Labioplastika – ako prebieha chirurgická úprava ženských intímnych partií?

Labioplastika – ako prebieha chirurgická úprava ženských intímnych partií?

Plastickú chirurgiu možno charakterizovať ako medicínsky odbor zaoberajúci sa riešením defektov ľudského tela. Takéto zákroky nie sú vždy vykonávané len z estetických dôvodov, ale neraz naopak aj zdravotných. Dnešná estetická a plastická chirurgia pritom už dokáže priam hotové zázraky a nehovoríme len o úpravách tvaru nosa či zväčšení prsníkov, ale aj riešení vrodených deformít tela, popálenín či poúrazových stavov. Typom plastickej operácie je i takzvaná labioplastika. Kedy sa prevádza a ako prebieha?

Malé pysky ohanbia a labioplastika

Labioplastika predstavuje plastickú operáciu, ktorá je určená na úpravu ženských intímnych partií, a to konkrétne na korekciu veľkosti alebo tvaru malých pyskov ohanbia. Malé pysky ohanbia, latinsky labia minora pudendi, sú jemné kožné riasy, ktoré patria medzi vonkajšie pohlavné orgány ženy, a to spolu s veľkými pyskami ohanbia, vrchom ohanbia, klitorisom a predsieňou pošvy. 

Malé pysky ohanbia po stranách ohraničujú vstup do pošvy aj vonkajšie ústie močovej trubice a spravidla sú prekryté u väčšiny žien veľkými pyskami ohanbia, prípadne ich len mierne presahujú. Zároveň sú značne cievne aj nervovo zásobené. Spolu s klitorisom patria k najcitlivejším častiam ženských intímnych partií. 

Odporúčame: Status single má svoje výhody: Pre toto by si si ho mala vychutnávať

ženské intímne partie

Zdroj: Shutterstock®

Kedy sa prevádza labioplastika?

Tvar a celkový vzhľad vonkajších pohlavných orgánov sa u jednotlivých žien môže výrazne líšiť, čo je úplne prirodzené. Nadmerné zväčšenie malých pyskov ohanbia alebo ich asymetria však so sebou môžu prinášať viacero problémov, či už estetických, alebo zdravotných. Na tvar a veľkosť malých pyskov ohanbia pritom môže mať vplyv viacero faktorov. U niektorých žien sú zväčšené pysky podmienené geneticky, u iných majú vplyv na zmenu tvaru a veľkosti napríklad prekonané pôrody či prirodzené starnutie (koža v oblasti ochabuje a pysky sa predlžujú). 

Spomenutá labioplastika, ktorá sa spravidla vykonáva u žien po dosiahnutí pohlavnej dospelosti, pomáha riešiť problém so zväčšenými alebo asymetrickými malými pyskami ohanbia, a to tak, že lekár odstráni prebytočné tkanivo v danej oblasti. Ženy sa najčastejšie pre tento chirurgický zákrok rozhodujú z nasledujúcich dôvodov:

  • estetické dôvody (znížené sebavedomie či neistota kvôli tvaru genitálií),
  • ak sú pysky viditeľné cez spodnú bielizeň či plavky,
  • chronické dráždenie zväčšených pyskov o bielizeň, nadmerné vysušovanie (problém spojený s vyšším rizikom zápalov a infekcií),
  • problémy spojené s osobnou hygienou,
  • ťažkosti pri bežných aktivitách či športe (napríklad pociťovanie bolesti či diskomfortu pri bicyklovaní),
  • problémy pri pohlavnom styku (fyzické i psychické).

Príprava na labioplastiku

Labioplastika predstavuje pomerne jednoduchý a nie veľmi invazívny zákrok, ktorý si nevyžaduje žiadnu špeciálnu prípravu. Žena spravidla podstúpi predoperačné vyšetrenia a konzultácie s chirurgom. Na konzultácii lekár s pacientkou preberie postup zákroku, rovnako sa s ňou dohodne na rozsahu úprav intímnych partií. Pacientka by mala lekára upovedomiť o užívaných liekoch, alergiách či chronických ochoreniach. Operácia sa spravidla plánuje na obdobie krátko po menštruácii. Príprava na samotný zákrok by mala predovšetkým zahŕňať hygienu, prípadne podľa potreby holenie. Najdôležitejšie je dodržiavať nariadenia lekára, či už pred operáciou, alebo aj po nej. 

Ako prebieha labioplastika?

Labioplastika trvá 30 až 60 minút a prebieha vo väčšine prípadov len v lokálnej anestézii, niekedy však aj v celkovej. Chirurg za sterilných podmienok na operačnej sále obvykle najskôr predkreslí tvar rezu, následne odstráni prebytočné tkanivo a podľa potreby upraví tvar partií. Potom rany pozašíva, a to najčastejšie vstrebateľnými stehmi, ktoré nie je potrebné neskôr odstraňovať (vypadnú sami asi po 2 týždňoch). Efekt zákroku je trvalý. Dlhšia hospitalizácia po zákroku vo väčšine prípadov nie je potrebná, žena je zakrátko prepustená do domáceho prostredia, prípadne je pozorovaná maximálne počas jedného dňa.

Pozri aj: Bizarné a smiešne: Tieto sexuálne rekordy ťa náramne pobavia

ako prebieha labioplastika

Zdroj: Shutterstock®

Labioplastika a rekonvalescencia

Obdobie rekonvalescencie po labioplastike môže trvať 2 a 3 týždne, zvyčajne sa po tomto období povoľuje ženám vrátiť sa k plnej fyzickej záťaži. Do tohto času je nevyhnutný šetriaci režim (minimálne 1 týždeň) a dodržiavanie nariadení lekára. Pacientka obvykle po týždni od operácie prichádza na prvú ambulantnú kontrolu. V období rekonvalescencie by pacientka mala klásť dôraz na zvýšenú hygienu genitálií (umývanie niekoľkokrát denne, používanie jemných dezinfekčných mydiel), zároveň by sa mala zdržiavať pohlavného styku. Vhodné je vyvarovať sa dlhému sedeniu a nosiť voľnejšiu, prípadne žiadnu bielizeň, ako aj voľné oblečenie. 

Hrozia komplikácie?

S labioplastikou sa nespájajú žiadne väčšie komplikácie, ako sme spomenuli vyššie, ide skôr o šetrný zákrok. Úplne bežne sa však po operácii v danom mieste vyskytnú opuchy či menšie modriny, niekedy i mierna bolestivosť alebo skôr pocit diskomfortu, znecitlivenie, prípadne menšie krvácanie. Hlavne opuch môže pretrvávať až mesiac, potom operované miesto získa definitívny tvar. V prípade výskytu väčších ťažkostí je nevyhnutné kontaktovať lekára. 

V súvislosti s touto plastickou operáciou sa tiež vyskytujú obavy z trvalo zníženej citlivosti, zákrok však naopak často napomáha zlepšiť citlivosť pri pohlavnom styku. Nepredpokladá sa ani výskyt komplikácií, ako poruchy močenia či problémy pri ďalšom pôrode. Komplikáciou naopak v zriedkavých prípadoch môže byť roztrhnutie stehov, pooperačná infekcia či jazva. I možné komplikácie je nevyhnutné prediskutovať s chirurgom. 

Odporúčame: Čo je #selfcaresunday a prečo by ho mala praktizovať každá žena?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 26.11.21 19:31

JK
karma
100.00

Zas som sa dozvedela veľa zaujímavého

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní