Inhalácia olejov – účinný pomocník pre naše zdravie alebo trend doby?

Inhalácia olejov – účinný pomocník pre naše zdravie alebo trend doby?

Čuch je pre život človeka nevyhnutný. Najlepšie si to uvedomíme napríklad pri silnom prechladnutí, kedy čuchový zmysel odchádza do úzadia a zapchatý nos nám znemožňuje zhlboka a voľne sa nadýchnuť. Vtedy je najlepšie siahnuť po overených receptoch našich starých mám. Jednou z účinných a overených možností je vyskúšať účinky esenciálnych olejov.

Aromaterapia nie je len trendom

Mnoho ľudí si myslí, že vonné oleje sú určené len na príjemné prevoňanie domova. Aromaterapia ako taká sa však v skutočnosti začala vyvíjať už od obdobia staroveku. Už vtedy ľudia poznali účinky esenciálnych výťažkov z rastlín, ktoré nielen príjemne voňali, no bola v nich ukrytá liečivá sila. Silu a kúzlo esenciálnych olejov využívali nielen v Starovekom Egypte pri rôznych rituáloch a obradoch, ale napríklad aj v Indii či Číne. Oleje z rastlín sa totiž využívali aj na terapiu a ajurvédu.

Odporúčame: Ako používať esenciálne oleje? Tu je 7 tipov na účinné a bezpečné použitie

esenciálne oleje

Zdroj: Shutterstock®

Aromaterapia v sebe ukrýva pre mnohých doposiaľ nepoznané čaro, ktoré si dokáže poradiť takmer s čímkoľvek – či už nás zbaviť stresu a navodiť pocit harmónie, vedieť sa uvoľniť alebo nám môže pomôcť pri rade zdravotných ťažkostí. Stačí len poznať účinok esenciálnych olejov na konkrétny problém.

Nie je olej ako olej

V súčasnej dobe môže byť pomerne ťažké vyznať sa v spleti vonných a esenciálnych olejov. Hoci všetky oleje bezpochyby príjemne voňajú, nie každý z nich má terapeutický účinok. Aký je rozdiel medzi silicou, esenciálnym olejom či vonným olejom? Vo všeobecnosti môžeme oleje rozdeliť na:

  • Rastlinné oleje – najčastejšie sa získavajú zo semien rastlín lisovaním. Ich využitie je široké nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike (napríklad mandľový, kokosový, olivový, slnečnicový či iné).
  • Esenciálne oleje – sú označované aj ako éterické oleje či rastlinné silice. V princípe však ide o rovnaký produkt. Esenciálne oleje v sebe obsahujú aromatickú zložku s liečivým účinkom. Tieto oleje sa získavajú viacerými spôsobmi, a to napríklad destiláciou, extrakciou či inými zaužívanými metódami.
  • Vonné oleje – ide o synteticky vyrábané oleje, ktoré sa môžu dopĺňať aj zložkami prírodného pôvodu. Vonné oleje sú určené napríklad na prevoňanie interiéru, pričom v sebe neobsahujú liečivú esenciu.

Pozri aj: Ako používať telové oleje? Pri aplikácii sa vyhni týmto chybám!

oleje

Zdroj: Shutterstock®

Inhalácia olejov

Benefity esenciálnych olejov možno využiť na viacero spôsobov. Takéto oleje sú nielen príjemným aromaterapeutickým spoločníkom. Okrem toho vedia účinne podchytiť a riešiť škálu zdravotných problémov – napríklad zmierniť priebeh alergie, uvoľniť dýchacie cesty, upokojiť trávenie, zmierniť bolesti hlavy či napríklad bolesti kĺbov. Mnohé z týchto olejov majú silné antibakteriálne, protizápalové či antistresové účinky.

Hoci najčastejším spôsobom, ako si účinok esenciálnych olejov naplno užiť je ich rozptyľovanie do ovzdušia (napr. difuzérom), medzi obľúbené aromaterapeutické metódy patrí aj masáž neriedenými olejmi či formou obkladov. Možné je aj ich užívanie formou doplnkovej výživy, použitie pri varení, kúpeli, čistení domácnosti či ich inhalovať priamym spôsobom. Práve inhalácia sa teší posledné roky obľube. Oleje sa nanášajú na savú tyčinku, ktorá sa uloží do ochranného aplikátora a inhalácia prebieha vdychovaním nosom alebo ústami. Priamou inhaláciou sa liečivé látky olejov dostávajú do nášho organizmu a napomáhajú tak riešiť rad zdravotných problémov. Aj napriek tomu, že nie každý esenciálnym olejom verí a radšej sa spolieha na klasické lieky, príroda je liečivá čarodejka a ukrýva v sebe veľkú silu. Stačí jej len dôverovať. 

Neprehliadni: Ako používať telové oleje? Pri aplikácii sa vyhni týmto chybám!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 05.01.22 07:28

ĽŠ
karma
100.00

Aromaterapia naozaj nie je len trendom...

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 05.01.22 22:37

karma
109.00

Používam pri nádche na uvoľnenie dýchacích ciest.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní