10 šikovných tipov, ako využiť kukuričný škrob nielen v kuchyni

10 šikovných tipov, ako využiť kukuričný škrob nielen v kuchyni

Kukuričný škrob je užitočným pomocníkom pri varení. Možno ho nájdete doma v špajze aj vy. Čo to však vlastne škrob je? Škrob vo všeobecnosti predstavuje látku syntetizovanú rastlinami, ktorá vzniká v procese fotosyntézy. Následne sa ukladá v zásobných orgánoch rastlín vo forme škrobových zŕn. Škrob pritom patrí medzi dôležité polysacharidy a zároveň je pre človeka, taktiež pre teplokrvné živočíchy, jedným zo zdrojov energie. Škrob ako taký si našiel uplatnenie nielen v potravinárstve, ale napríklad aj vo farmaceutike či dokonca v chemickom priemysle. Získava sa mechanicky drvením suroviny a následným praním. Bohaté na škrob sú napríklad zemiaky, maniok, kukurica, ryža a ďalšie obilniny. V kuchyni sa stretávame hneď s niekoľkými druhmi škrobov, ktoré majú prívlastok jednoducho podľa toho, z akej suroviny sú získané. Ide teda napríklad o zemiakový škrob, ryžový alebo spomínaný kukuričný.

Kukuričný škrob sa získava z kukurice, je prirodzene bezlepkový a je považovaný za zdravší druh škrobu oproti zemiakovému. Je spravidla lepšie stráviteľný, i keď stále ide o potravinu, ktorá obsahuje hlavne uhľohydráty, s vyšším obsahom iných živín veľmi rátať nemôžeme. Kukuričný škrob je však dobrým pomocníkom pri varení, keďže ide o účinné zahusťovadlo. Využíva sa pri varení a príprave polievok, omáčok, krémov či dezertov. Bez kukuričného škrobu sa napríklad veľmi nedá zaobísť pri príprave viacerých ázijských pokrmov, ako je tradičná ostrokyslá polievka. Siahnuť po ňom však nemusíme len pri varení. V nasledujúcom článku vám predstavíme hneď 10 spôsob, ako šikovne využiť kukuričný škrob v celej domácnosti.

Odporúčame: Poznáš korenie čubrica? Objav chuť a vôňu balkánskej kuchyne!

mastné vlasy

Zdroj: Shutterstock®

1. Mastné vlasy

Potrebujete rýchlo zbaviť vlasy nadmernej mastnoty bez ich umývania vodou a šampónom? Niekedy sa stáva, že vlasy ešte nie sú zrelé na umytie, no pri korienkoch v okolí cestičky sú mierne zamastené. V tomto prípade je skvelým pomocníkom suchý šampón. Ak ho nemáme poruke, pomôže aj kukuričný škrob. V malom množstve ním poprášime vlasy, trochu votrieme prstami, necháme chvíľu pôsobiť a vyčešeme, prípadne vytrieme suchým uterákom. Vlasy budú expresne rýchlo zbavené nadbytočnej mastnoty a budú pôsobiť sviežo. 

2. Mastné fľaky na oblečení

Kukuričný škrob si poradí aj s mastnotou na oblečení. Ak na obľúbenom kúsku oblečenia, alebo napríklad aj obruse, nájdete škvrny od oleja či iné mastnejšie škvrny, nezúfajte. Ak je fľak čerstvý, priložte naň najskôr servítku, aby ste prebytočnú mastnotu odsali. Následne škvrnu posypte škrobom a nechajte 15 minút pôsobiť. Potom škrob zoškrabte, pokojne kefkou s jemnými štetinkami. Postup je ideálne zopakovať aj z druhej strany látky. Nakoniec oblečenie či inú látku vyperte. 

3. Eliminácia zápachu

Škrob nás zbaví nielen mastnoty, ale aj zápachu. Zápach sa často týka uzavretej obuvi, ktorú má človek dlho na sebe (napríklad pracovné topánky), nehovoriac o tom, že niektorí jedinci tiež bojujú s nadmerným potením chodidiel, čo vedie k zápachu z topánok aj po ich kratšom nosení. Topánky však stačí dôkladne posypať kukuričným škrobom a nechať odstáť počas noci. Ráno škrob z topánok vysypte a máte hotovo! Poprášiť si kukuričným škrobom však môžete i podpazušia, ideálne po kúpeli. Ochráni vás to pred nadmerným potením, kruhmi na oblečení a zápachom. 

Odporúčame: Ako vyčistiť tenisky, aby vyzerali ako nové? Poznáš tieto triky?

žehlenie bielizne

Zdroj: Shutterstock®

4. Dokonalé žehlenie

Ako na dokonalé žehlenie bielizne bez otravného krčenia sa? Rozpustite 2 PL kukuričného škrobu v 2 pohároch čistej vody. Roztok nalejte do fľaštičky s rozprašovačom. Bielizeň stačí následne počas žehlenia touto zmesou jednoducho postriekať. 

5. Zapareniny

Kukuričný škrob je pomocníkom aj v prípade, že vaše bábätko trápia zapareniny či plienková dermatitída. Stačí, ak do kúpeľa s primerane teplou vodou pridáte 1 PL škrobu (približne na 3 l vody), tiež môžete pridať pár kvapiek vhodného detského oleja. Bábätko kúpte aspoň 10 minút a nakoniec ho osušte. Kúpeľ s kukuričným škrobom podráždenú pokožku razom upokojí. 

6. Leštenie okien

Kukuričný škrob je dobrý nielen na dokonalé žehlenie, ale aj bezchybné čistenie okien. Pripravte si roztok z 1 šálky octu, šťavy z polovice citróna, 1 šálky vody a 2 PL kukuričného škrobu. Následne ho nalejte do nádobky s rozprašovačom a použite pri leštení okien. Vďaka tomuto domácemu prostriedku získajú ten správny lesk. 

7. Domáce farby na tvár

Viete, čo získate zmiešaním kukuričného škrobu, rastlinného tuku a nejakého potravinárskeho farbiva? No predsa domáce prírodné farby na tvár. Škrob s tukom len stačí vymiešať do vhodnej konzistencie a následne potravinárskym farbivom dodať požadovanú farbu. Takéto farby na tvár dozaista nájdu využitie počas detskej oslavy narodenín alebo aj pri prípravách na karneval. 

Pozri aj: Ako využiť bazalkové pesto? Tu je 7 dobrých tipov, ktoré ťa nadchnú!

štípance od hmyzu

Zdroj: Shutterstock®

8. Štípance od hmyzu

Hmyz dokáže byť skutočne otravný, najhoršie však je, ak nám na pokožke zanechá nepríjemnú spomienku v podobe svrbiacich štípancov. Ak nemáte poruke nejaký prípravok z lekárne na ošetrenie štípancov, opäť môžete siahnuť po kukuričnom škrobe. Do pohára dajte 1 PL škrobu a do polovice zalejte vodou. Vymiešajte bielu pastu. Ak to bude stále veľmi tekuté, ešte pridajte škrob. Zmes následne aplikujte na svrbiace štípance, upokojenie príde veľmi rýchlo. Nakoniec miesto opláchnite vlažnou vodou. Podobne môžete ošetriť aj slnkom spálenú pokožku. 

9. Rozmotanie uzlov

Ako rozviazať gordický uzol vám pravdepodobne neporadíme, no s ostatnými uzlami, napríklad na topánkach, vám opäť pomôže kukuričný škrob. Postačí, ak uzol, respektíve zamotané šnúrky posypete škrobom. Po pár minútach sa začne uvoľňovať a vy ho už budete môcť poľahky odviazať. 

10. Čistenie plyšových hračiek

Kukuričný škrob vám nakoniec pomôže aj s prečistením plyšových hračiek. Ak plyšáka ešte nemáte v pláne prať v práčke, zabaľte ho do nejakého dostatočne veľkého vrecúška či tašky, posypte 2 až 3 PL škrobu a uzavrite. Následne taškou poriadne zatraste zhora dole aj do strán. Hračku povysávajte, aby ste sa zbavili zvyškov škrobu, prípadne ju vykefujte. Zbavíte ju tak drobných nečistôt aj nepríjemného puchu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Katarína Konečná 02.08.21 07:26

KK
karma
109.00

škrob je výborný pomocník v domácnosti, ale že pomáha pri rozmotaní uzlov som nevedela

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 02.08.21 07:28

ĽŠ
karma
100.00

Výborné tipy, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 02.08.21 07:34

DB
karma
117.00

To sú naozaj dobré rady, super!

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 03.08.21 11:03

IM
karma
100.00

Dakujem za rady prakticky som ešte o žiadnej nepočula

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 03.08.21 18:52

MM
karma
100.00

zaujímavé tipy

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 03.08.21 20:14

MM
karma
107.00

zaujímavé tipy

  • 0
Odpovedať

Victoria Vive 04.08.21 11:13

VV
karma
-1.00

Skvelé rady a tipy do domácnosti. Niečo nové som sa opäť dozvedela. Určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní