Klenot Slovenska Vysoké Tatry: Prečo ich navštíviť i viackrát?

Klenot Slovenska Vysoké Tatry: Prečo ich navštíviť i viackrát?
  • 15.02.2022
  • Michaela Kožáková

Ak sa spýtate cudzinca, čo sa mu na Slovensku najviac páči okrem krásnych Sloveniek jeho odpoveď bude pravdepodobne znieť – Vysoké Tatry. Na toto majestátne pohorie je právom pyšný každý Slovák. Pod jedinečnou panorámou našich veľhôr sa rozkladá pätnásť malebných tatranských osád s nenapodobiteľným rázom. Medzi hlavné centrá turistického ruchu patrí Tatranská Lomnica, Štrbské pleso, Starý Smokovec.

Či na jar, v lete alebo v zime Vysoké Tatry ponúkajú rôzne atrakcie a dokážu uspokojiť aj najnáročnejších návštevníkov. Túry na tatranské štíty, prechádzky hlbokými dolinami a po náučných chodníkoch, výlety k plesám a vodopádom, návšteva jaskyne – Vysoké Tatry nestrácajú svoje čaro v žiadnom ročnom období. 

Tí, ktorí Vysoké Tatry poznajú, vedia, o čom hovoríme. Prečo ich znova navštíviť? Pre aké dôvody sa budete chcieť do Tatier opakovane vracať?

Neprehliadni: Zimná dovolenka na Slovensku: Tieto miesta by si nemala určite vynechať

Nádherná tatranská príroda

Príroda a prostredie v Tatrách je skutočne magické. Nájdete tu 85 ľadovcových plies, viac ako 350 km značkovaných turistických chodníkov, niekoľko unikátnych vodopádov. Medzi tie najkrajšie miesta, ktoré by ste mali určite navštíviť patrí druhé najväčšie pleso na Slovensku – Štrbské pleso, Popradské pleso s pôvodným názvom Rybie pleso, najväčšie a najhlbšie Veľké Hincovo pleso, Skalnaté pleso s observatóriom a s jednou z najvyššie položených reštaurácií vo Vysokých Tatrách, Zelené a Modré pleso. 

Nenechajte si ujsť Kmeťov ľadovcový vodopád, známy Vodopád Skok v Mlynickej doline, Obrovský vodopád v ústí Malej Studenej doliny či Velický vodopád. Nesmieme zabudnúť i na Beliansku jaskyňu – jedinú sprístupnenú jaskyňu vo Vysokých Tatrách. Počas prechádzok krásnou prírodou môžete zahliadnuť zvieratá ako svišť, kamzík, rôzne druhy vtáctva od orla, škorca až po trasochvosta. Medveďa hnedého by ste však asi stretnúť nechceli. 

Súčasťou Múzea TANAP je aj menšia botanická záhrada s názvom Expozícia tatranskej prírody, v ktorej môžete vidieť približne 300 druhov rastlín z územia Tatier.

Úchvatné výhľady

Vysoké Tatry ponúkajú dych berúce výhľady, ktoré dostanú do kolien skúsených i menej skúsených turistov. Rodiny s deťmi ocenia množstvo lanoviek. Impozantný vrch Kriváň týčiaci sa v západnej časti Tatier je pre mnoho Slovákov symbolom domoviny. Lomnický štít patriaci medzi najznámejšie štíty je tretím najvyšším vrcholom Vysokých Tatier. O turistami vyhľadávanom Slávkovskom štíte sa nie nadarmo vraví, že poskytuje najkrajší výhľad v Tatrách. Pozorovať odtiaľto môžete Gerlachovský štít, Veľkú Studenú dolinu, Zbojnícku chatu, masív Prostredného hrotu, vrchol Bradavicu a Východnú Vysokú. Pre tých trochu lenivejších turistov, ale stále bažiacich po krásnych scenériách, Tatry ponúkajú Predné Solisko, ktoré patrí medzi tie najľahšie dostupné štíty. Nachádza sa priamo nad Štrbským plesom odkiaľ vedie i sedačková lanovka priamo až na Chatu pod Soliskom. 

Horská klíma

Čistý vzduch, horská klíma a vysoké hodnoty slnečného svitu predurčujú Vysoké Tatry na prvotriedne klimatické kúpele. V dokonalom spojení s aktívnym pohybom a oddychom pôsobia priaznivo na telo i dušu. Nielen osobám trpiacich alergiami a chorobami dýchacích ciest, ale aj pacientom s pocovidovými komplikáciami môžu výrazne pomôcť. Vo Vysokých Tatrách sa môžete do sýtosti zrelaxovať a oddýchnuť si v mnohých wellness hoteloch, ktoré ponúkajú i výbornú kuchyňu. 

Pozri aj: Telgárt a Chmarošský viadukt – prečo navštíviť tento krásny kút Slovenska?

Zábava i poučenie

Okrem skvelej lyžovačky a lyžiarských stredísk s kvalitnými službami, Vysoké Tatry ponúkajú i ďalšie atrakcie. Celoročne otvorená bobová dráha Tatrabob na Slnečnej lúke pri Tatranskej Lomnici patrí medzi najlepšiu v regióne a návštevníkom poskytuje adrenalínový zážitok už od roku 2004. V dome optických ilúzií Tricklandia v Starom Smokovci sa zabavia ako deti, tak aj dospelí. Obľúbenou atrakciou je i Chodník Bachledka, vďaka ktorému zažijete nezabudnuteľnú prechádzku korunami stromov vo výške 32 metrov nad zemou. Veveričí lanový park na Štrbskom plese skladajúci sa z dvoch odlišných trás čaká na malých i veľkých. Počas zimných mesiacov si nenechajte ujsť Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. 

Pedal Planet, ktoré patrí k jednej z najväčších súkromných zbierok šliapacích autíčok v Európe, je jednou z ďalších zastávok, ktoré by ste nemali vynechať. Vaše ratolesti si prídu na svoje v Galérii Dobrá Hračka v Tatranskej Lomnici s množstvom hier a atrakcií, ale aj v digitálnej galérii Poliankovo, kde sa spája umenie s modernými technológiami. 

Ak sa chcete niečo dozvedieť z histórie zájdite do Ski Múzea v Tatranskej Lomnici, ktoré vám rozpovie príbeh vzniku a rozvoja zimných radovánok vo Vysokých Tatrách. Neobíďte ani múzeum TANAP s prehliadkou exponátov niekoľko desiatok tatranských zvierat či Podtatranské múzeum. Ak patríte k obdivovateľom sakrálnej architektúry, určite sa vám oplatí vybrať sa po stopách tatranských drevených rímskokatolíckych kostolíkov. Prezrite si Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Starom Smokovci, pokračujte Kostolom Najsvätejšieho spasiteľa v Novom Smokovci či Kostolom nanebovzatia Panny Márie v Tatranskej Kotline. Navštívte tiež tatranskú pietnu lokalitu so symbolickým cintorínom obetí tatranských hôr a s kaplnkou s oltárom.

Tatranskou raritou, ktorá je dnes už aj európskym unikátom sú nosiči, ktorí za každého počasia zásobujú mnoho tatranských chát. Na svojich chrbtoch na jedenkrát unesú niekoľko desiatok kilogramov tovaru. Každoročne od roku 1985 sa koná aj pretek Sherpa Rallye, v ktorom si nosiči merajú sily a pasujú sa s nákladom. Ide o skutočne živú raritu, akú nenájdete ani na poľskej strane Tatier, ani v Alpách. Chlapov s krošňami s ťažkým nákladom už dávno nahradili lanovky, terénne autá či helikoptéry. Tatranskí nosiči majú v súčasnosti kolegov len v Himalájach a Karakorame. Dosiaľ neprekonaný nosičský rekord patrí Ladislavovi Kulangovi z roku 1993, ktorý odniesol 207,5 kg na Zamskovského chatu. Pri tejto vynáške však nosič nemal svedkov ani fotodokumentáciu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Katarína Konečná 15.02.22 10:31

KK
karma
105.00

Tatry som si prešla za študentských čias skoro celé a zopár krát som sa tam vrátila, ale už som tam dávno nebola

  • 2
Odpovedať

Daniela Bieliková 15.02.22 12:09

DB
karma
117.00

Tatry majú vždy čo ponúknuť, sú krásne

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 16:37

KS
karma
133.00

Keď som uvidela Vysoké Tatry prvýkrát skutočne mi vyrazili dych, síce som videla iba zlomok z nich, trebárs Popradské pleso a Štrbské pleso, ale aspoň mám ešte čo objavovať. Najbližšie sa chystáme s manželom na Lomnický štít. V mojom srdci budú mať Vysoké Tatry vždy špeciálne miesto, nakoľko ma na nich manžel požiadal o ruku :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní