Kam sa vybrať na jarnú túru? Prinášame ti 5 skvelých tipov

Kam sa vybrať na jarnú túru? Prinášame ti 5 skvelých tipov
  • 13.02.2023
  • Michaela Kožáková

Kam sa vybrať na jarnú túru? Kam na výlet po Slovensku? Všetci milovníci hôr a príjemných prechádzok v prírode čakajú, kedy vykukne slniečko a vyššie teploty umožnia naplánovať si túru. 

I turistika v zime má svoje neobyčajné čaro, niektoré miesta sú však skutočne krásne na jar, kedy sa všetko prebúdza, potoky sú plné rozbúrenej vody a vodopády sa predvádzajú v plnej kráse. Kam sa vybrať na turistiku po Slovensku? Ktoré miesta by ste určite nemali vynechať?

Neprehliadni: Najkúzelnejšie železničné trate na Slovensku: Už si sa nimi previezla?

Ako sa pripraviť na jarnú turistiku?

Turistickú výbavu určite nepodceňujte. Aj keď sa možno zdá, že teploty nie sú veľmi nízke, na horách a vo vyšších polohách to môže byť celkom inak. Sneh a ľad stále číhajú na udupaných chodníkoch a dokážu poriadne preskúšať vybavenosť a zdatnosť každého jedného turistu.

Základom každej túry je vhodné oblečenie, pevná obuv a správne nabalený batoh. Do batohu si zbaľte nejaké občerstvenie, vodu, termosku s čajom alebo kávou, náhradné ponožky, funkčné oblečenie v prípade, že vám bude zima, pršiplášť. Ak by vám vzostup trval dlhšie, ako ste predpokladali, je dobré si do batohu zbaliť i čelovku.

Dôležité je tiež vybrať si trasu, ktorá zodpovedá skúsenostiam, kondícii a zdatnosti všetkých členov skupiny. Ak idete na túru s deťmi, radšej voľte kratšie a nenáročné trasy s nejakými atrakciami, ako je napríklad zrúcanina hradu, náučný chodník so zastávkami. Predtým, ako sa vyberiete na túru je tiež dobré naštudovať si turistickú mapu oblasti, kam sa chystáte. Nezabudnite tiež skontrolovať predpoveď počasia. Stará známa veta hovorí, že neexistuje zlé počasie, len zle oblečený a vybavený turista. 

Veľký Choč

Zdroj: INSTAGRAM/mino_420

Veľký Choč

Majestátny Veľký Choč (1611 m.n.m.) je najvyšším vrchom Chočských vrchov. Turistika na Veľký Choč ponúka fantastické výhľady na Západné Tatry, Liptovskú kotlinu, Nízke Tatry, Veľkú Fatru, Malú Fatru, Oravu a Babiu Horu, ktoré musíte jednoducho zažiť. Územie tiež patrí do prírodnej rezervácie Choč, kde sa vyskytujú vzácne druhy rastlín a živočíchov. 

Veľký Choč je prístupný z Liptova i z Oravy. Vybrať sa môžete až po štyroch značkovaných chodníkoch. Ak na túru vezmete aj svoje deti, ideálna je trasa z Valaskej Dubovej, ktorá predstavuje najobľúbenejší turistický chodník. Vedeli ste, že Valaská Dubová je dedina, kde podľa legendy pandúri chytili Jánošíka?

Cesta vedúca z Lúčok cez malebnú Jastrabiu dolinu a sedlo Vráca je najstrmšia a kondične i technicky najnáročnejšia. Značkovaný chodník na Veľký Choč vedie aj z Likavky, okolo Hradu Likava a z Vyšného Kubína.

Veľký Choč bol inšpiráciou pre mnohých básnikov, najmä pre P. O. Hviezdoslava, ktorý krásu tohto vrchu ospevoval vo svojich básňach. 

Chočské vrchy sú známe výskytom medveďa hnedého, takže sa na túru určite nevyberte v skorých ranných alebo neskorých večerných hodinách a radšej sa pohybujte vo väčších skupinách.

Slovenský raj

Zdroj: INSTAGRAM/ellafot

Slovenský raj

Slovenský raj ponúka jedny z najkrajších túr na Slovensku. Toto nádherné miesto vás očarí v každom ročnom období, no práve na jar sa môžete tešiť na mohutné toky vodopádov a zurčiace potoky. Nezabúdajte však na bezpečnosť, nepodceňujte obuv a ani oblečenie. Niektoré úseky môžu byť mokré a šmykľavé.

Medzi najobľúbenejšie patrí trasa z Podlesku cez Suchú Belú. Najkrajším zážitkom na tejto trase je stúpanie okolo Mišovho vodopádu, kde vás neobíde ani osviežujúca jarná spŕška.

Ak vás nelákajú vodopády a rokliny, vyberte sa k Tomášovskému výhľadu. Z 200 metrov týčiaceho sa skalného útvaru, pod ktorým sa nachádza hlboká roklina, sa vám naskytne krásny pohľad na prírodu a dovidíte až na štíty Vysokých Tatier.

Nenáročnou trasou, ktorá je vhodná aj pre deti, je prechádzka cez Zejmarskú roklinu, ktorá je najkratšou roklinou v Slovenskom raji. 

Ideálnym východiskom pre turistiku v Slovenskom raji sú obce Čingov a Podlesok.

Pozri aj: 7 architektonických divov Slovenska: Tieto rozhodne stoja za návštevu!

Kľak

Zdroj: INSTAGRAM/horyapriroda

Kľak v Malej Fatre

Pokiaľ hľadáte príjemnú a nenáročnú poldennú turistiku s nádhernými výhľadmi, určite sa vyberte na vrch Kľak (1352 m.n.m.). Na skalnatý vrchol, nachádzajúci sa na hrebeni Lúčanskej Malej Fatry, môžete vyraziť z Fačkovského sedla. Vystúpiť na Kľak však môžete aj z obce Fačkov alebo z obce Vrícko. Na chodníku z Vrícka môžete vidieť i Kľacký vodopád. 

Ďalšou možnosťou je turistický chodník z Čičmianskeho rázcestia. Tí, ktorí majú radi dlhé a celodenné túry môžu smelo vyskúšať ísť hrebeňovku Lúčanskej Malej Fatry po červenej značke. 

Vrch Kľak osadený dvojkrížom je poznať už z diaľky vďaka svojmu špecifickému tvaru v porovnaní s okolitými kopcami. Toto kúzelné miesto je známe najmä svojimi 360 stupňovými výhľadmi. Z vrchu sa vám ako na dlani rozprestrie nenapodobiteľná kopcovitá scenéria, ktorá je miestami prerušovaná kotlinami. 

Túra na Kľak je vhodná i pre menšie deti. Výstup je síce v niektorých miestach strmší, trasa je však nenáročná, bez nebezpečných úsekov.

Súľovské skaly

Zdroj: INSTAGRAM/sohajekcz

Súľovské skaly

Národná prírodná rezervácia Súľovské skaly patrí medzi jedny z najkrajších prírodných krás na Slovensku. Súľovské skaly sú tvorené zaujímavými tvarmi reliéfu v podobe skalných veží, okien, ihiel a brán oddelených hlbokými bezvodnými tiesňavami, roklinami a dolinami.

K najkrajším skalným útvarom patrí 13 metrov vysoká Gotická brána, skalný hríb a mnoho ďalších prírodných výtvorov. Okružný náučný chodník s dĺžkou 7,5 kilometra má 17 zastávok s ochranársko-vlastivedným zameraním.

Túru v Súľovských skalách si najlepšie vychutnáte, ak pôjdete pokojným tempom a nebudete sa ponáhľať – jednoducho obdivujte dramatické skalné útvary a krásne prírodné scenérie.

Na vašich potulkách v Súľovských skalách vás očarí i Súľovský vodopád, zrúcanina Súľovského hradu či jaskyňa Šarkania diera.

Veľký Lysec

Zdroj: INSTAGRAM/fotografieslovenska

Veľký Lysec

Súčasťou tajomného pohoria Tríbeč je i malý, ale za to veľmi monumentálny vrch Veľký Lysec, ktorý sa pýši atraktívnymi skalnatými bralami. Vrch Veľký Lysec sa nachádza iba dva kilometre od obce Kostoľany, kde môžete navštíviť i Kostol sv. Juraja so vzácnymi fragmentmi románskych a gotických nástenných malieb.

Veľký Lysec je ľahko dostupný a trasa je nenáročná, takže výstup naň hravo zvládnu i deti alebo vaši domáci miláčikovia. Nielen peší turisti, ale aj milovníci horskej cykloturistiky či skalolezci si tu určite prídu na svoje. 

Samotný skalnatý vrchol Veľkého Lysca ponúka úchvatné výhľady na Zobor, hrad Gýmeš, Žibricu a panorámu Tribečského pohoria. Ak si chcete vychutnať príjemnú prechádzku a krásy prírody bez masy turistov, naplánujte si túru na Veľký Lysec.

Čo je to turistický semafor?

Úlohou turistického semafora je informovať turistov o aktuálnej návštevnosti turistických lokalít na Slovensku. Autorom semafora je Ministerstvo životného prostredia spoločne so Štátnou ochranou prírody a Slovenskou agentúrou životného prostredia. Semafor funguje cez jednoduchú webovú stránku. Mapa semafora je pravidelne aktualizovaná každý deň o 10.00 hodine dopoludnia.

O návštevnosti jednotlivých lokalít informujú farby:

  • Červená farba indikuje vysokú návštevnosť s odporúčaním navštívenia iného miesta.
  • Oranžová farba upozorňuje na to, že v danej lokalite sa momentálne vyskytuje väčšie množstvo turistov. 
  • Zelená farba označuje miesta s nízkym počtom návštevníkov.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Sivová 13.02.23 08:38

MS
karma
100.00

Už sa veľmi teším na jarné prechádzky a túry.

  • 1
Odpovedať

Ľudmila Sedlická 14.02.23 09:05

ĽS
karma
105.00

Chystám sa na jar do Slovenského raja..už sa na to teším.

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 15.02.23 12:07

MR
karma
114.00

krásne miesta, niektoré so navštívila

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 18.02.23 21:10

karma
109.00

Výbavu máme, už sa len niekam vybrať. V Slovenskom raji sme boli, aj na Kľak sme si vyšľapali, ale zostáva ešte dosť krásnych miest, kde sme neboli :-)

  • 0
Odpovedať

igor peto 19.02.23 15:14

IP
karma
116.00

Slovenský raj je super

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní