Pupočník ázijský a jeho účinky na pleť: Tajná zbraň proti starnutiu?!

Pupočník ázijský a jeho účinky na pleť: Tajná zbraň proti starnutiu?!

Pupočník ázijský (Centella Asiatica) alebo gotu kola je liečivá bylinka známa už skutočne odpradávna. Zatiaľ, čo ázijskí predkovia ju pokladali za účinný liek primárne určený na hojenie rán, v modernom svete sa považuje skôr za tajnú zbraň proti prejavom starnutia. Pupočník ázijský je naozaj vysoko účinná kozmetická prísada, ktorá však podľa vedeckých výskumov dokáže oveľa viac, než len omladiť.

Omladzujúci koktejl

Pupočníku ázijskému sa niekde hovorí aj tigria tráva. Legenda hovorí, že tigre sa chodili do pupočníka vyváľať po tom, ako sa poranili. Pupočník ázijský sa skutočne považuje za všeliek, čo sa pokožky týka. Je bohatý na aminokyseliny, mastné kyseliny, tiež beta karotén a na pokožku pôsobí protizápalovo.

Okrem toho dokáže stimulovať tvorbu kolagénu, čo znamená, že pokožku spevní a vyplní. Pupočník sa ukázal byť vhodnou ingredienciou v kozmetike určenej na suchú aj citlivú pokožku. Dokáže ju totiž hydratovať do hĺbky aj upokojiť prípadné podráždenie či začervenanie.

Bude sa ti páčiť: Ako využiť detský olejček vo svoj prospech? Skúšala si toto?!

čo je gotu kola

Zdroj: Shutterstock®

Liek na kožné ochorenia

Predkovia sa v pupočníku ázijskom rozhodne nemýlili, jeho blahodarné účinky na kožu sú jednoducho neodopriteľné. Výskumy ukázali, že táto rastlinka a jej extrakty obsahujú významné chemikálie, ktoré pomáhajú pri liečení rôznych rán, ale aj popálenín.

Okrem toho sa pupočník ázijský ukázal ako účinný bojovník proti striám a navyše pôsobí aj ako prevencia pred ich vznikom. V neposlednom rade môže byť táto bylinka odpoveďou na psoriázu či iné kožné ochorenia.

Inšpiruj sa: 3 chic účesy z jemných vlasov: Tieto zapôsobia aj na teba, tak sa inšpiruj

účinky gotu kola

Zdroj: Shutterstock®

Gotu kola v kozmetike

Aj na slovenskom trhu nájdete kozmetiku s obsahom pupočníka ázijského, stačí vedieť, kde hľadať. Zväčša ho ako ingredienciu obsahuje prírodná či bio kozmetika, a preto sa po ňom pozrite práve v týchto vodách. Pre maximálny účinok odborníci na krásu odporúčajú zvoliť skôr krém alebo sérum s obsahom tejto liečivej bylinky, čo sú produkty, ktoré na pokožku pôsobia najdlhšie a najlepšie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 01.05.21 06:01

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi zaujímavá bylinka, už som o jej skvelých účinkoch počula.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 02.05.21 09:39

ZS
karma
100.00

Zaujímavá bylinka

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 08.06.22 21:25

karma
-1.00

Ešte som o nej nepočula zaujímavá bylinka

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní