Desatoro pravidiel pre naplnený rok: Ako na pokojný život?

Desatoro pravidiel pre naplnený rok: Ako na pokojný život?

Neviem zredukovať prianie do roka s dvojkami do dvoch riadkov. Pripravila som desatoro odporúčaní, ktoré sa postarajú o to, aby boli vaše dni naplnené a zmysluplné, dodávali vám silu, nádej a vieru v seba.

1. Nechajte na seba pôsobiť transformáciu a pretvárajte sa

Aj pozitívna zmena je stresujúca, preto pri nej necítime takú slobodu, ktorá by nás zbavila pochybností. Bývame dobrí v tom, že dokážeme kvetnato vymenovať dôvody, prečo sa zmena nemusí podariť. Pokiaľ si svoje strachy pomenujeme a postavíme sa im zoči voči, pohneme sa z miesta. Potrebujeme sa pozrieť pod „povrch“, aby sme získali nový pohľad na svoje východiskové predpoklady a obavy. A zároveň si uvedomiť, že zmena prebiehajúca zvonka smerom dovnútra býva prchavá. 

  • Oplatí sa smerovať zmenu zvnútra smerom von do premeny, tá je stabilná.

2. Pracujte so svojimi zvykmi vedome, po malých krokoch

Všímajte si, kedy skĺzavate k hodnotiacemu autopilotovi a dovolíte vnútornému kritikovi, aby vás sabotoval. Zastavujte ich – napríklad tým, že si pripomeniete, že v každej chvíli nepoznáte všetky súvislosti. Schopnosť korigovať svoje myšlienky môžete vlastnými silami trénovať. Netrénovaná hlava je negatívna. 

  • Odmenou za tréning proaktívnosti je svet farebný namiesto čiernobieleho.

Pozri aj: Najkrajšie povzbudivé citáty – pre veľkú dávku povzbudenia a pozitivity!

rešpekt a uznanie

Zdroj: Shutterstock®

3. S pochopením si vyjadrujte rešpekt a uznanie

Keď sme si vedomí vlastnej hodnoty, zbytočne sa nespochybňujeme a nepodmieňujeme sebaprijatie tým, že sa musíme zapáčiť ostatným, najlepšie všetkým. Vedomie vlastnej hodnoty a darov nás chráni predtým, aby sme museli ľuďom nepretržite niečo dokazovať. Máme v každej chvíli niečo, čo môžeme zo seba ponúknuť a závisí to od toho, ako sa rozhodneme. Môžeme reagovať konaním dobra alebo pocitom obete. Na každé nám však príde odlišná odozva zo strany ľudí. 

  • Keď si všímate iba veľké úspechy alebo dramatické veci, nemáte predstavu o tom, ako spoznáte, že sa vám niečo podarilo.

4. Neustále prekonávajte samých seba

Prekážky sú výzvy, ktoré nás v každom okamihu nútia dostať zo seba to najlepšie. Aj keby sme sa ostýchali púšťať sa do toho, čo chceme, lebo by sa to ostatným zdalo bláznivé a pochabé, stojí to za námahu. Rozhodujúca je radosť a nadšenie z prekonávania vlastných limitov. Zároveň, keď konáme podľa reality a vydávame zo seba to najlepšie, posilňujeme svoju sebadôveru. 

  • Osud je to, čo sa vám určite prihodí, pokiaľ neurobíte niečo, aby ste sa tomu vyhli.

5. Pestujte súcit a dovoľte si zraniteľnosť

Súcit nám pomáha riskovať a byť zraniteľní bez zbytočných pocitov zlyhania a viny. Zraniteľnosť nie je v žiadnom prípade slabosť ani naivita. Je to skutočná vnútorná odvaha a sila, kedy konáme vedome na základe svojho presvedčenia a hodnotového rebríčka, bez ohľadu na výsledok a na prijatie ostatnými. 

  • Keď sa pristihnete, že ste sa dostali do módu sebakritiky, povedzte si stop! Usmejte sa a skúste si namiesto toho predstaviť, čo povzbudzujúceho by vám povedal najlepší priateľ, priateľka. Nevyriekli by nič negatívne, urážlivé a tvrdé. Zneli by rovnako, ako keď počujete láskyplného rodiča chlácholiť dieťa. Urobte takého rodiča samým sebe. 

6. Nepodvádzajte samých seba

Integrita je lepším ťažiskovým princípom než úspech. Naša celistvosť a nedotknuteľnosť nás orientujú na dlhodobé zámery a umožňujú nám vyjadrovať vlastné hodnoty a byť na seba hrdí. Integrita nám zároveň poskytuje záchrannú sieť v podobe vnútorného pokoja a dôstojnosti, aj keď sa nám práve nedarí. 

  • Neraz samých seba podvediete, keď tvrdíte, že sa nemôžete rozhodovať a konať s integritou. Keď to urobíte, vytvárate si rozpor samých so sebou. Vlastné správanie máte vo svojich rukách a dokážete ho ovplyvňovať. 

Odporúčame: Najkrajšie motivačné citáty o úspechu, živote i cieľoch – pre tú správnu motiváciu!

zmeny k lepšiemu

Zdroj: Shutterstock®

7. Otvárajte sa novým zážitkom

Aj keď nám to tak v kríze nepríde, sme dobre vybavení potrebnou silou na tvorenie, na premenu správania a formulovanie myšlienok vo svojom vnútri tak, aby smerovali k pozitívnej zmene. A keď sa veci nevyvíjajú tak, ako chceme, signalizuje nám to, že sa máme naučiť niečo nové, čo nám pomôže zdolať prekážky.

  • Využívajte priestor na učenie sa nových návykov a modelov správania. Postavte sa rutine, premôžte pasivitu, zmeňte svoje stereotypy, buďte konštruktívnou rebelkou, rebelom.

8. Nájdite dôvody, prečo sa neprestávať snažiť

Jednou zo síl, ktorá nás drží pri živote a dodáva nám odvahu a výdrž ísť ďalej, je naša túžba po naplnení a spokojnosti. Je to elán, bez ktorého by sme nemali chuť zdolávať emočné nepohodlie a lenivosť. Vďaka túžbam sme schopní prekonávať sa, ale aj sa umárať. Zapĺňame medzeru po nenaplnených túžbach tým, že si ponecháme z minulosti to dobré, to najlepšie z toho, čo sme prežili. 

  • Poďakujte za svoje nevydarené pokusy, kedykoľvek si na ne spomeniete. Sú to základy pre tie budúce, ktoré vyjdú, keď sa húževnatosťou a vytrvalosťou udržíte v aktivite.

9. Uprednostňujte vzťahy pred pravdou

Život má zmysel aj vďaka láske a všetkému, čo sa z nej rodí: krása, pravda, kvalita, blahobyt, plnosť, radosť, šťastie a všetko to najlepšie, čo nám život ponúka. Vieme k tomu prispievať v každej chvíli, keď sa rozhodneme pre všeobecnú lásku – agapé. Tá obsadzuje priestor závisti, neznášanlivosti, netolerantnosti a nenávisti. Preto má zmysel lásku rozdávať, vyžarovať a vytvárať. Kríza je oveľa menšia, ak milujeme a vieme, že sme milovaní.

  • Venujte pozornosť tomu, čo je skutočne dôležité a prestaňte sa zapodievať banalitami. 

10. Prežívajte nádej aj v situáciách, ktoré nemôžete priamo ovplyvniť

Nádej je základná dôvera, že veci pôjdu dobre, alebo v nich možno nájsť nejaký zmysel. Potrebujeme k tomu sebatranscendenciu – schopnosť zameriavať sa na seba samého, a zároveň na nejaký zmysel, ktorý chceme napĺňať. Parafrázujúc Viktora Frankla: Múdrosť srdca znamená, okrem iného, „vdýchnuť“ svojím postojom zmysluplnosť v každej situácii, ktorá sa tak môže stať darom. 

  • Keď žijete zmysluplne v prítomnosti, zakúšate tu a teraz večnosť.

Neprehliadni: Najkrajšie citáty o živote – koľko pravdy a múdrosti sa v nich ukrýva?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 29.01.22 06:45

ĽŠ
karma
100.00

Výborné desatoro.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní