Je harmančekový olej receptom na zdravie? Za vyskúšanie určite stojí!

Je harmančekový olej receptom na zdravie? Za vyskúšanie určite stojí!

Harmanček, ktorý si mnohí častokrát mýlia so sedmokráskou, si všetci spájame predovšetkým s čajom, avšak robieva sa z neho aj olej, ktorý má rovnako liečivé účinky. Keď hovoríme o harmančeku, tak častokrát sa stretávame s dvomi odrodami, a to s harmančekom rímskym a nemeckým. Sú to v podstate 2 rôzne odrody, ktoré vyzerajú rovnako, no líšia sa v množstve obsiahnutých zložiek. Podľa vedcov platí, že nemecká variácia harmančeka obsahuje viac látok, ako je azulén a chamazulén, ktoré harmančekovému oleju dodávajú modrý odtieň. No je tu aj rumanček kamilkový, podľa ktorého sa harmančeku ľudovo hovorí aj kamilky. Aké sú však účinky samotného harmančekového oleja a ako si ho vyrobiť?

ako využiť harmančekový olej

Zdroj: Shutterstock®

Rumančekový olej pre zdravie aj krásu

Harmanček, a teda aj olej z neho vyrobený, má veľmi dobré antiseptické a antibiotické vlastnosti, vďaka čomu sa javí ako skvelý prostriedok proti baktériám a hubám. Ak ho aplikujete do vlasov, tak vám môže pomôcť zbaviť sa vši, roztočov, ale aj infekcií či lupín. Keď už sme načrtli tie vlasy, tak nedá nám nespomenúť aj jeho účinky na našu pokožku. Rumančekový olej je totižto veľmi populárny vo svete kozmetiky, nakoľko pomáha zlepšovať a minimalizovať vzhľad pigmentových škvŕn alebo škvŕn po akné, jazvy a rovnako aj samotné akné. Pri vnútornom užívaní pomáha odstraňovať toxíny z tela a „vyčistiť“ endokrinné žľazy prostredníctvom potenia.

Harmančekový olej je v ľudovej medicíne považovaný aj za antidepresívum a stimulant dobrej nálady. Pozor však na jeho sedatívne účinky, ktoré vás na jednej strane dokážu upokojiť, ale na strane druhej môžu spôsobiť únavu a ospalosť.

Olej má blahodarný vplyv aj na tráviaci systém, pričom zabezpečuje jeho správnu funkciu. Naše babičky ho používali aj na zmiernenie horúčky, zníženie bolesti svalov a kĺbov, zubov a pod.

Odporúčame: Ako prebieha amniocentéza? Čo o vyšetrení vedieť a aké sú riziká?

ako si vyrobiť harmančekový olej

Zdroj: Shutterstock®

Harmančekový olej v dvoch krokoch

Je bežne dostupný v lekárni alebo v obchodoch s prírodnými prípravkami, no takisto si ho môžete aj sami vyrobiť. Prázdnu sklenenú fľašu naplňte kvetmi z rumančeka až po okraj a zalejte kvalitným za studena lisovaným olejom (olivovým, mandľovým, konopným, ľanovým,...). Nechajte lúhovať 14 dní na slnku a potom preceďte cez gázu do čistej fľaše. Hotový olej je najlepšie skladovať na tmavom, chladnejšom mieste.

Olej sa odporúča predovšetkým natierať na postihnuté miesta, no môžete si ho pridať aj do kúpeľa. Pre zmiernenie bolesti ho natrite na postihnuté miesto, pri astme ho natrite na hruď a rovnako postupujte aj v prípade, že máte suchú a popraskanú pokožku, akné alebo ekzém.

Pozri aj: Časté problémy izbových rastlín: Čo sa nám snažia povedať a ako?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní