Časté príčiny bolesti chrbta: Ide o maličkosť alebo je príčina vážna?

Časté príčiny bolesti chrbta: Ide o maličkosť alebo je príčina vážna?

Bolesť chrbta vo všeobecnosti zahrňuje rôzne bolesti v určitej časti chrbtice. Niekoho pravidelne trápi napríklad krčná chrbtica, iní majú problémy s bedrovou oblasťou, ktorá predstavuje veľmi zaťažovaný úsek chrbtice. Bolestivý chrbát ani zďaleka nie je záležitosťou iba starších jedincov, ale potrápi aj mladších. Môže ísť o akútny problém trvajúci niekoľko dní či týždňov, ale aj chronický problém ťahajúci sa celé mesiace. Dlhodobé bolesti chrbta je určite vhodné konzultovať s lekárom. Ich príčiny totiž bývajú rôznorodé. Niekedy ich spôsobuje zdanlivá maličkosť, inokedy vážne ochorenie. Čo všetko môže spôsobovať nepríjemné bolesti v chrbtovej oblasti? 

Sedavý spôsob života a nesprávne držanie tela

Za bolesťami chrbta nemusí hneď stáť ochorenie. Nepríjemná bolesť obmedzujúca pohyblivosť môže byť spôsobená napríklad aj zlým držaním tela. Nesprávny postoj neprimerane zaťažuje kĺby aj svalstvo, pretože sú v neprimeranej polohe. V daných miestach sa vytvára tlak a napätie, čo sa môže prejaviť bolesťami. I sedavý spôsob života, vrátane sedavého zamestnania, môže viesť k bolestiam chrbtice. Dlhodobé sedenie opäť nadmerne zaťažuje svalové partie v oblasti chrbtice. V rámci prevencie bolesti chrbta je vhodné sa vyhýbať nedostatočnej pohybovej aktivite, ktorá môže viesť k ochabnutiu chrbtových a brušných svalov a následne aj k rozvoju spomínaných ťažkostí.

Odporúčame: Zvýšená lámavosť kostí: Príčinou môže byť vážne genetické ochorenie

úraz chrbtice

Zdroj: Shutterstock®

Úraz a nadmerná záťaž

Nielen nedostatok pohybu, ale naopak aj nadmerná a neprimeraná aktivita či fyzická záťaž často vedú k bolestiam chrbta. Bolesť sa môže objaviť po tréningu a športových aktivitách, ale aj zdvíhaní ťažkých bremien, jednostrannom zaťažovaní chrbtice a chybných pohybových návykoch. Ďalšou častou príčinou je aj úraz chrbtice, taktiež sa bolesti môžu dostaviť pri prechladnutí. 

Nadváha

Obrovskú záťaž pre celý pohybový aparát, a teda kosti, kĺby aj svalstvo, predstavuje nadváha a obezita. Pravidelné bolesti chrbta môžu častejšie trápiť jedincov s nadmernou telesnou hmotnosťou. Nadváha a obezita pritom môžu celkovo zvyšovať riziko degeneratívnych ochorení kĺbov, úrazov aj problémov s pohyblivosťou. I v tehotenstve sa môžu objaviť bolesti chrbta. Býva to spôsobené jednak zvyšujúcou sa hmotnosťou, ale aj hormonálnymi vplyvmi či zmenami v držaní tela a podobne. 

bolestivý chrbát

Zdroj: Shutterstock®

Starnutie a degeneratívne zmeny

Bolesti chrbta sa objavujú aj u mladších jedincov, no bežne môžu súvisieť práve so starnutím. Často je to hlavne v dôsledku rôznych degeneratívnych zmien na rôznych častiach pohybového aparátu, teda v dôsledku postupného zoslabnutia ich schopnosti, výkonnosti a funkcie. Mnohé ochorenia pohybového aparátu sa spájajú primárne s degeneratívnymi procesmi, a teda postupným opotrebovaním a nezvratným poškodením jeho častí. Spomenúť môžeme napríklad spondylartrózu, čo je degeneratívne ochorenie postihujúce medzistavcové platničky. Prejavuje sa i bolesťami chrbta. 

Problém s platničkami a deformácie

Za bolesť chrbta bývajú niekedy zodpovedné medzistavcové platničky. Pojmom hernia disku označujeme vysunutie, vyklenutie, respektíve vyskočenie medzistavcovej platničky. Tento stav často sprevádzajú intenzívne a výrazné bolesti v chrbtovej oblasti, taktiež poruchy hybnosti chrbtice. Bolesť môže vyrážať do končatín aj hlavy. Bolesti chrbta však môžu mať súvislosť aj s deformáciami chrbtice. Vyskytujú sa napríklad pri skolióze, čo je chorobné vychýlenie chrbtice do strany. Taktiež môžeme spomenúť hyperkyfózu či hyperlordózu, ktoré označujú nadmerné zakrivenie chrbtice, okrem iného rovnako sprevádzané aj bolesťami chrbta.

ochorenie chrbta

Zdroj: Shutterstock®

Zápaly

Bolesť chrbta môže poukazovať aj na zápalové ochorenia chrbtice, respektíve pohybového aparátu. Zápal môžu spôsobiť mikroorganizmy, napríklad baktérie, ktoré prenikli do oblasti stavcov či platničiek. Infekčným zápalový ochorením je i tuberkulóza kostí a kĺbov, ktorá sa okrem iného môže prejaviť aj bolesťou chrbta. Bolesťami chrbta tiež môžu byť sprevádzané rozličné formy artritídy, respektíve reumatické ochorenia. Ide o zápalové ochorenia, ktoré často súvisia s autoimunitnými procesmi v tele. Do tejto kategórie patrí napríklad Bechterevova choroba, ktorá sa prejavuje bolesťou chrbta a najmä bedier, stuhnutosťou kĺbov alebo ich opuchmi. 

Stres aj iné ochorenia

Bolesti chrbta dokonca môžu súvisieť aj s našou psychikou a duševným zdravím. Na ich rozvoji sa môže podieľať nadmerný stres, pocity úzkosti či depresie. Rolu pri rozvoji spomínaného zdravotného problému však môžu zohrávať mnohé iné ochorenia, ktoré sa prejavujú celým radom rozličných príznakov. Preto je potrebné pri výskyte viacerých ťažkostí konzultovať zdravotný stav s lekárom pre určenie správnej diagnózy. Za bolesťami chrbta sa totiž môže skrývať aj osteoporóza, nádorové ochorenia (chrbtice aj vnútorných orgánov), taktiež ochorenia pohlavných orgánov, obličiek, pľúc, častí tráviaceho traktu a ďalších orgánov. 

Odporúčame: Vieš, aká je perniciózna anémia? Toto je jej príčinou!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 14.04.21 06:19

ĽŠ
karma
100.00

Príčin môže byť naozaj veľa...

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 15.04.21 19:14

ZS
karma
100.00

No keď sedím 9 hodín pri počítači tak sa ani nečudujem

  • 0
Odpovedať

Jana Pelegriniová 19.04.21 17:32

JP
karma
-1.00

Bolesť chrbta môže mať aj inú, dočasnú príčinu. Pri ženských dňoch, počas menštruácie,sú sťahy maternice bežné a zvyknú vystrelovať práve v oblasti krížov.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní