Citlivá pleť – ako sa o ňu správne starať, aby nás trápila čo najmenej?

Citlivá pleť – ako sa o ňu správne starať, aby nás trápila čo najmenej?

Vieme, že existujú štyri základné typy pleti, a to normálna, suchá, mastná a zmiešaná pleť. Posledná z uvedených typov predstavuje najčastejšie sa vyskytujú typ pleti u mužov aj žien. Typ našej pleti je daný prevažne geneticky, teda máme istý vrodený predpoklad k tomu, či sa bude naša pleť viac mastiť alebo skôr vysušovať, alebo bude jej mazotvorba v rovnováhe. 

Avšak, v priebehu života a v podstate aj priebehu roka sa vplyvom rôznych vonkajších a vnútorných činiteľov môže meniť aktuálny stav našej pleti. Na základe tohto rozoznávame akési podtypy pleti, ktoré poukazujú na konkrétne problémy s pleťou. Ide napríklad o aknóznu pleť, dehydrovanú alebo zrelú pleť a zabudnúť nemôžeme ani na citlivú pleť, ktorá sa v súčasnej dobe čoraz viac týka veľkého percenta žien i mužov. 

V článku sa pozrieme na to, ako by mala vyzerať starostlivosť o citlivú pleť. Čo všetko môže vplývať na jej vznik, ako sa prejavuje a ako si s ňou poradiť? Aké zložky v kozmetike hľadať a čo všetko môže jej stav ešte zhoršovať? Zistite všetko dôležité!

Aké znaky má citlivá pleť?

Za citlivú považujeme pleť, ktorá je náchylná na podráždenie vplyvom rôznych vnútorných a vonkajších činiteľov. Takáto pleť rýchlo reaguje na rôzne podnety, ktoré iným typom pleti nemusia robiť žiaden problém, čo sa môže prejavovať vznikom rôznych nepríjemných príznakov. 

Pre citlivú pleť je charakteristické, že funkcia kožnej bariéry je nedostatočná. K tomu sa môže pridávať precitlivenosť nervových zakončení, čo všetko nakoniec vedie k rôznym nežiaducim reakciách na rôzne okolité a vnútorné podnety. Preto sa niekedy používa aj termín reaktívna pokožka. Citlivá pleť dokáže kvôli svojim prejavom poriadne potrápiť majiteľa.

Tento podtyp je pritom veľmi častý. Určité znaky citlivej pleti sa môžu vyskytovať až u 50 % žien a nevyhýba sa ani mužom. Citlivá pleť sa môže týkať prakticky všetkých základných typov pleti. Avšak, najväčšie riziko je prítomné u suchého typu pleti, mastná či normálna pleť je v tomto smere pomerne odolná voči vnútorných a vonkajším činiteľom. Väčší sklon k vzniku citlivej pokožky majú tiež osoby so svetlou pleťou, bledými vlasmi a pehami. 

Vo všeobecnosti možno pozorovať na citlivej pleti tieto znaky:

  • začervenané miesta na pleti alebo celoplošné podráždenie a začervenanie,

  • vysušené miesta na pleti a tvorba šupiniek,
  • pocity pnutia, svrbenia až pálenia,
  • tvorba fľakov pri dotyku,
  • tvorba drobných pupienkov ako reakcia na nejaký podnet,
  • pleť je tenká a priesvitná, na dotyk drsná. 

Pozri aj: Osviežujúca masáž tváre pomocou chladivých Ice Globes

Aké problémy môžu trápiť citlivú pleť?

Citlivá pleť je v podstate sama o sebe problémom a u niektorých jedincov veľmi veľkým. V závažných prípadoch však môže u citlivej pleti dochádzať k ešte väčším ťažkostiam, a to v podobe kožných zápalov alebo dokonca alergických reakcií. ktoré si vyžadujú liečbu nastavenú dermatológom. 

Ľudia s citlivou pleťou sa neraz častejšie stretávajú aj s rôznymi ekzémami a dermatitídami, taktiež u nich môže dôjsť k vzniku rosacey. Ide o chronický zápal kože postihujúci najmä tvár, prejavujúci sa hlavne dlhodobým začervenaním v centrálnej časti tváre.

K sprievodným príznakom patrí štípanie a pálenie postihnutej kože, typické sú aj veľmi viditeľné rozšírené krvné cievky. Tento stav je do veľkej miery dedičnou záležitosťou, no spúšťačom môžu byť rôzne vonkajšie a vnútorné činitele. 

Príčiny citlivej pleti

Spravte si jednoduchý test – zoberte si nejaký špicatý predmet a prejdite ním po vnútornej strane predlaktia. Objavili sa vám na danom mieste červené škvrny? V tom prípade máte sklon k citlivosti pokožky. Prečo sa však problémy s citlivou pleťou objavujú?

Ako sme spomenuli vyššie, citlivá pleť je hlavne výsledkom poruchy prirodzenej bariérovej funkcie pokožky. Funkcia kožnej bariéry je oslabená spravidla v dôsledku porušenia vonkajšej lipidovej vrstvy, ktorá je u jedincov s citlivou pleťou obvykle slabšia a tenšia. Práve preto citlivá pleť ľahšie a rýchlejšie reaguje na rôzne vnútorné a vonkajšie podnety. 

Konkrétne príčiny vzniku citlivej pleti nie sú úplne známe. Predpokladá sa, že významný vplyv má genetická predispozícia. Sklon k zvýšenej citlivosti pleti rastie i spolu s vekom. Čo sa spúšťacích faktorov týka, citlivá pleť môže reagovať napríklad aj na tieto podnety:

  • dráždivé zložky v kozmetike (ale v podstate aj akékoľvek zložky),
  • zmeny teplôt a príliš studené alebo teplé počasie,
  • vietor,
  • horúca voda,
  • slnečné žiarenie,
  • znečistené životné prostredie,
  • alkohol, 
  • korenené jedlá,
  • hormonálne zmeny,
  • stres. 

Zásady starostlivosti o citlivú pleť

Citlivá pleť potrebuje hlavne upokojenie pomocou vhodne zvolených pleťových prípravkov. Taktiež potrebuje veľmi jemné čistenie, hydratáciu a výživu. Pri citlivej pleti je však potrebné myslieť hlavne na prevenciu podráždenia, teda vyhýbať sa pri starostlivosti zložkám a praktikám, ktoré môžu vyvolať nepríjemné nežiaduce reakcie. 

Desatoro pre správnu starostlivosť o normálnu pleť:

  1. Pri citlivej pleti je výber vhodných kozmetických produktov ešte dôležitejší než pri iných typoch pleti. Citlivá pleť totižto môže prudko a rýchlo reagovať na nevhodne zvolené, dráždivé alebo nekvalitné kozmetické produkty. Vždy treba voliť produkty vhodné pre citlivú pleť. Kozmetika nesmie obsahovať alkohol, syntetické vône či farbivá, silikóny, parabény a iné dráždivé látky.
  2. Je vhodné, aby kozmetické produkty boli hypoalergénne a najlepšie aj hermeticky uzavreté, teda napríklad v nádobke s pumpičkou, aby nedošlo k ich kontaminácii. Ak takéto balenie produkty nemajú, vždy prípravok z nádobky vyberajte pomocou čistej špachtličky. 
  3. Čo sa aplikácie kozmetických produktov týka, neodporúča sa používať vatové tampóny, napríklad pri odličovaní alebo nanášaní tonika. Môžu totiž spôsobiť podráždenie. Ak ich používate, dajte dôraz na výber vhodného typu tohto produktu. Tampóny musia byť jemné a z prírodného materiálu. Vyskúšať možno tampóny z mikrovlákna, ktoré sa môžu prať a používať opakovane. 
  4. Pleť je vhodné čistiť jemným čistiacim gélom, penou alebo mliečkom, ktoré sú určené na citlivú pleť so sklonom k podráždeniu. Pri čistení tváre nepoužívajte horúcu vodu. Pleť osušte jemným pritlačením uteráčika na tvár z mikrovlákna (žiadne šúchanie!). 
  5. Pleťové tonikum je skvelým produktom na upokojenie citlivej pleti a vyrovnanie jej pH. Vhodné toniká pre citlivú pleť zvyknú obsahovať hydratačné a upokojujúce zložky, ktoré razom zmiernia nepríjemné prejavy citlivej pleti. Vhodné je ich nanášať pomocou rozprašovača, alebo si ich len nakvapkajte do čistých rúk a jemne pritlačte na pleť. 
  6. Vhodné je zvoliť hydratačné pleťové krémy určené pre citlivú pleť, ktoré pleti dodajú dôležitú hydratáciu a zmiernia ťažkosti, ako napríklad svrbenie, tvorba šupiniek, suché miesta, pocity pnutia.
  7. Pred krémom je vhodné pleť ošetriť správne zvoleným sérom. Volíme pleťové sérum pre citlivú pleť, ktoré pomôže upokojiť pokožku tváre a zmierniť podráždenie, svrbenie či pálenie. Podľa znášanlivosti pleti sú vhodnou voľbou aj jemné hydratačné pleťové séra. 
  8. Pri starostlivosti o citlivú pleť sa nesmie zabúdať na krém s SPF. Slnečné lúče sú jedným z činiteľov, ktoré môžu viesť k podráždeniu tohto typu pleti. Preto na ochranu pred slnkom nezabúdajte nielen v lete, ale ani počas celého roka. 
  9. Pri voľbe peelingov a masiek pre citlivú treba byť opatrný. Najmä bežné peelingy neraz obsahujú agresívnejšie zložky a hrubé čiastočky, ktoré možno inej pleti nevadia, ale citlivej pleti môžu poriadne uškodiť. Vhodné je zvoliť jemný enzymatický peeling a používať ho skôr občasne, pokojne raz za dva týždne. Čo sa pleťových masiek týka, vhodné sú jemné hydratačné, vyživujúce alebo upokojujúce masky
  10. Ako krycí krém je vhodné zvoliť ľahký hypoalergénny make-up. V prípade intenzívnejších prejavov však nie je vždy rozumné pleť prekrývať krycím krémom. V čase závažnejších príznakov je vhodné nechať pleť oddýchnuť a zotaviť sa. 

Odporúčame: ​TOP strihy a účesy pre krátke vlasy na leto 2023 – tieto si zamiluješ

Ktoré zložky v kozmetike pomôžu citlivej pleti?

Pri citlivej pleti je potrebné si dať zvlášť záležať na výbere zložiek v kozmetických produktoch. Prípravky priamo určené pre citlivú pleť spravidla neobsahujú zložky, ktoré by mohli pleť dráždiť. Avšak, znášanlivosť pleti u konkrétneho jedinca môže byť veľmi individuálnou záležitosťou. Pre citlivú pleť sú najvhodnejšie zvláčňujúce a upokojujúce zložky, ktoré potláčajú prejavy precitlivenia pokožky. Priaznivý vplyv môžu mať napríklad tieto látky:

  • kyselina hyalurónová – výborná hydratačná zložka, ide o telu vlastnú látku, ktorá je pleťou dobre tolerovaná, zabezpečuje bunkovú obnovu,
  • ceramidy – rovnako telu vlastná látka, ktorá je súčasťou bunkových membrán v epiderme, ceramidy vytvárajú až 50 % kožnej bariéry, preto sú v kozmetike určenej pre citlivú pleť veľmi vítané, sú nápomocné pre veľmi suchú aj podráždenú a poškodenú pokožku,
  • kyselina mliečna – patrí medzi najjemnejšie AHA kyseliny, hydratuje, zvlhčuje a vyrovnáva pH, pomáha zmierňovať šupinatenie pleti,
  • Aloe vera – má upokojujúce a hojivé účinky, hydratuje a podporuje regeneráciu pokožky, 
  • extrakt z ovsených vločiek – zmierňuje začervenanie a podráždenie pokožky, ovos je hypoalergénny, kozmetika s ovsom je veľmi šetrná k citlivej pokožke, 
  • ružové extrakty – pôsobia antibakteriálne, protizápalovo a hydratačne, upokojujú pokožku, zjednocujú farebný tón pleti, regenerujú poškodené bunky,
  • bisabolol – výrazne zjemňuje, vyhladzuje a upokojuje pokožku, znižuje jej precitlivenosť, má tiež regeneračné, protizápalové a antimikrobiálne účinky,
  • alantoín – častá zložka v kozmetike pre citlivú pleť, má regeneračné účinky, zjemňuje pokožku, pomáha jej k hojeniu a má antibakteriálne vlastnosti. 

Čo škodí citlivej pleti?

Citlivá pleť je veľmi reaktívna a dokáže rýchlo a prehnane reagovať na rôzne podnety zvnútra organizmu aj z okolitého prostredia. U každého jedinca s citlivou pleťou pritom môžu byť problematické iné činitele. To, čo vyvolá nežiaducu reakciu u jedného majiteľa citlivej pleti, nemusí mať škodlivý účinok u iného. Vo všeobecnosti však môžu vyvolať nežiaduce reakcie pri citlivej pleti napríklad tieto faktory:

  • kozmetické produkty s dráždivými zložkami,
  • nešetrné čistenie pleti,
  • chemické ošetrenie pleti a ďalšie agresívne procedúry,
  • chytanie pleti špinavými rukami,
  • umývanie pleti horúcou vodou,
  • nedostatočná hydratácia pleti,
  • drhnutie pleti kozmetickými tampónmi alebo uterákom,
  • dlhší pobyt na slnku,
  • pobyt v saune,
  • korenené jedlá,
  • psychická záťaž,
  • hormonálne zmeny (napríklad počas menštruácie),
  • pobyt v prekúrenej alebo naopak klimatizovanie miestnosti,
  • fajčenie a alkohol.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní