U niektorých vedie k priberaniu, u iných k strácaniu hmotnosti. Vplyv stresu však môže byť ešte vážnejší a vyústiť do ochorení tráviaceho traktu.

4. Svalové kŕče

Nadmerný stres má dopad aj na pohybový aparát človeka. Pri konkrétnej stresovej situácii totiž dochádza v svaloch k výmene magnéziových a vápnikových iónov. To spôsobuje kŕče v kostrových svaloch, často práve v dolných končatinách. Taktiež sa môže objaviť nepríjemné pálenie, bolesť či pocity napätia v rukách aj nohách či dokonca svalový tras.

Pozri aj: Privolaj si šťastie v novom roku: Tieto jedlá ti ho vraj prinesú!

bolesť pod pravým rebrovým oblúkom

Zdroj: Shutterstock®

5. Ťažkosti so žlčníkom

Ďalším príznakom stresu sú kŕče v oblasti žlčovodu. Ak sa totiž človek ocitne vo vypätej situácii, žlč v tele sa nemôže dostatočne vyplavovať zo žlčníka, čo môže viesť až k pretlaku. Následne sa objavuje bolesť žlčníka a pichanie pod pravým rebrovým oblúkom. Týmito problémami trpia najmä ľudia náchylní na tvorbu žlčníkových kameňov a cholerické povahy, ktoré môžu na stres reagovať o to negatívnejšie.

6. Časté močenie

I časté nutkanie na močenie môže byť jeden z príznakov nadmerného stresu. Spôsobujú to kŕče v oblasti močového mechúra, ku ktorým dochádza počas stresovej situácie. Tieto kŕče sa však môžu objaviť už pred konkrétnou udalosťou, ktorá vyvoláva pocity stresu. To znamená, že človek začne odbiehať na toaletu už niekoľko hodín pred skúškou, stretnutím či vystúpením.

zhoršená kvalita pleti

Zdroj: Shutterstock®

7. Kožné problémy

Negatívnemu vplyvu stresu sa nevyhne ani naša pokožka. Trpí najmä pleť, je vysušená, bez jasu a zdravej farby. Taktiež sa častejšie objavujú vyrážky či červené žilky, tmavé kruhy a vačky pod očami. Pleť je náchylnejšia na tvorbu vrások. Ľudia, ktorí sú pravidelne a nadmerne vystavovaní stresovým situáciám, vyzerajú už na pohľad staršie. Okrem problémov s pokožkou je typickým prejavom stresu aj zhoršenie kvality vlasov či nechtov.

Odporúčame: Privolaj si šťastie v novom roku: Tieto jedlá ti ho vraj prinesú!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Zdenka Slahučková 31.12.17 01:34

ZS
karma
100.00

Tráviace problémy a zvýšenie tlaku sú presne moje prejavy stresu :(

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 31.12.17 07:36

DB
karma
117.00

stresu sa treba vyhýbať, bohužiaľ, niekedy to nejde...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 31.12.17 08:00

SK
karma
114.00

ach, stres náš každodenný, poznám to aj ja, dôkazom sú vtedy tráviace problémy,herpes... skúšam bojovať, nie vždy vyhrávam...

  • 1
Odpovedať

Magda Kováčová 31.12.17 09:25

MK
karma
92.00

Stres sa spája dnes so všetkými diagnózami.... Veľmi často to počúvam z úst lekárov, čo považujem za určité klišé, pretože napokon sa vždy ukáže, že predsa len je hlavnou príčinou niečo úplne iné. Skôr si často myslím, že stres mám z toho, že lekári nezistia pravú príčinu môjho ochorenia.

  • 5
Odpovedať

Peter Maňák 31.12.17 13:42

PM
karma
107.00

U mňa sa stres prejavuje hlavne tráviacimi ťažkosťami a kožnými problémami.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 31.12.17 13:46

karma
94.00

stres je najvetsi spustac ochoreni,alebo ich zhorsuje-kto zije v kludnom prostredi a nema sklon sa vsetkym stresovat,tomu neskodi ani mierne resp obcasne porusovanie zivotospravy

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 31.12.17 15:14

SK
karma
86.00

prec so stresom ... ale keby to boli take lahke... v dnesnej uponahlanej dobe

  • 1
Odpovedať

Soňa Horáčková 31.12.17 15:17

SH
karma
123.00

dnes na nás stres číha na každom kroku, zbaviť sa ho nie je ľahké....

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 31.12.17 17:44

PV
karma
113.00

Chválabohu , ja takéto problémy nemám ..

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 31.12.17 20:21

karma
109.00

áno,pokiaľ je to možné,stresu sa treba vyhýbať...

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 01.01.18 16:45

AB
karma
100.00

stresu sa v dnešnej dobe človek nevyhne...dôležité je naučiť sa ho zvládať

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní