Najúchvatnejšie výhľady na Slovensku: Vezmi batoh a vyber sa na príjemnú turistiku

Najúchvatnejšie výhľady na Slovensku: Vezmi batoh a vyber sa na príjemnú turistiku
  • 05.07.2023
  • Michaela Kožáková

Naše Slovensko je skutočne krásne. Mnohokrát ani nevieme, aké skvosty ukrýva. Každý kút ponúka niečo jedinečné a unikátne. Či už sa vyberiete na najvyšší vrch Slovenska, chystáte sa na výlet stredným Slovenskom alebo plánujete jednodňové výlety pre deti, naša malebná krajina vás očarí v každom ročnom období.

Vedeli ste, že u nás máme až pätnásťtisíc kilometrov turistických chodníkov, ktoré vedú tajomnými roklinami, nádhernými slovenskými pohoriami, pomedzi vysoké skalnaté útvary či najvyššími vrchy Slovenka? Značkári turistických trás ročne obnovia až 5000 kilometrov chodníkov, takže naozaj je z čoho vyberať.

Kde sa vybrať za najkrajšími výhľadmi Slovenska? Ktoré trasy by ste mali absolvovať a ktoré výhľady by ste nemali vynechať?

Neprehliadni: Najlepšie miesta na pozorovanie nočnej oblohy na Slovensku: Už si o nich počula?

Čo hovoria farby na turistických značkách?

Viacerí ľudia si myslia, že farby na turistických značkách svedčia o náročnosti trasy ako v prípade lyžiarskych zjazdoviek. Nie je to tak. 

Červenou farbou sú označené najdôležitejšie, najdlhšie trasy, ktoré sú fyzicky náročnejšie. Do tejto skupiny patria hrebeňovky, trasy mimoriadneho významu a tiež diaľkové trasy. Najdlhšia červená trasa je Cesta hrdinov SNP s dĺžkou 760 kilometrov, ktorá sa začína na Devíne a končí sa na Dukle.

Modrá farba sa používa na označenie významnejších stredne dlhých trás. Často prechádzajú dlhšími dolinami či bočnými hrebeňmi. Zelenou farbou sa značia miestne trasy väčšinou v jednom okrese a kratšie trasy.

Žltá farba označuje spojky, najkratšie úseky alebo skratky. Tieto značky spájajú napríklad červenú farbu s modrou, aby ste sa mohli dostať z hrebeňa na hrebeň alebo v prípade búrky, aby ste sa dostali rýchlo niekam do bezpečia.

Kráľová hoľa

Zdroj: INSTAGRAM/lukasmisko

Kráľová hoľa

Kráľová hoľa patrí medzi najviac navštevované vrchy Nízkych Tatier. Poskytuje nádherné pohľady na Spiš, Vysoké Tatry a Liptov a tiež Horehronie. Ide o jeden z najospevovanejších vrchov, ktorý je opradený povesťami. 

Strom, o ktorom sa spieva v jednej ľudovej piesni, však na vrchole nenájdete, ani tu pravdepodobne nikdy nerástol. Kráľová hoľa však patrí medzi obľúbené turistické trasy na Slovensku, a tak si môžete vychutnať príjemnú prechádzku a fotogenické výhľady.

Veľký Rozsutec

Zdroj: INSTAGRAM/dominicka.g

Veľký Rozsutec

Ak hľadáte nenáročnú turistiku na Slovensku a chcete absolvovať pekný výlet na severnom Slovensku, vyberte sa na Veľký Rozsutec, ktorý je považovaný za jeden z najkrajších vrchov. Vrchol, ktorý sa nachádza aj v logu národného parku Malá Fatra, je opradený legendou o ukrytom Jánošíkovom poklade.

Výhľady z tohto vrchu sú naozaj čarovné. Doslova na dlani máte veľkú časť Oravy až po Babiu horu, Západné Tatry, Veľkú Fatru, Choč a Nízke Tatry. Zahliadnuť môžete i Lysú horu. V širšom okolí Veľkého Rozsutca nájdete tiež skalné atrakcie ako sú Tiesňavy, Poludňové skaly, či skaly doliny Obšívanka.

Súľov

Zdroj: INSTAGRAM/zzuzz.ka

Súľovské skaly

Ak premýšľate, kam na výlet na západnom Slovensku, vyberte sa do Súľovských skál, ktoré sú turisticky vyhľadávanou lokalitou. Nachádzajú sa v západnej časti Súľovských vrchov a sú charakteristické výrazne členitým reliéfom a skalnými útvarmi rôznych tvarov.

Po celej dĺžke náučného chodníka sa nachádzajú tabule s informáciami o miestnej flóre, faune a geológii. Na trase natrafíte i na zaujímavosti ako je Gotická brána, niekoľko vyhliadok do okolitých dolín a zrúcaninu Súľovského hradu. Strmšie miesta sú dodatočne zaistené rebríkmi a kovovými kruhmi.

Tomášovský výhľad

Zdroj: INSTAGRAM/beatakarabell

Tomášovský výhľad

Tomášovský výhľad je jedno z najnavštevovanejších miest v Slovenskom raj, ktoré sa nachádza vo výške len 680 m n. m. Výstup nie je vôbec náročný, no nevyhnete sa miernemu stúpaniu. Trasa je vhodná i pre malé deti a seniorov.

Nenapodobiteľná skalná galéria v južnom svahu Ludmanky ponúka výhľad do Prielomu Hornádu, doliny Bieleho potoka, na Čertovu sihoť, ako aj na Vysoké Tatry. Pod skalnou terasou v blízkosti turistického chodníka sa nachádza i jaskyňa s názvom Michalova džura.

Pozri aj: Najlepšie prírodné kúpaliská na Slovensku: Kam si to namieriť k vode toto leto?

Sivec

Zdroj: INSTAGRAM/silvia.vantova

Sivec

Ak premýšľate nad výletom na východnom Slovensku, vyberte sa na vrch Sivec. Úzky strmý skalný hrebienok tiahnúci sa niekoľko metrov patrí medzi menšie slovenské vrchy, ale zato ponúka krásny výhľad na vodnú nádrž Ružín, Volovské vrchy, Branisko, Čergov, Slanské vrchy a za priaznivého počasia aj na Vysoké Tatry.

Vrch Sivec je súčasťou oblasti Slovenského rudohoria a jeho horského celku Čierna hora a spadá do Národnej prírodnej rezervácie Sivec s piatym stupňom ochrany. V skalnatých stenách, ktoré sa zvažujú do doliny Malý Ružínok, sa nachádza až 10 krasových jaskýň. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

JAN KOMADA 05.07.23 22:02

JK
karma
100.00

Ja to stále vravím že Slovensko je krásne je tu stále čo objavovať

  • 0
Odpovedať

Andrea Hazuchová 30.08.23 12:51

AH
karma
-1.00

Tento vikend sa chystáme na Tomášovský výhľad,dúfam ze vyhľad bude stáť za to

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní