Zmiešaná pleť – najčastejší typ pleti. Ako zvládnuť starostlivosť o ňu?

Zmiešaná pleť – najčastejší typ pleti. Ako zvládnuť starostlivosť o ňu?

Pleť je za ideálnych okolností optimálne prekrvená, vyživená aj hydratovaná, tvorba mazu je v primeranej miere, má len prirodzený lesk a žiadnu prebytočnú mastnotu, póry sú len trochu viditeľné a nemá sklon k precitlivenosti či nedokonalostiam. Takýto je normálny typ pleti, po ktorom dozaista túži asi každá žena. 

Avšak, v dospelom veku sa častejšie vyskytujú niektoré z troch ďalších základných typov pleti, a to počnúc suchou a naopak aj mastnou pleťou. Niektoré ženy dokonca nemajú problém len s výhradne suchou pleťou ani čisto mastnou pleťou, ale problémy typické pre dané typy pleti sú u nich prítomné súčasne. 

Reč je o štvrtom základnom type, a to zmiešanej pleti. Aké sú jej hlavné znaky? Ste jej nositeľkou aj vy? Ako sa o ňu správne postarať a čo jej môže škodiť? 

Aké znaky má zmiešaná pleť?

Zmiešaná pleť predstavuje vlastne kombináciu všetkých ostatných základných typov pleti, teda suchej, mastnej a normálnej. Na pokožke sú zároveň prítomné miesta s nadmernou tvorbou mazu, ako aj miesta s nedostatkom kožného mazu. Ide o najčastejšie sa vyskytujúci typ pleti. 

Zvýšená produkcia mazových žliaz je obvykle pozorovaná v oblasti takzvanej T-zóny, teda na čele, nose a brade. V tej časti je pleť mastnejšia a viac sa leskne. Zvyšok tváre, teda najmä líca, zase môžu byť normálne až suché, teda im môže chýbať dostatok mazu. Niekedy sa na lícach výrazne prejavujú znaky suchej pleti, napríklad formou pnutia a šupiniek. 

Vo všeobecnosti možno pozorovať pri zmiešanej pleti nasledujúce príznaky:

  • T-zóna sa rýchlo leskne,

  • líca sú suchšie,

  • okolo nosa bývajú póry trochu rozšírené, v iných častiach tváre menšie,

  • okolo nosa možno pozorovať presvítajúce žilky,

  • na nose sa môžu objavovať čierne bodky,

  • častý je nejednotný farebný tón pleti. 

Odporúčame: ​Medovka lekárska: Prečo by ste ju mali mať doma aj vy?

Aké problémy ešte môžu trápiť zmiešanú pleť?

Zmiešaná pleť dokáže majiteľku skutočne potrápiť, keďže kombinuje problémy mastnej aj suchej pleti. Tento typ pleti sa naplno prejavuje najmä v mladom veku, starnutím má tendenciu sa celkovo viac presušovať, teda sa začne približovať skôr k suchšiemu typu pleti. Pri nevhodne zvolenej starostlivosti má tiež zmiešaná pleť sklony stať sa dehydrovanou, v niektorých prípadoch aj citlivou. 

V oblasti T-zóny sa môžu objavovať z dôvodu nadmerného mastenia rôzne nedokonalosti, a to nielen upchaté póry spôsobujúce nechcené čierne bodky, ale aj vyrážky, prípadne zapálené miesta. Na lícach sa naopak môžu tvoriť suchšie miesta s tvorbou šupiniek. 

Mám zmiešanú pleť?

Mnohé ženy si myslia, že keď sa rýchlo lesknú na čele a brade, tak majú určite mastný typ pleti. Je však potrebné pozrieť sa na celú tvár. Urobiť si môžete jednoduchý domáci test. Pleť si očistite čistiacim pleťovým prípravkom bez obsahu alkoholu a počkajte asi jednu hodinu. Na pleť nenanášajte žiaden prípravok.

Po hodine pleť skontrolujte. Leskne sa vaša T-zóna a je na nej prítomná nadmerná mastnota? A sú vaše líca na dotyk suché, prípadne cítite až nepríjemný pocit vysušenia a pnutia? Alebo pokožka na lícach nie je zvlášť vysušená a je skrátka normálna bez nadmernej mastnoty? V tom prípade máte pravdepodobne práve zmiešaný typ pleti. 

Zásady starostlivosti o zmiešanú pleť

Starostlivosť o zmiešaný typ pleti rozhodne nie je jednoduchá. Aby bola zmiešaná pleť zdravá a krásna, je nevyhnutné jej zabezpečiť výživu a hydratáciu pre suchšie miesta bez zbytočného zaťaženia a premastia T-zóny.

Dôležité je zvláčniť suché miesta a zmatniť mastné miesta. Často je potrebné zvoliť starostlivosť zvlášť pre suché a zvlášť pre mastné oblasti. 

Desatoro pre správnu starostlivosť o mastnú pleť:

  1. Pri starostlivosť o zmiešanú pleť je najvhodnejšie používať v prvom rade produkty priamo určené pre daný typ pleti. Tie obvykle dokážu do istej miery napĺňať potreby oboch typov pleti – hydratujú a zároveň zmatňujú. 
  2. Na čistenie pleti (2-krát denne) sú vhodné jemnejšie kvalitné čistiace gély, ktoré zbavia pleť nečistôt, no zároveň nevysušujú. Vhodné je oplachovať ich vlažnou vodou a pleť osušiť mäkkým uteráčikom. 
  3. Na tonizáciu pleti sa odporúča tonikum na zmiešanú pleť bez alkoholu, ktoré viaže nadbytočný kožný maz, zmatňuje odtieň pleti a zároveň má hydratačné zložky. 
  4. Na ošetrenie pleti po čistení sú najvhodnejšie výživnejšie hydratačné krémy s nižším obsahom tuku a ľahšou textúrou. Dobrým pomocníkom sú krémy, ktoré zmatňujú. Ak sú líca veľmi vysušené, možné je na T-zónu použiť ľahší krém a na líca hutnejší prípravok. 
  5. Celú pleť je možné vyživiť a zhydratovať aj pomocou hydratačných sér. Voľte séra s gélovitou ľahšou konzistenciou. 
  6. Ani zmiešanú pleť nezabúdajte chrániť pred slnečnými lúčmi vhodnými prípravkami s SPF.
  7. Pleti doprajte raz týždenne peeling, ktorý ju zbaví odumretých kožných buniek a nečistôt. Možné je zvoliť priamo peeling na zmiešanú pleť, prípadne na líca voľte jemný peeling bez hrubých čiastočiek a na T-zónu podľa znášanlivosti aj exfoliátor s hrubšími zložkami. 
  8. Vyskúšajte multimasking, teda aplikáciu viacerých masiek naraz. Na T-zónu môžete aplikovať prečisťujúcu masku, ktorá je určená napríklad pre mastnú alebo problematickú pleť. A na líca zase zvoľte hydratačnú a vyživujúcu masku. 
  9. Pred aplikáciou krycieho krému naneste na pleť aj podkladovú bázu, ktorá opticky eliminuje rozšírené póry a zabezpečí dobrú výdrž make-upu. 
  10. Ak používate krycí krém, pre zmiešaný typ pleti sú ideálne make-upy bez obsahu oleja či tuku alebo ľahké BB krémy so zjednocujúcimi vlastnosťami. 

Odporúčame: ​Ako optimalizovať starostlivosť o pleť? Nauč sa správne vrstviť kozmetické produkty!

Ktoré zložky v kozmetike pomôžu zmiešanej pleti?

Poznáme mnoho zložiek, ktoré vyhovujú mastnému typu pleti a zároveň veľké množstvo účinných látok, ktoré sú skvelým pomocníkom pre suchý typ pleti. Dalo by sa povedať, že zmiešaná pleť si bude rozumieť s jednými i druhými. Pre zmiešanú pleť môžeme odporučiť napríklad tieto látky:

  • kyselina hyalurónová – skvelá hydratačná zložka v kozmetike, ktorá pomôže akémukoľvek typu pleti, je prirodzenou súčasťou našej kože,
  • glycerín – môže pomôcť ošetriť suché miesta na pokožke, teda v prípade zmiešanej pleti líca, zvláčňuje a chráni kožu pred vysychaním,
  • niacínamid – táto látka prispieva k regulácii kožného mazu a zároveň podporuje hydratáciu a posilnenie kožnej bariéry,
  • AHA/BHA kyseliny – slúžia na exfoliáciu, čiže odstránenie odumretých kožných buniek, na suché miesta je vhodná jemná kyselina mliečna (AHA kyslina), ktorá dokáže hydratovať a upokojovať, na T-zónu je skvelá kyseliny salicylová (BHA kyselina), ktorá odstraňuje čierne bodky a eliminuje nadbytočný maz,
  • Aloe vera – upokojuje a hydratuje, zmierňuje podráždenie a začervenanie,
  • ružový íl – používa sa napríklad v maskách, je najjemnejší z ílov, pleť čistí a zároveň nedráždi a nevysušuje,
  • vitamín B6 – zvyšuje jasnosť pokožky a reguluje tvorbu kožného mazu.

Čo škodí zmiešanej pleti?

Zmiešanej pleti dokáže veľmi uškodiť nevhodne zvolená starostlivosť, ktorá ignoruje buď mastnú časť tváre, alebo tú suchú. Najčastejšie sa stáva, že ženy používajú silné čistiace a vysušujúce prípravky, pretože sa ich T-zóna leskne, no zároveň tým veľmi škodia suchšej pokožke líc. Negatívny vplyv však majú i ďalšie faktory:

  • nedostatočné čistenie T-zóny,
  • nedostatočná hydratácia – aj mastnejšie časti pokožky potrebujú hydratáciu, inak hrozí dehydratácia,
  • nadmerné vysušovanie pleti prípravkami s alkoholom,
  • nadmerná exfoliácia – môže o to viac dráždiť suchšie miesta,
  • zimné obdobie a prudké zmeny teploty,
  • nadmerné slnenie,
  • nedostatočný pitný režim,
  • nedostatok spánku,
  • vytláčanie vyrážok,
  • cigarety a alkohol.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní