Izbové rastliny s panašovanými listami: Čo spôsobuje ich jedinečnosť?

Izbové rastliny s panašovanými listami: Čo spôsobuje ich jedinečnosť?

Akými najväčšími zelenými skvostami, ktoré sa ukrývajú vo vašej domácnosti, by ste sa mohli pochváliť? Možno u vás doma jedna radosť prekvitajú rôzne kvitnúce rastliny, napríklad obľúbené orchidey. Možno vás lákajú naopak rastliny s okrasnými listami, napríklad tie väčších rozmerov, ktoré sa hravo stanú dominantou celej miestnosti. Ak vás lákajú neobyčajné izbové rastliny, možno vás zaujmú aj tie s panašovanými listami. Stretli ste sa už s panašovaním u rastlín alebo naopak ani neviete, o čom je reč? V jednoduchosti povedané, pojmom panašovaný list označujeme list s bielymi, prípadne žltkastými škvrnami a menšími či väčšími fliačikmi. V článku vám prezradíme, čo tento jav spôsobuje, ako sa starať o rastliny s panašovanými listami, aj po ktorých druhoch sa poobzerať.

Pozri aj: Tropická kráska s jedinečnými listami: Ako sa starať o alokáziu?

panašované listy

Zdroj: Shutterstock®

Čo spôsobuje zmenený vzhľad listov?

Pojmom panašovanie sa u rastlín označuje zvyčajne zmena farebnosti jej listov, ktorá predstavuje odchýlku od normálneho stavu. Panašované listy mávajú spravidla biele, béžové či žltkasté okraje, prípadne sa mení farba prostriedku listov, alebo sa na listoch vytvára svetlá až úplne biela kresba. K týmto farebným zmenám dochádza v dôsledku úbytku chlorofylu (čiže zeleného farbiva) alebo jeho zložiek. Tento jav môže mať rozličné príčiny. Panašovanie na listoch však vo väčšine prípadov súvisí s nejakou mutáciou, respektíve genetickou poruchou. 

Dalo by sa v podstate povedať, že ide o chorobu danej rastliny. Reč je pritom o takzvanom chimérizme spôsobenom genetickou mutáciou, čo je najčastejšia príčina panašovanosti rastlín. Panašované listy sú tiež nazývané variegatné, z latinského varietas, čo možno preložiť ako pestrosť či rozdielnosť. Aj na označenie takejto rastliny sa za jej latinským názvom často uvádza pojem variegata, napríklad Monstera deliciosa variegata. V súčasnej dobe sa o rastliny s panašovanými listami zaujímajú mnohí pestovatelia. Zaoberajú sa ich krížením a rozmnožovaním.

Odporúčame: Jedinečné riasogule: Sú to najmenej náročné rastliny na svete?

izbové rasliny

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na odlišné nároky na starostlivosť!

Izbové rastliny s panašovanými listami nebývajú spravidla najjednoduchšie na starostlivosť. Spájajú sa s nimi viaceré problémy. V prvom rade je potrebné zmieniť, že panašované listy sú pomerne nestále, respektíve daná genetická mutácia (hlavne náhodná) je nestabilná. Ak si prinesiete domov panašovanú rastlinu, nemusí byť takáto nastálo. Taktiež treba spomenúť fakt, že bledé časti rastlín spravidla nedokážu absorbovať svetlo a nie sú schopné fotosyntézy.

Biele časti listov tak bývajú energeticky závislé od tých zelených. To neraz vedie k tomu, že rastlina rastie oveľa pomalšie. K tomu, aby listy týchto jedinečných rastlín zostali pekne vyfarbené, spravidla pomáha vhodné umiestnenie. Keďže majú rastliny s panašovanými listami redukované množstvo chlorofylu, vyžadujú dostatočne svetlé stanovište, nie však miesto na priamom slnku. Ostatné požiadavky na starostlivosť, napríklad čo sa množstva zálievky týka, už následne závisia od konkrétneho druhu rastliny.

rastliny s okrasnými listami

Zdroj: Shutterstock®

Po ktorých druhoch sa poobzerať?

Rastliny s panašovanými listami dnes môžeme zaradiť medzi obľúbenú okrasnú izbovú zeleň. Ich vzhľad je skutočne atraktívny a jedinečný. Kde ich však zohnať a ktoré druhy rastlín možno nájsť s panašovanými listami? Niektoré druhy s panašovanými listami sú pomerne bežné a dajú sa zohnať i v záhradkárstve a predajniach s rastlinami, iné sú však pomerne vzácne a neraz ich nájdeme len na internete a priamo u pestovateľov. Často sú pestované napríklad odrody šeflery stromovitej (Schefflera arboricola) s krásnymi zloženými panašovanými listami. Panašované listy môže mať aj potosovec zlatý, latinsky Epipremnum aureum, ďalej figovník kaučukový (Ficus elastica), kalatea, aglaonema, hoja, difenbachia, filodendron či pieprovec, respektíve peperómia.

Obrovskú popularitu má v súčasnosti hlavne panašovaná Monstera deliciosa s bielym mramorovým sfarbením či s listami, ktoré sú spolovice biele. V panašovanej verzii je tiež možno dostať aj ďalší obľúbený druh monstery zvaný Monstera adansonii. Do úvahy však treba pri kúpe takýchto rastlín niekedy brať aj ich cenu. Pri niektorých druhoch rastlín rastie cena v dôsledku prítomných panašovaných listov do poriadnych výšok. Napríklad za panašovanú monsteru skvelú si spravidla musíte skutočne priplatiť. Jediný list podľa druhu panašovania môže stáť desiatky eur, cena zakorenených rastlín s pár lístkami môže siahať aj cez 100 či 200 eur. 

- Rastliny s panašovanými listami
1 z 11

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Katarína Konečná 09.04.21 21:25

KK
karma
109.00

nádherné

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 10.04.21 07:03

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé informácie!

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 10.04.21 22:14

ZS
karma
100.00

Krásne rastliny

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 10.04.21 23:26

MR
karma
104.00

mám takéto kvety a darí sa im veľmi dobre, len som nevedela, že ide o panašovaný list

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 12.04.21 16:57

BS
karma
100.00

Mám calatheu, je nádherná, nemám ju dlho, ale zatiaľ sa jej darí...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní