Ten kto vymyslel palacinky, zaslúžil by si medailu a rád zlatej varešky. Palacinky sú totižto tou pochúťkou, na ktorej si pochutná úplne každý, a to bez rozdielu na vek. Deťom poväčšine chutia sladké palacinky s ovocím a džemom. Niektorí dospelí dávajú prednosť slanej verzií, preto sme si dnes pre vás pripravili recept na univerzálne cesto na palacinky. Pri príprave palaciniek je dôležitý predovšetkým pomer surovín. Pri týchto si zapamätajte pomer 3:2:1, vďaka ktorému budú palacinky geniálne.
Odporúčame vyskúšať: Tradičný recept na parené buchty: Tieto sú ako od babičky!
Na palacinky budete potrebovať:
- 3 dcl mlieka
- 2 dcl vody
- 1 dcl oleja
- 2 vajcia
- 20 dkg hladkej múky
- štipku soli
Všetky uvedené prísady zmiešame a vytvoríme si cesto na palacinky. Ak máte radi palacinky na sladko, tak je možné do cesta pridať aj práškový cukor, no potom majú palacinky vo zvyku prilepiť sa o panvicu. Čo sa mne osvedčilo, tak je pridanie škorice do cesta. Takto pripravené palacinky majú úžasnú chuť.
Ak máte pripravené cesto, tak si dajte rozpáliť panvicu a pri prvej palacinke ju potrite olejom. Pri ďalších už olej nebudete potrebovať. Palacinku opečieme z každej strany a vychutnáme si ju.
Ak ste si spravili sladšiu verziu, tak ju môžete ešte dosladiť džemom alebo nejakou sladkou nátierkou. To môžete spraviť aj v prípade, že ste do cesta nepridali cukor. Ak máte radi slané palacinky, tak ich môžete naplniť šunkou, syrom, kečupom – proste čímkoľvek, na čo máte chuť. Cesto je univerzálne, takže chutiam sa medze nekladú. Tak ktorej verzií dáte prednosť? Slanej alebo sladkej?
Neprehliadni: Recept na bábovku z bazy: Objav nové chute v nadýchanom zákusku!