Najmysterióznejšie záhady Slovenska: Bude ti behať mráz po chrbte!

Najmysterióznejšie záhady Slovenska: Bude ti behať mráz po chrbte!
  • 15.03.2022
  • Michaela Kožáková

Všetci milujeme povesti, legendy, povery a strašidelné príbehy. Mnohé z nich sú možno vymyslené a znejú nereálne, ale máme radi, ten pocit tajomna a vzrušenie, ktoré ich sprevádza. Na našej planéte existuje veľa mystických miest s nevysvetliteľnými a paranormálnymi javmi. Nemusíte však cestovať za Draculom do Transylvánie, ani do Atlantiku za Bermudským trojuholníkom. Na Slovensku máme tiež niekoľko zaujímavých miest zahaleným rúškom tajomstva. O niektorých z nich ste pravdepodobne už počuli, ale už ste mali možnosť ich navštíviť? Poďte sa s nami trochu báť a nechajte sa inšpirovať pre váš ďalší výlet.

Šarkania diera

Zdroj: INSTAGRAM/veronicka.gabchic

Šarkania diera

Národnú prírodnú pamiatku s názvom Šarkania diera, ktorá predstavuje výnimočné archeologické nálezisko pozostatkov vyhynutého jaskynného medveďa a aj pozostatkov ľudského osídlenia z doby kamennej, sa nachádza kúsok od obce Súľov v Súľovských vrchoch. Dĺžka tejto puklinovej jaskyne dosahuje 58 metrov a jej výška je 20 metrov. Unikátny prírodný výtvor je opradený legendou o nebezpečnom drakovi, ktorý v nej vraj dlhé roky nachádzal útočisko, a podľa ktorého dostala i meno. Šarkania diera a jej nádherné okolie má svoje čaro v každom ročnom období. Turistom je prístupná po značených turistických chodníkoch. Cesta nahor je strmá miestami dotvorená rebríkmi, ale aj kovovými rúčkami či dokonca vyčnievajúcimi koreňmi stromov.

Val obrov

Zdroj: INSTAGRAM/krasnemiesta.sk

Val obrov

Val obrov, Slovenský čínsky múr, Spečené valy, Rimanská cesta – toto sú výrazy pre unikátny jav, ktorý sa nachádza na juhu Slovenska a tiahne sa od vrchu Sitno, najvyššieho bodu Štiavnických vrchov, až k dedinke Žemberovce. Jeho pozostatky môžeme pozorovať až po sútok riek Dunaj a Ipeľ. O 60 kilometrov dlhom, 15 metrov širokom a až 4 metre vysokom vale však vie len veľmi málo Slovákov. Prvá zmienka o tomto záhadnom úkaze pochádza už z 13. storočia, kde dostal názov Fossa giganteum – Val obrov. Ide o hrádzu alebo navŕšený zemný val, ktorého pôvod už dlhé roky vŕta v hlavách odborníkov. Podľa jednej teórie mohol byť súčasťou obrovského rímskeho opevnenia, nakoľko podobné pozostatky valu je možné pozorovať aj v Maďarsku. Dokonca sa povráva, že val je najstaršou stavbou na svete. K valu sa viaže i ľudová povesť, ktorá hovorí, že val postavili čerti, aby prepojili ich svet s tým naším. 

Mesačná jaskyňa

Záhadu tajomnej jaskyne ukrytej hlboko v tatranských lesoch odhalil denník partizána Antonína T. Horáka z obdobia Slovenského národného povstania. Pán Horák ani len netušil, že po kolmej šachte v tvare polmesiaca sa bude pátrať ešte dlho po tom, čo ju objavil. Podľa jeho poznámok a zápiskov našiel jaskyňu ukrytú za balvanmi, za ktorými sa nachádzal úzky vchod. Asi po jeden a pol hodinovej chôdzi prišiel ku tajnej šachte vyzdobenej kvapľami, zloženej z nevšedného kovového materiálu tmavomodrej farby.

Mesačná jaskyňa je zahalená mnohými tajomstvami a legendami a o jej vzniku kolujú rôzne konšpiračné teórie, dohady a hypotézy. Ako vznikla? Sám pán Horák tvrdil, že jaskyňa nie je výtvorom človeka a ani prírody. Podľa záhadológov môže ísť o dielo mimozemskej civilizácie alebo dielo nejakej inteligentnej starovekej spoločnosti. Dokonca existujú i teórie, ktoré svedčia o tom, že sa jedná o zvyšky mimozemskej lode, ktorá tu v dávnej minulosti stroskotala. Niektorí vedci sa zase domnievajú, že Mesačná jaskyňa môže byť vchodom do Agharty – podzemnej ríše vyspelej civilizácie, ktorá sa nachádza niekde pod Mongolskom či Tibetom. Jaskyňa má byť jedným z portálov tejto civilizácie na zemský povrch.

Najväčšou záhadou však zostáva presná poloha jaskyne. Zdroje uvádzajú oblasť  Pálenice, ktorá je oproti Babej doline vo Vysokých Tatrách. Tá však nie je voľne prístupná z dôvodu, že sa jedná o chránenú oblasť. Pán Horák tvrdil, že sa nachádza v okolí vrchu Siminy v Levočských vrchoch, medzi obcami Šambron a Jakubany. Možno však len chcel oklamať ľudí a nechať jaskyňu nedotknutú. 

Čahtický hrad

Zdroj: INSTAGRAM/stefan_macsadi

Alžbeta Báthoryová a Čachtický hrad

Povesť o krvavej grófke Alžbete Báthoryovej pozná snáď každý. Preslávila sa mučením a vraždením mladých dievčat a tiež kúpaním sa v krvi panien. Dievčatá týrala horiacimi sviečkami, rozpáleným železom, pichala ihlicami, polievala studenou vodou na mraze. Nie vždy ich však zabila. Mučením oslavovala aj Vianoce. Mŕtvoly jej pomocníci pochovávali na cintoríne, len tak v poli či v obilných jamách. Mnohokrát ich zahrabali veľmi nedbanlivo. Rozkladajúce sa telá vyhrabali psy a roznosili ich po dvoroch. Jej neľudské správanie mohlo byť spôsobené tým, že Báthoryová mala rodičov z tej istej rodiny len z iných vetiev. Pravdepodobne u nej nastala degenerácia mozgu, ktorá spôsobila tieto jej agresívne črty povahy. Posledné dni strávila Alžbeta na Čachtickom hrade a podľa historických záznamov zomrela 21. augusta 1614. Miesto jej posledného odpočinku nie je známe, ale po okolí kolujú povery, že bola za trest zamurovaná do steny hradu. Čachtický hrad je dnes cieľom mnohých zvedavcov a ročne ho navštívia stovky turistov.

Tribečské lesy

Zdroj: INSTAGRAM/petclovec

Tribečské lesy

Horor Trhlina strhol na Slovensku obrovskú mániu. Lovci záhad a zážitkov húfne usporadúvajú výlety do tajomného pohoria Tribeč, kde podľa legendy miznú ľudia bez stopy, vznikajú trhliny v časopriestore a z obrích bludičiek tu človek veľmi ľahko príde o rozum. Nie nadarmo si táto oblasť medzi Nitrou, Zlatými Moravcami a Partizánskym vyslúžila názov Slovenský Bermudský trojuholník. Prvý kontroverzný prípad zmiznutia v Tribečských lesoch pochádza z roku 1929. Miestny lesník, ktorý Tribeč poznal veľmi dobre, sa už nikdy nevrátil do svojej chatky z rannej novembrovej obchádzky lesom. O lesníkovi už nikdy nikto nepočul a ani trojmesačné pátranie nepomohlo túto záhadu vyriešiť. Posledné zmiznutie sa odohralo v roku 2012, kedy sa tu v lesoch stratil hubár. Polícia po ňom vyhlásila celoštátne pátranie, ktoré však bolo neúspešné. Celkovo 13 nevysvetlených prípadov vrátane samovraždy a záhadnej smrti sú spojené s pohorím Tribeč. Musíte uznať, že zhoda náhod to asi nebude...

Mních Cyprián

Zdroj: INSTAGRAM/ivcib

Medzi ďalšie mystérie a záhady Slovenska patria i obrovské kruhovité stavby rondely, ktoré sú dokonca staršie ako egyptské pyramídy či anglický Stonehenge. U nás na Slovensku bolo zatiaľ objavených 70 rondelov, pričom ten najznámejší ležal pri Svodíne v okrese Nové Zámky. Veľmi zaujímavý je i Velestúr v hrebeni Kremnických vrchov s runovým nápisom v praslovančine vyrytým priamo na jednej zo skál. Za zmienku stojí tiež lietajúci mních Cyprián z kamaldulského kláštora, ktorý sa stal známy vedomosťami o liečivých rastlinách. Viedol lekáreň, vytvoril dokonalý herbár, no najviac ho preslávil jeho vynález, ktorý cirkev označila za kacírsky lietajúci stroj. Lietal ním z vrchu v Pieninách. Cirkev ho však dala spáliť.

Pozri aj: Chodník korunami stromov v Bachledovej doline: Zážitok pre veľkých i malých


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Kristína Sekeráková 18.06.22 16:51

KS
karma
133.00

Vždy ma fascinovali takéto mystické miesta opradené legendami :-)

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 12:39

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 12:39

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní