Vieš, aká je perniciózna anémia? Toto je jej príčinou!

Vieš, aká je perniciózna anémia? Toto je jej príčinou!

Anémia predstavuje poruchu prenosu kyslíka tkanivám. Ide o syndróm, pri ktorom dochádza k zníženiu koncentrácie hemoglobínu v krvi, čiže červeného krvného farbiva, aj poklesu počtu erytrocytov. Tomuto stavu sa bežne hovorí aj chudokrvnosť. Keď sa povie anémia či chudokrvnosť, mnohým ako prvé príde na um železo. Áno, v mnohých prípadoch je príčinou anémie práve nedostatok železa. Železo je totižto dôležité pre tvorbu červených krviniek a má význam pri výmene dýchacích plynov. Existujú však rôzne druhy anémie, ktoré môžu mať najrozličnejšie príčiny. Poznáte napríklad takzvanú pernicióznu anémiu?

Anémia môže mať rozličné príčiny

Za anémiou môžu stáť skutočne rôznorodé príčiny. V prvom rade k nej môže dôjsť v dôsledku zvýšených krvných strát, a to napríklad pri krvácaní vo väčšom rozsahu. Príčinou anémie tiež môže byť rozpad červených krviniek v dôsledku vrodených či získaných ochorení a zdravotných problémov. Ďalším dôvodom anémie bývajú aj poruchy vstrebávania železa pri ochoreniach tráviacej sústavy.

Okrem toto poznáme celý rad rozličných anémií zapríčinených poruchami krvotvorby, k čomu často dochádza pri nedostatku určitých potrebných látok. Môže ísť o nedostatok železa spôsobený jeho deficitom v strave alebo poruchou vstrebávania, nedostatok kyseliny listovej aj nedostatok vitamínu B12. Za anémiami môžu stáť aj poškodenia kostnej drene, napríklad kvôli toxínom, tiež znížená tvorba erytropoetínu, ktorý je veľmi dôležitý pre tvorbu červených krviniek.

Odporúčame: Čo je Marfanov syndróm? Pozor, poukazujú naň tieto príznaky!

nedostatok vitamínu B12

Zdroj: Shutterstock®

Čo je príčinou pernicióznej anémie?

Príčinou takzvanej pernicióznej anémie je vyššie spomínaný nedostatok vitamínu B12. I tento vitamín má význam z hľadiska správnej tvorby a funkcie červených krviniek. Tento druh anémie radíme medzi autoimunitné ochorenia. Choroby vznikajúce na autoimunitnom podklade sú charakteristické nadmernou aktivitou imunitného systému, ktorý začne napádať zdravé štruktúry vlastného tela. Pri pernicióznej anémii imunitný systém útočí na bunky v žalúdku. V tele človeka sa tvoria protilátky proti bunkám žalúdočnej sliznice produkujúcim takzvaný vnútorný faktor, na ktorý sa za normálnych okolností viaže vitamín B12 a neskôr sa vďaka tomu vstrebáva. 

U pacienta s týmto druhom anémie sa však v dôsledku nesprávnej činnosti imunitného systému nedokáže vitamín B12 vstrebávať, čo má negatívny vplyv na tvorbu červených krviniek. Známych je viacero príčin, respektíve rizikových faktorov, ktoré môžu prispievať k rozvoju tohto autoimunitného ochorenia. Rolu môže zohrávať genetika. K rozvoju môžu prispieť prítomné zápalové ochorenia v tráviacom trakte, nedostatočný príjem vitamínu B12 v strave, vyšší vek či chirurgické odstránenie časti žalúdka alebo čriev, prípadne aj iné autoimunitné ochorenie.

prejavy anémie

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú príznaky ochorenia?

Perniciózna anémia sa často prejavuje v mnohých smeroch podobne ako bežná chudokrvnosť zapríčinená nedostatkom železa. Prejavy môžu byť nepatrné, neurčité a niekedy i ľahko prehliadnuteľné. Typickým príznakom je v prvom rade nadmerná únava, spavosť aj zníženie fyzickej výkonnosti a celková slabosť. Dostavuje sa aj bledosť, čo je vo všeobecnosti typický príznak chudokrvnosti. Ďalšími častými príznakmi pri pernicióznej anémii je búšenie srdca, zrýchlený tep, bolesť na hrudníku a dýchavičnosť, a to aj pri ľahkej záťaži. Môžu sa tiež  objavovať závraty. 

Pre tento typ anémie sú charakteristické aj mnohé ďalšie príznaky. U pacienta sa môže objaviť napríklad pálenie jazyka, suchosť úst, malinové až červené sfarbenie jazyka, ktorého povrch je akoby vyhladený. Ďalej sú bežné aj poruchy citlivosti na prstoch rúk aj nôh, pocity brnenia v končatinách aj poruchy koordinácie a slabosť nôh. Môže dôjsť k nechutenstvu aj hnačkám, rôznym kožným prejavom, napríklad k tvorbe bledých škvŕn na koži, taktiež k predčasnému šediveniu vlasov. 

liečba anémie

Zdroj: Shutterstock®

Je možná liečba?

Perniciózna anémia v minulosti výrazne ohrozovala život pacientov. Ak nie je ochorenie liečené, môže viesť až k smrti. Dnes je tento typ anémie dobre liečiteľný, i keď nie úplne vyliečiteľný. Pri diagnostike môžu byť potrebné viaceré vyšetrenia. Dôležité sú však najmä krvné testy, pri ktorých sa zisťuje množstvo vitamínu B12 v krvi. K odhaleniu nedostatku tohto vitamínu neraz dôjde náhodou pri preventívnej prehliadke. Potrebné môže byť vyšetrenie vzorky kostnej drene či gastroskopia. Liečba pernicióznej anémie je založená na podávaní potrebných dávok chýbajúceho vitamínu B12, a to spravidla vo forme injekcií. Takáto liečba už býva celoživotná. Pri správnej liečbe je však možné zdravotný stav pacienta výrazne normalizovať a zabezpečiť mu úplne bežný život bez nejakých obmedzení. 

Odporúčame: Nepríjemná infekcia v ústnej dutine: Ako sa prejavuje múčnivka?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 02.12.20 06:23

ĽŠ
karma
100.00

Nepríjemný typ tohto ochorenia.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 11.12.20 20:57

AK
karma
100.00

zas som sa niečo zaujímavé dozvedela o tomto ochorení

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 03.01.21 12:55

JK
karma
100.00

Dcéra má tento problém

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní