Vďačný potosovec zlatý: Ako zabezpečiť, aby sa mu doma darilo?

Vďačný potosovec zlatý: Ako zabezpečiť, aby sa mu doma darilo?

Aké izbové rastliny si našli miesto vo vašej obývačke, spálni či kuchyni? Je to napríklad moderná monstera deliciosa s jedinečným mohutným vzrastom, ktorá je v súčasnosti skutočne obľúbená? Alebo nedáte dopustiť na starú známu izbovú zeleň, ako je dracéna či nenáročný lopatkovec

Ak ešte len hľadáte tie správne kúsky do svojej domácnosti, najskôr zhodnoťte, aké sú vaše skúsenosti v starostlivosti o izbové rastliny. V prípade, že nemáte až také veľké skúsenosti, alebo sa vám už prípadne zopár rastlín podarilo zlikvidovať, voľte druhy s nízkymi požiadavkami.

Medzi nenáročné izbové rastliny môžeme zaradiť napríklad i takmer nesmrteľný zamiokulkas. A čo taký potosovec? Ako správne polievať potosovec? Ako rozmnožovať potosovec? Ako potosovec rozmnožiť? Zistite viac o jeho správnej starostlivosti!

Potosovec zlatý – Epipremnum aureum

Veľmi vďačnou rastlinkou, s ktorou nebudete mať väčšie problémy, je tiež potosovec zlatý, latinsky Epipremnum aureum (nazývaný aj zlatý pothos). Rod potosovec zahŕňa hneď niekoľko desiatok druhov rastlín, ktoré patria do čeľade áronovité. Medzi najbežnejšie druhy potosu patrí napríklad aj Epipremnum pinnatum. 

Ide prevažne o mohutné liany, ktoré sú hojne rozšírené v tropickej Ázii aj Austrálii. Táto tropická popínavá rastlina je charakteristická najmä krásnymi panašovanými listami srdcovitého tvaru, ktoré majú podľa konkrétnej odrody rozličné strieborné, svetlozelené, béžové či žltobiele bodky, škvrnky či fliačiky.

Nenáročný potosovec sa vďaka svojmu atraktívnemu vzhľadu stal veľmi obľúbenou a často pestovanou rastlinou i v našich domácnostiach. Ako zabezpečiť, aby interiér skrášľoval dlhé roky? Správna starostlivosť zabezpečí aj rýchly rast rastliny.

Pozri aj: Zelená hviezda Instagramu: Táto trendy izbová rastlina už očarila mnohých!

potos

Zdroj: instagram.com/chicagohouseplantenthusiast

Starostlivosť o potosovec – kam potosovec umiestniť?

Pre potosovec vyberajte miesto v prvom rade na základe toho, ako chcete rastlinu pestovať. Ide totiž o ťahavú, respektíve popínavú rastlinu. Výhonky môžete nechať voľne visieť smerom nadol, môžu sa plaziť po podlahe či stole, no rovnako môžete rastline zabezpečiť oporu, okolo ktorej sa budú výhonky ovíjať, ako napríklad machovú tyč.

Potosovec môžete pokojne nechať visieť zo skrine, poličky či stolíka, no rovnako je skvelou voľbou do závesných nádob. V závesnom plastovom kvetináči sa bude vynímať. Potosovec nie je náročný na svetlo, dobre znáša aj polotieň a horšie svetelné podmienky. No platí, že čím sú listy svetlejšie, tým spravidla potrebujú viac svetla.

Navyše, potosovec má často panašované listy a takýmto listom skutočne prospieva dostatok rozptýleného svetla. V zime, keď je slnečných lúčov nedostatok, znáša potosovec aj umiestnenie na priamom slnku. Pestujeme ho pri izbovej teplote od 15 °C do 24 °C.

Pozri aj: ​Táto žena má po 50-tke? Jennifer Garner odhalila svoju rýchlu beauty rutinu

izbová rastlina

Zdroj: instagram.com/courtneyoverton_

Ako správne polievať potosovec

Potosovec patrí medzi zelené izbové rastliny, ktoré potrebujú pravidelnú zálievku, no primerane vlhký substrát. Rastline poskytnite vodu vždy až vtedy, keď vrchná časť zeminy preschne. V zimnom období by mala byť zálievka ešte miernejšia.

Vždy myslite na to, že rastlina lepšie zvládne kratšie sucho ako dlhodobé premokrenie a nadmerné zalievanie, ktoré môže byť aj pre potosovec zničujúce.

Správna vlhkosť a hnojenie pre potosovec

Tejto popínavej liane však veľmi vyhovuje vyššia vlhkosť ovzdušia. Aby sa potosovcu dobre darilo, môžete jeho listy pravidelne rosiť, a to počas leta pokojne aj tri razy týždenne.

Rastline môžete vlhkosť dopriať aj tak, že ju budete pestovať vo svetlej kúpeľni. Nezabúdajte na pravidelné čistenie listov. Izbové rastliny s väčšími zelenými listami sú skvelým lapačom prachu, preto ich listy môžete očistiť jemnou handričkou. Od jari do jesene tiež môžete rastline dopriať raz či dvakrát mesačne hnojivo.

Odporúčame: TOP izbové rastliny väčších rozmerov: Tieto budú pýchou tvojej domácnosti!

epipremnum

Zdroj: instagram.com/pandorasplace

Problémy pri pestovaní potosovca

Potosovec je pomerne nenáročný a odolný, takže pokiaľ sa vyhnete jeho prelievaniu a doprajete mu svetlo, malo by sa mu bez problémov dariť.

  • Nadmerná zálievka substrátu však môže spôsobiť hnitie koreňov a následný úhyn rastliny.
  • Objaviť sa niekedy môžu hnedé škvrny na listoch. Často je príčinou práve dlhodobá nadmerná vlhkosť substrátu, no k vzniku problému tiež môže prispieť chlad.
  • Keď začne potosovec na pohľad vädnúť, no nedostatok vody nie je príčinou, môže pomôcť presadenie rastliny.
  • Z času na čas sa na rastline tiež môže objaviť žltý list, ktorý stačí len odstrániť. Časté a nadmerné žltnutie listov však opäť môže poukázať na nevhodnú starostlivosť, a to hlavne na nadmernú alebo nedostatočnú zálievku, tiež na nedostatok živín. 

Pozri aj: ​Rastliny v sne - spoznaj význam a výklad snov o rastlinách.

pestovanie potosovca

Zdroj: instagram.com/forestinterioruk

Ako rozmnožovať potosovec

Potosovec zlatý rastie pomerne rýchlo. Jeho tvar a dĺžku výhonkov sa nemusíte obávať usmerňovať pomocou nožničiek. Výhonky, ktoré vám nevyhovujú, alebo sú veľmi dlhé, môžete odstrihnúť tesne nad kolienkom.

Na strihanie rastliny je však ideálna jar. Práve zdravé výhonky tiež môžete použiť na následné rozmnožovanie. Odrezky nechajte vo vode zakoreniť a potom im doprajte vlastný kvetináč so substrátom. Keď budete rastlinu pravidelne zastrihávať, môžete tak rovnako podporiť jej hustotu.

Presádzanie potosovca

Potosovec presádzajte podľa potreby, staršie rastliny pokojne raz za dva či tri roky. Rastline vyhovuje hlinitý substrát, prípadne s prímesou rašeliny. Voľte vždy len o niečo väčší priemer kvetináča, ako bol starý kvetináč.

Jedovatosť potosu

Aby sme nezabudli, na záver ešte môžeme spomenúť, že potosovec pomáha prečisťovať ovzdušie v interiéri, čo je o dôvod viac, prečo si ho zaobstarať. Zároveň však ide o jedovatú rastlinu, ktorú je vhodné pestovať mimo dosahu detí či domácich zvierat.

Páči sa vám potosovec zlatý?

potosovec

Zdroj: instagram.com/_letsgetplanty_

potosovec

Zdroj: instagram.com/0rchidely

potosovec

Zdroj: instagram.com/shotgunplants

potosovec

Zdroj: instagram.com/plantity1

potosovec

Zdroj: instagram.com/two.plant.mamas

potosovec

Zdroj: instagram.com/lilplantstagram

potosovec

Zdroj: instagram.com/vescabotanicals

Zdroj foto (úvodná koláž): Shutterstock®

Článok aktualizovaný 2.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 07.01.21 07:23

ĽŠ
karma
100.00

Naozaj veľmi vďačná rastlinka!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 07.01.21 11:47

KK
karma
109.00

Mala som niekoľko desaťročí túto rastlinku, ale ani si nepamätám kde sa mi stratila.

  • 0
Odpovedať

Žofia Mažáriová 07.01.21 15:09

ŽM
karma
115.00

Pekná a nenáročná rastlinka.

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 07.01.21 20:55

ĽU
karma
100.00

pekné rastlinky

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 09.01.21 20:06

karma
109.00

Mám rada takéto listové rastlinky a aj ich mám pár doma.Páčia sa mi aj ťahavé,visiace,ktoré sa dajú pekne naaranžovať.A čo je hlavné,vyrábajú nám kyslík a skrášľujú naše bývanie.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.03.21 22:22

karma
127.00

toto je veľmi vďačná rastlina

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní