Horké marhuľové jadierka – pomôžu pri vysokom cholesterole?

Horké marhuľové jadierka – pomôžu pri vysokom cholesterole?

Marhule sú z veľkej časti tvorené len vodou, no nášmu telu vedia doplniť mnohé živiny. Sú bohaté na vlákninu, vitamín C aj viaceré vitamíny skupiny B (napríklad vitamín B3 aj vitamín B5), vápnik, horčík, draslík i zinok. Rovnako ich radíme medzi dobré zdroje betakaroténu, ktorý patrí medzi cenné karotenoidy. Z betakaroténu je naše telo schopné tvoriť vitamín A. Marhule sú vďaka svojmu zloženiu prospešné pre zrak, proces trávenia, kosti i pokožku. Môžu byť však zdraviu prospešné i jadierka, ktoré sa v nich ukrývajú? 

Poznáte marhuľové jadierka?

Marhuľové jadierka predstavujú semená ukryté v kôstkach marhúľ, ktoré sú vzhľadom podobné malým mandliam. Rozoznávame pritom dva rôzne typy marhuľových jadier, a to horké a sladké. Sladké marhuľové jadrá sa získavajú spravidla z domácich marhúľ a sú vedľajším produktom výroby sušených marhúľ. Charakteristické sú sladkastou chuťou a podlhovastým tvarom. Horké marhuľové jadrá sa získavajú z malých kyslastých divých marhúľ. Vyznačujú sa horkou aromatickou mandľovou chuťou a okrúhlejším tvarom. 

Horké a sladké marhuľové jadierka sa môžu sčasti líšiť spôsobom spracovania, ale aj svojím zložením. Horké jadrá sú charakteristické vyšším obsahom takzvaného amygdalínu, ktorý im dodáva horkú chuť. Tejto látke je neraz pripisovaný protirakovinový účinok. Oba druhy marhuľových jadierok sú za určitých podmienok určené na konzumáciu. 

Odporúčame: Ako rozpoznať zrelé mango? S výberom ti pomôžu tvoje zmysly!

marhule

Zdroj: Shutterstock®

Zloženie horkých marhuľových jadier

Horké marhuľové jadrá sú plné výživných látok, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu organizmu. Až približne 25 % môžu tvoriť bielkoviny, ktoré patria medzi základné zložky potravy človeka. Ďalších asi 20 % pripadá na vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu tráviaceho traktu. Väčšinu hmotnosti (asi 45 až 50 %) horkých marhuľových jadier však tvoria práve tuky, a to najmä v podobe mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín.

Zvyšok tvoria iné formy sacharidov, ako aj vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Horké marhuľové jadrá telu doplnia vitamín E, ako aj viaceré vitamíny skupiny B, taktiež draslík a horčík. Ako sme spomenuli už vyššie, rovnako sú zdrojom takzvaného amygdalínu, ktorý je neraz prezývaný aj ako vitamín B17. Najmä v minulosti tak bol prezentovaný, no táto látka nespĺňa kritériá pre zaradenie medzi ľudské vitamíny.

Aké majú jadrá z marhúľ účinky?

Horkým marhuľovým jadrám sú vďaka ich zloženiu pripisované viaceré rôznorodé účinky.

  • Vďaka obsahu draslíka napríklad prispievajú k normálnym hladinám krvného tlaku.

  • Obsiahnutý horčík je zase nevyhnutný pre správnu činnosť nervového systému, ako aj svalstva. Bojuje proti únave a pocitom vyčerpanosti.
  • Vďaka vláknine jadrá z marhúľ podporujú pravidelné vyprázdňovanie a prispievajú k prevencii zápchy.
  • Zdravé tuky sú zase nevyhnutné pre činnosť nervovej sústavy, ako aj dobrý stav ciev.

Mnoho účinkov je horkým marhuľovým jadrám pripisovaných vďaka obsahu amygdalínu, ktorý je i dnes pomerne kontroverznou látkou. Mnohí odborníci totižto poukazujú na jeho protirakovinové účinky a schopnosť nielen preventívne pôsobiť proti vzniku nádorových ochorení, ale zároveň i priamo bojovať s rakovinovými bunkami v prípade ochorenia.

Zároveň však mnoho štúdií a výskumov tieto predpoklady nepotvrdilo. Amygdalín pritom predstavuje prírodný glykozid, ktorý sa okrem iného vyskytuje aj v horkých kôstkach mandlí, podľa ktorých dostala táto látka i pomenovanie. Slovo amygdalín je odvodené z latinského pomenovania pre rod mandľa – Amygdalus.

Pomôžu marhuľové jadrá s vysokým cholesterolom?

Horké marhuľové jadrá sa však ukazujú byť dobrým pomocníkom i v boji s vysokým cholesterolom. Takzvaný LDL cholesterol sa môže pri zvýšených množstvách usádzať na stenách ciev a zvyšovať tak riziko rozvoja viacerých závažných kardiovaskulárnych ochorení. Choroby srdca a ciev sú pritom dnes najčastejšou príčinou smrti na svete. Udržiavať hladinu cholesterolu v norme môžu podľa potreby i lieky, no veľmi dôležitá je úprava stravy. V tej by nemali chýbať napríklad zdroje vlákniny či zdravých tukov.

A podľa slovenských vedcov môže byť nápomocné i zaradenie marhuľových jadier do stravy, čo vyplýva zo záverov štúdie, publikovaných začiatkom roka vo vedeckom časopise International Journal of Environmental Research and Public HealthVedci sa zamerali na sledovanie vplyvu konzumácie horkých marhuľových jadier na hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Na štúdii sa podieľalo 34 dobrovoľníkov, ktorí boli rozdelení do dvoch skupín. Jedna skupina predstavovala osoby s normálnymi hladinami cholesterolu, tú druhú tvorili jedinci so zvýšeným cholesterolom.

Dobrovoľníkom boli počas 42 dní podávané rovnaké množstvá horkých marhuľových jadier. Po skončení štúdie vedci zistili, že v skupine s normálnymi hladinami HDL, LDL aj celkového cholesterolu nedošlo k významným zmenám. Avšak naopak, v druhej skupine osôb so zvýšeným cholesterolom bol zaznamenaný výrazný pokles hladiny LDL cholesterolu.

Odporúčame: Takto sa prejavuje cirhóza pečene. Aká je však prevencia ochorenia?

účinky marhuľových jadierok

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na otravu marhuľovými jadrami!

Už vyššie sme spomínali, že horké marhuľové jadrá sú síce určené na konzumáciu, no za určitých podmienok. Jadrá z marhúľ je možné konzumovať predovšetkým ako doplnok stravy, pri ktorom je nevyhnutné dodržiavať stanovené dávkovanie. V zložení totiž nájdeme niekoľkokrát spomenutý amygdalín, ktorého štiepením vzniká kyanovodík. Ide o zlúčeninu kyanidu s vodíkom, ktorá je pri väčšej koncentrácii jedovatá.

Pre dospelého jedinca s váhou okolo 60 kg sa v rámci prevencie odporúča užívať maximálne 2 marhuľové jadierka denne. Množstvo možno upraviť podľa konkrétnej váhy. Na podporu liečby ochorení sa odporúča užívať o niečo väčšie množstvá, no presné množstvo vždy konzultujte s odborníkom. Horké marhuľové jadrá naopak vôbec nie sú vhodné pre deti, tehotné a dojčiace ženy.

A ako ich konzumovať? Vhodné sú na priamu konzumáciu, tepelnou úpravou strácajú cenné živiny. Jadrá z marhúľ možno rozhrýzť a požuť. Vhodné je ich konzumovať napríklad spolu so sušenými marhuľami, papájou či ananásom, ktoré zmiernia horkosť jadier a zároveň podporia účinok a vstrebávanie amygdalínu. Jadrá však možno i pomlieť a pridať do raňajkovej kaše či jogurtu. 

Odporúčame: Čo je blanšírovanie? Túto kuchynskú techniku musíš poznať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 09.03.22 11:00

KK
karma
105.00

Pamätám si ako dieťa, keď sme rozbíjali marhuľové kôstky.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 10.03.22 08:50

MC
karma
109.00

Doteraz mám v pamäti horkú chuť týchto jadierok.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní