Ako rozpoznať zrelé mango? S výberom ti pomôžu tvoje zmysly!

Ako rozpoznať zrelé mango? S výberom ti pomôžu tvoje zmysly!

Obľubujete rôzne druhy exotického ovocia? V tom prípade ste možno aj fanúšikom manga. Vedeli ste o tom, že toto ovocie je príbuzné pistáciám či kešu ovociu, a teda kešu orechom? Stromy týchto plodov totižto spadajú do čeľade obličkovcovité. Mango je pritom plodom mangovníka (latinsky Mangifera), ktorý pravdepodobne pochádza z juhu alebo juhovýchodu Ázie, no presný pôvod známy nie je.

Chuť manga je vskutku nezameniteľná, no mnohí ju prirovnávajú kombinácii broskyne s banánom a jahodou. Je sladká, ale aj mierne korenistá. Avšak, aby sme si mango dokonale vychutnali, musíme ho konzumovať v správnom čase. Pri nezrelom alebo naopak prezretom plode nás totiž čaká skôr sklamanie. Ako teda rozpoznať, že je ten pravý čas na rozkrájanie chutného manga?

Odporúčame: 5 tipov, ako využiť šupky z pomarančov: Už ich viac nevyhadzuj!

výber manga

Zdroj: Shutterstock®

Prečo pridať mango do jedálnička?

Než sa pozrieme na to, ako rozpoznať, že je mango pripravené na konzumáciu, si môžeme povedať i to, prečo sa ho vlastne oplatí zaradiť do svojho jedálnička. Šťavnaté sladučké mango je totižto vitamínovou bombou, v ktorej nájdeme obrovské množstvo telu prospešných látok, pričom jeho stogramová porcia má len okolo 60 kalórií. Tento exotický plod doplní nášmu telu cennú vlákninu a obrovské množstvo betakaroténu, z ktorého si organizmus tvorí nenahraditeľný vitamín A. Mango je okrem toho zdrojom draslíka, horčíka, vápnika, vitamínu C, viacerých vitamínov skupiny B a mnohých látok s antioxidačným účinkom.

Do jedálnička sa mango oplatí zaradiť, pretože:

  • má priaznivý vplyv na krvný tlak,

  • vďaka betakaroténu prispieva k zdravému zraku a pôsobí proti šeroslepote,
  • vďaka svojmu zloženiu podporuje zdravie slizníc a kože,
  • upokojuje nervový systém,
  • vďaka vláknine má priaznivý vplyv na činnosť čriev a vyprázdňovanie,
  • je prírodným afrodiziakom,
  • chráni telo pred škodlivým účinkom voľných radikálov, 
  • vďaka vitamínu C má priaznivý vplyv na imunitný systém.

Ako zistiť, že je mango skutočne zrelé?

Nezrelé mangá nie sú v obchodoch ničím nezvyčajným. Podobne ako mnohé iné exotické plody, ktoré k nám cestujú z veľkých diaľok, tak i mango je zo stromov zberané ešte nezrelé. Plody postupne dozrievajú pri prevážaní a následne na pultoch v predajniach. Ak chcete kúpiť už zrelé mango, pri výbere sa nechajte viesť svojimi zmyslami – zrakom, čuchom a hmatom. Ako prvé si môžete mango prezrieť. Niekedy sa odporúča, aby bola jeho šupka aspoň do polovice pekne vyfarbená, obvykle do červena. Avšak, plod nevyberajte len podľa vzhľadu. V mnohých prípadoch vám farba šupky o zrelosti a chuti ovocia nič nepovie. Aj celé zelené mango môže byť dostatočne zrelé. 

Viac sa spoliehajte na čuch a hmat. Keď si k mangu privoniate, malo byť mať hlavne pri stopke intenzívnu ovocnú a sladkú vôňu. To je jeden zo signálov, že plod je zrelý, nezrelé plody totiž nevoňajú. Nakoniec sa však zamerajte na hmat a plod jemnučko stlačte. Optimálne zrelé mango by sa malo trochu podvoliť. Ak je úplne tvrdé, tak je nezrelé, ak je príliš mäkké, tak je prezreté. 

Čo s nezrelým mangom?

Ak sa vám predsa len stane, že si z obchodu donesiete nezrelé mango, vôbec nezúfajte. Plod bez väčších problémov dozreje aj pri izbovej teplote. Postupne zmäkne, zosladne a získa tú správnu chuť. Ak na prirodzené dozrievanie manga pri izbovej teplote nemáte úplne čas a potrebujete, aby bolo vhodné na konzumáciu čo najskôr, zabaľte ho do novín alebo tmavého papierového vrecka. Druhou možnosťou, ako podporiť rýchlejšie dozretie manga, je jeho uskladnenie v blízkosti jabĺk, ktoré vylučujú etylén urýchľujúci proces dozrievania. 

Odporúčame: Kvalitný olivový olej – aké kritériá by mal spĺňať?

ako čistiť mango

Zdroj: Shutterstock®

Ako čistiť mango?

Mango má v prostriedku pomerne veľkú kôstku podlhovastého tvaru, ktorá môže sťažiť čistenie a krájanie plodu. Najjednoduchšie je umyté mango pozdĺžne rozrezať po oboch stranách kôstky tak, že nám vzniknú tri časti, pričom prostredná bude obsahovať kôstku. Dužinu oboch kusov manga bez kôstky narežeme do tvaru mriežky, podobne ako to môžete vidieť na obrázku vyššie. Dávajte pozor na to, aby ste neprerezali aj šupku.

Potom možno dužinu od kocky oddeliť lyžičkou, prípadne mango vyvrátime do druhej strany a kocky dužiny odrežeme nožom alebo odtrhneme rukou. Prostrednú časť s kôstkou zbavíme šupky pomocou noža a nakoniec poodkrajujeme zbytok dužiny. A môžeme podávať. Dávajte však pozor na to, aby ste krátko (aspoň 2 hodiny) po konzumácii manga nepili vodu, v opačnom prípade si koledujete o kŕče a bolesti žalúdka.

Recept na kuracie prsia v mangovo-kokosovej omáčke

Mango je, podobne ako iné ovocné plody, možné konzumovať aj samostatne a dokonale si tak vychutnať jeho fantastickú chuť. Avšak, s týmto exotickým ovocím môžete i trochu experimentovať a zakomponovať ho do rôznych receptov. Na mysli však nemáme len múčniky či dezerty, ale pokojne aj jedlá s mäsom. Ak obľubujete prepájať sladkú a slanú chuť, mango s kuracím mäsom si rozhodne zamilujete. Neváhajte a vyskúšajte toto duo v kombinácii s omáčkou s kokosovou príchuťou.

Ingrediencie:

  • 1 väčšie alebo 2 menšie mangá

  • 500 g kuracích pŕs
  • 450 ml kokosového mlieka z plechovky
  • 1 PL kokosového oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL vínneho octu
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL sušenej petržlenovej vňate

Postup: Na kokosovom oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme aj pretlačený cesnak, na malé kúsky nakrájané mango, ocot, kurkumu, soľ a korenie. Opražíme a zalejeme kokosovým mliekom. Na miernom plameni povaríme asi 15 minút a potom pomocou tyčového mixéra rozmixujeme na omáčku. Do omáčky vložíme na rezance nakrájané kuracie prsia a pod pokrievkou dusíme približne 20 minút. Na záver pridáme petržlenovú vňať a odstavíme. Podávať môžeme s ľubovoľnou prílohou, napríklad s jazmínovou ryžou či pšenom. 

Odporúčame: Ako variť zemiaky, aby boli hotové raz-dva? Dať ich do studenej alebo teplej vody?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 02.03.22 00:39

karma
109.00

Ja som fanúšikom manga, milujem ho. V obchode si vyberám mäkšie mango, ak práve nie je mäkké, tak si ho nechám doma pár dní odležať a potom je výborné...mňam :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní