7 tipov, ako využiť šupky z pomarančov: Už ich viac nevyhadzuj!

7 tipov, ako využiť šupky z pomarančov: Už ich viac nevyhadzuj!

Aké ovocie vám napadne ako prvé pri pomyslení na Vianoce? Mandarínky alebo pomaranče? Či už jedno alebo druhé citrusové ovocie, mali by ste vedieť, že šupky z nich by ste rozhodne nemali vyhadzovať do koša. Pomarančová kôra sa dá zužitkovať rôznymi spôsobmi.

Dokonca mnohí uvádzajú, že má schopnosť vybieliť zuby, zlepšuje trávenie a dokáže byť nápomocná aj pri problémoch s trávením. Pomarančová kôra má však aj kozmetické využitie.

Neváhajte si ju pridať do domácej pleťovej masky, samozrejme, najlepšie z bio pomarančov, ktoré nie sú chemický ošetrované, alebo ju použite na odstránenie lupín. Ako inak ešte využiť pomarančovú kôru vo svojej domácnosti?

Pozri aj: Ako správne pestovať vianočný kaktus? Čo môže spôsobiť nekvitnutie?

pomarančová kôra

Zdroj: Shutterstock®

Ako využiť pomarančové šupky?

1. Na prevoňanie šatníka i odpudenie molí

Prečo sušiť pomarančové šupky? Kôra  pomaranča má príjemnú citrusovú vôňu, ktorá dokáže rozvoňať každý kút v domácnosti. A dokáže to aj v skrini. Nechajte šupky vysušiť a následne ich vložte do šatníka. Vaše oblečenie bude krásne prevoňané.

Sušené šupky z pomaranča nakrájajte, zmiešajte so sušenou levanduľou a klinčekmi, vložte do bavlneného vrecúška a zaveste do skrine – vytvoríte si tak prírodný prostriedok proti moliam v šatníku.

2. Proti zápachu v chladničke

Existuje viacero spôsobov, ako bojovať so zápachom v chladničke. Jeden babský recept odporúča chladničku vyumývať octovou vodou a ten ďalší vložiť sódu bikarbónu do chladničky na pohltenie pachov.

Skúste však aj použitie pomarančových šupiek. Zmiešajte ju so soľou alebo spomínanou sódou bikarbónou a hneď získate účinný pohlcovač pachov v chladničke.

3. Sušená pomarančová kôra v kuchyni

Pomarančovú kôru môžete bez obáv využiť aj pri vytváraní svojich kulinárskych jedál. Nechajte ju vysušiť a následne ju pomeľte. Takúto drvenú pomarančovú kôru môžete pridať do zákuskov alebo do omáčok. Nepodrvenú sušenú kôru z pomaranča neváhajte pridať do nápojov, ako je vianočný punč alebo varené víno.

Odporúčame: Ako variť zemiaky, aby boli hotové raz-dva? Dať ich do studenej alebo teplej vody?

využitie pomarančovej kôry

Zdroj: Shutterstock®

4. DIY aromatická sviečka v pomaranči

Ak sa vám podarí vydlabať pomarančovú dužinu a šupka vám ostane vcelku a bude si držať svoj tvar, vyrobte si z nej vlastnú sviečku.

Do stredu umiestnite knôt a nalejte roztopený vosk. Aromatická sviečka bude pri horení krásne voňať a v domácnosti sa bude vznášať príjemná pomarančová aróma, nakoľko sa zo šupky budú uvoľňovať silice.

5. Pomarančové šupky namiesto drôtenky

Nemáte po ruke drôtenku, ktorej silu by ocenil pripálený hrniec? Nezúfajte! Na čistenie riadu použite pomarančovú kôru, ktorou pripáleniny v hrnci jednoducho odstránite. Šupku tiež môžete použiť aj na vyčistenie rúry alebo varnej dosky.

Až si najbližšie ošúpete pomaranč, tak šupky nevyhadzujte. Použite ich napríklad aj na vyčistenie drevenej dosky na krájanie. Vonkajšia časť šupky dosku vyčistí a vnútorná, teda biela dužina, drevo oživí a preleští.

Neprehliadni: Neuveríš, čo predviedla táto žena s mrazenou zeleninou: Tento trik oceníš!

6. Domáci repelent pripravený pomocou pomarančových šupiek

Vôňa pomarančov nie je príjemné všetkým. Napríklad dokáže výborne odohnať hmyz. Práve preto sú pomarančové šupky perfektné na výrobu domáceho repelentu.

Kôru nakrájajte na tenké prúžky a zalejte ich horúcou vodou. Nechajte lúhovať do druhého dňa a sceďte. Roztok je vhodné naplniť do fľašky s rozprašovačom. Takto môžete jednoducho prírodný repelent používať na odohnanie otravného hmyzu.

7. Záhradné využitie pomarančových šupiek

Hľadáte ďalšie spôsoby použitie pomarančovej kôry? A čo tak ju využiť v záhrade? Šupky z pomarančov rozmiestnite v blízkosti rastlín. Prečo? Odpudíte tak mravcov a iných neželaných návštevníkov, ktorí by škodili vašim rastlinám. 

Článok aktualizovaný 25.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 26.12.21 07:25

ĽŠ
karma
100.00

Proti zápachu v chladničke a na vyčistenie rúry som ešte neskúšala, vďaka za tip.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 27.12.21 10:52

ZS
karma
100.00

Ja robím džús, šupky zo 4 pomarančov,500g mrkvy pomlieť a dať variť s 2l vody do mäkka. Prevariť 8l vody dať vychladiť. Mrkvu so šupksmi poriadne rozmixovať, rozmiešať s vychladenou vodou cukor podľa chuti asi 600-700g, pol citrodeka. Ja ešte precedim cez husté sitko. Mňamka.

  • 1
Odpovedať

Anna Vargová 27.12.23 11:34

AV
karma
100.00

Využitie pomarančových šupiek na vyčistenie varnej dosky, rúry a drevenej dosky je pre mňa novinkou. Ďakujem za tip

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní